Bundesliga: Bayern München – Borussia Dortmund 5-1

A Borussia Dortmund első alkalommal veszített el tétmeccset a 2015/16-os szezonban: a forduló legnagyobb presztizsű meccsén, a Bayern München ellen szenvedett el a csapat 5-1-es vereséget (2-1), de ezt követően is a tabella második helyén áll a csapat. A jelentős különbség hűen tükrözi a találkozón látottakat.

75.137 néző tekintette meg a helyszínen élőben a meccset, ahol Thomas Müller duplázott (26., 35.), és Aubameyang szépített (36.) az első félidőben. A második játékrészben Lewandowski duplája (46., 58.) és Götze találata (66.) tette fel a pontot az i-re.

Az első helyezett fogadta a másodikat, az eddig bevehetetlen klub a veretlen csapatot. A Bayern volt az esélyese a találkozónak, de a Dortmund legutóbbi hét fellépéséből csak kettőt veszített el a bajorok ellen. Thomas Tuchel a mérkőzés előtt elmondta: “Készen állunk a kihívásra, és a legjobb teljesítményt fogjuk nyújtani”.

A csütörtöki, PAOK elleni találkozót követően Tuchel hat poszton is cserélt: Weidenfeller helyett Bürki védett, Subotic és Park helyére Sokratis és Hummels került. Középpályán Gündogan váltotta Hofmannt. A támadásokért Castro, Kagawa (Reus), Mkhitaryan és Aubameyang (Januzaj helyett) volt felelős. Továbbra sem elérhető Durm és Sahin, valamint ezúttal Schmelzer sem (a combhajlító izma okán). A Bayern 5-0-ás gáláját követően (BL, Dinamo Zágráb ellen) Javi Martinez (Juan Bernat helyett), Xabi Alonso (Kimmich helyett) és Müller (Kingsley Coman helyett) visszatért a kezdőbe.

A Borussia Dortmund először játszott 4-4-2-es gyémánt alakzatot Tuchel irányítása alatt. Gündogan és Castro maradt középen, Weigl a védekező középpályán, míg Kagawa játszott tizesként Aubameyang és Mkhitaryan mögött. A védelemben Schmelzer kidőlését követően Piszczek került bal oldalra, jobb oldalon Sokratis váltotta Gintert. A belső védőpárost Hummels és Bender alkotta.

A statisztikák az első 20 percben a Dortmund számára voltak kedvezőek: 3:1 arányban lőttek kapura, és 49%-ban birtokolták a labdát, párbajaik 59%-át megnyerték. Tiszta helyzetük azonban nem adódott, max. egy fél, amikor Mkhitaryan bukkant fel a büntetőterület bal oldalán, de Thiago tisztázni tudta szögletre az akciót.

A Bayern eleinte nem uralta a meccset, azonban a már-már szokásos dortmundi (átok) módon szerezték meg a vezetést: Müller remek labdát kapott Boatengtől, lehagyta Piszczeket, Bürkit is átejtette, majd az üres kapuba bepofozta a labdát. Első helyzet, első gól. 26. perc: 1-0.

Nem sokkal ezután Marco Fritz mutatott a tizenegyes pontra: Thiago és Mkhitaryan csatája szerinte nem szabályos keretek közt zajlott a 16-oson belül, így a bajorok büntetőhöz jutottak. Müller kihasználta az alkalmat, és a 35. percben duplázott. Ez volt a második vitatható döntése a bírónak, miután a negyedik percben Aubameyangot Alaba egy jogos pirossal felérő módon állította meg, de az osztrák játékos sárga lappal megúszta a helyzetet.

Alig telt el egy perc, mikor Aubameyang szépíteni tudott, és az eredmény 2-1-re módosult a 36. percben. A gaboni ismét rekordot írt, hiszem Ő az első játékos a Bundesliga történetében, aki legalább egy gólt szerzett az első nyolc találkozó során.

A szünetet követően szinte rögtön jött a dráma: 26 másodperccel a kezdő sípszót követően Boateng ívelt egy labdát Lewandowski felé, aki gyorsabban reagálta le, mint Hummels és Bender, levette a labdát, majd higgadtan a hálóba lőtt.

Az 53. percben Reus és Januzaj érkezett Kagawa és Castro helyére, hogy felpörgesse a játékot, de a Bayern csapatát ez nem zörgette meg: Götze próbálkozott közelről az 55. percben, de fölé rúgta. 3 perccel később Lewandowski már sikerrel járt, és megszerezte 12. gólját a szezonban. A 66. percben pedig Götze állította ba a végeredményt Thiago passzát követően: 5-1. A védelem mellett támadásban sem jeleskedett a Dortmund, Mkhitaryan helyzeteitől eltekintve nem jelentett komoly veszélyt a sárga-fekete alakulat.