Európa-liga: Borussia Dortmund – Wolfsberger AC 5-0

Kiütéses győzelemmel, magabiztosan, Mkhitaryan mesterhármassal jutott tovább a play-offba a Borussia Dortmund. Az örmény mellett Marco Reus és Pierre-Emerick Aubameyang iratkozott fel a gólszerzők közé. E mellett még szurkolói rekordot is döntöttünk: a ma esti találkozót 65.190 ember tekintette meg élőben, ez pedig a legmagasabb nézőszám, amit az Európa-Liga kvalifikációs köreiben valaha is jegyeztek.

A Borussia Dortmund kezdő tizenegye és cseréi: Weidenfeller – Schmelzer, Hummels, Papastathopoulos, Piszczek – Gündogan (Bender, 77.), Weigl – Mkhitaryan, Kagawa (Castro, 65.), Reus (Hofmann, 77.) – Aubameyang

A találkozó első percei sok helyzetet nem hoztak, inkább a labdatartáson és ívelgetésen volt a hangsúly. Többnyire a Dortmundnál járt a labda, és hamarosan jöttek a helyzetek is: a 9. percben Reus helyezett be a szélről egy labdát, a kapus azonban résen volt, és fogni tudta. Két perccel később Weigl vette észre remekül a felfutó Piszczeket, és egy labdát küldött elé, azonban a lengyelnek nem sikerült elérnie. Piszczek hátul is tette a dolgát: a 18. percben egy jobb oldali beívelést követően Silvio várta a labdát, a lengyel azonban szögletre tisztázta a helyzetet. A szöglet – minden bántás nélkül – rászolgált arra, hogy a bakiválogatások dísze legyen: Christopher Wernitznig futott neki, azonban elcsúszott a beadás előtt, így a szögletből hamar kirúgás lett. A játékban továbbra is a sárga-feketék előtt adódott sok helyzet, sajnos gól nélkül: Kagawa eresztett meg egy távoli lövést, ami fölé szállt, majd a 33. percben Gündogan is próbálkozhatott, az Ő lövése a kapu mellé szállt. Aubameyang előtt is sok lehetőség adódott: előbb a 24. percben szerzett kis híján vezetést, miután a kapusról kipattant egy lövés, Kofler azonban még utána tudott gyors vetődni. Két percre rá egy beívelt labdát fejelhetett a gaboni, ezt azonban kiütötte a portás, majd a 37. percben egy laposan beadott labdát próbált a hálóba juttatni, a hálóőr azonban résen volt. A mérkőzésen sajnos a bíró jelenléte is nyomot hagyott: Reus sárga lapja a 35. percben teljesen indokolatlan volt, a játékos vélhetően nem hallotta meg a játékot megállító sípszót, majd 5 perc múlva szintén Marco és a bíró játszott főszerepet: Kagawa labdájával Reus tört kapura, akit a kapus a labda érintése nélkül buktatott – ezért a mutatványért azonban nem járt 11-es. Szinte rögtön ezt követően Kagawa küldött labdát a lesen álló Aubameyang felé, aki ezt remekül felmérve ugyan nem ért bele a labdába, azonban egy új módosításnak köszönhetően a leshelyzet akkor is fennáll, ha a lesen álló játékos nem avatkozik közbe, így a felfutó japán hiába juttatta a hálóba a labdát – elvették a találatot. A 43. percben még láthattunk egy lövést, Reus passzolta le Schmelzernek a labdát, lövése azonban az oldalhálóban kötött ki egy védő lábán megpattanva.

A második félidő meghozta a várt gólt: egy villámgyors ellentámadás során Mkhitaryan adta be Marco Reus elé a labdát, aki nem hibázta el a lövést, így a 47. percben a mérkőzést 1-0-ra, a párharc állását 2-0-ra módosította. A labdát továbbra is a BVB birtokolta és játszotta meg: az 54. percben Schmelzer próbálkozhatott egy beíveléssel, azonban kisodródott, és csak az oldalhálóig jutott el a játékszer. A 60. percben Hummels küldött egy labdát Gündogan felé, aki ugyan le tudta venni, de megtartania már nem sikerült. Egy perccel később Aubameyang küldött labdát Reus felé, aki középre ívelte Mkhitaryannak, az örmény azonban nem járt szerencsével. Három perccel később viszont kárpótolt a sors: Gündogan remekül látta meg Aubameyangot a szélen, a hozzá juttatott labdát pedig tökéletes ütemben emelte át a támadó a kapus fölött, így 2-0-ra vezetett a csapat. A 68. percben kis híján dupla lett belőle: Reus passzolta be középre az egyedül érkező gaboninak, de elcsúszott, lövése pedig fölé szállt. Ha eddig kétséges lett volna a mérkőzés kimenetele, azt Mkhitaryan eloszlatta: az örmény remekül helyezett távoli lövése utat talált magának a kapuba, így a 74. percben már 3-0-ra vezettek fiaink. Ez a találat megindított valamit az örmény játékosban: előbb a 82. percben szerzett találatot, mikor a bal szélről becselezve magát lőtt a rövid oldalra, majd a 86. percben a 16-os vonaláról a hosszúba lőtt, megszerezve ezzel a csapat ötödik, és a maga harmadik gólját.

Aubameyang sem volt rest a próbálkozásokkal, neki viszont nem volt szerencséje: egy Mkhitaryantól kapott labdát lőtt mellé nem messze a kaputól, majd a hosszabbítás első percében próbálkozott, de lövése ismét elkerülte a kaput. A három perces hosszabbítás nem hozott további izgalmakat, így magabiztos, 6-0-ás összesítéssel léptünk tovább play-off körbe. A sorsolást a holnapi napon ejtik meg.