Európa-Liga: FK Krasznodar – Borussia Dortmund 1-0

Lehetséges, hogy a mai napon veszett el a csoportelsőség. Az ötödik és egyben utolsó előtti játéknapon 1-0-ás vereségbe szaladt bele a Krasznodar otthonában a csapat, elveszítve így a fej-fej melletti párharcot és az eddigi csoportvezetői státuszt is, hiszen egyaránt 10 pontos a két csapat.

Közel 30.000 drukker nézte végig a nem éppen teltházas Kuban stadionban, ahogy szinte a kezdő sípszót követően Mamaev megszerzi büntetőből a vezetést (2. perc). A Sárga-Feketék az elejétől fogva diktálták az iramot, de a helyzeteiket képtelenek voltak gólra váltani. A hazaiakat a kapufa háromszor is megmentette.

Előzmények

A mérkőzés előtt a Krasznodarnak szüksége volt a győzelemre ahhoz, hogy átvegye a vezetést a Dortmundtól, akiknek viszont a döntetlen (vagy egy gólos vereség legalább 2 vendéggól esetén) elegendő lett volna a biztos csoportelsőséghez öt meccset követően. Az előző négy meccsén a Sárga-Fekete együttes 10 pontot szerzett a lehetséges 12-ből, míg az oroszok másodikak voltak 7 ponttal. Egy gyenge szezonkezdetet követően az otthon hatodik helyen álló orosz alakulat szeptember óta 11 egymást követő mérkőzésen volt veretlen (7 győzelem, 4 döntetlen). Thomas Tuchel elmondta: “Ez messze a legnehezebb mérkőzés a csoportköri találkozóink közül.”

Aubameyang, Reus és Park apróbb sérülés, Kagawa pihentetés, Durm és Sahin egyéni, regeneráló felkészülésük miatt nem utazott el a csapattal Oroszországba. Thomas Tuchel hat poszton változtatott a Hamburgtól 3-1-es vereséget szenvedő csapatban: Weidenfeller, Piszczek, Bender, Castro, Hofmann és Ramos váltotta Bürkit, Gintert, Sokratist, Kagawát, Reust és Aubameyangot.

A mérkőzés

22 másodperce tartott csak a mérkőzés, mikor a holland játékvezető a büntetőpontra mutatott, igaz, kétesnek hatott az ítélet. Hummels próbálta visszatartani Pereyrát, sikertelenül. Akárhogy is, Mamaev a labda mögé állt, és nem hagyott esélyt Weidenfellernek. Ez volt az ötödik alkalom a 9 európai találkozóból, ahol a Dortmund hátrányba került – és ez volt a második alkalom, hogy Mamaev révén született meg a hátrány.

A BVB válaszul támadások hullámait zúdította a krasznodariakra, akik minden hazai meccsüket megnyerték az Európa-Ligában idén. A hetedik percben Dykan a felé tartó lövést nem tudta megfogni, de Hofmann nem tudott élni a kipattanóval. Nem sokkal később mindenki azt hitte, hogy Ramos kísérletéből megszületik az egyenlítés a 8. percben, azonban a kapufáról visszapattant a labda, s került újra játékba, majd Castro a bal szélen visszajátszotta Gündogannak a labdát, akinek lövése éppen csak, hogy elkerülte a kaput (10. perc).

A BVB 64%-os labdabirtoklással zárta az első félidőt, és kis híján a vezetést is megszerezte. Helyzet adódott Hofmann előtt, aki betört a 16-oson belülre jobbról, de lövéséből szöglet lett (43. perc), Ramos előtt, akinek a fejesét Dykan hárította, valamint Bender előtt is, aki egy szögletnél a legmagasabbra ugrott fel, de a fejese elszállt a bal oldali kapufa mellett (45. perc).

A második félidőben rögtön Schmelzer kápráztatta el a nagyérdeműt (47.), majd egy veszélyesnek látszó fejessel Piszczek is riogatott (54.). A krasznodariak szintén izzasztották a vendégeket kontratámadásaikkal, de igazán fenyegető ezek közül csak Smolov lövése (57.), valamint Jedrzejczyk kísérlete volt a hazaiak első szögletét követően (66.). Másik oldalról Ramos nem tudta befejelni közelről Dykan hálójába a labdát (60.), Kaboré szerzett majdnem öngólt a 63. percben, majd Gündogan lőtt kapura Mkhitaryan passzából a 73. percben, de az orosz testével védte a kísérletet.

Két perccel később Schmelzer indult meg a szélen, majd ívelt Mkhitaryanhoz, aki azonban a kapufát találta el 8 méterről. A Borussia behozta Januzajt is, és centernek állította (Ramos került balra), azonban a hazaiak jól szervezetten védekeztek, így a Dortmund sikertelenül járt az egyenlítési kísérletekkel, végül maradt az 1-0-ás végeredmény. Ezzel a sorsunk már nem a mi kezünkben van, hiszen csak akkor lehetünk csoportelsők, ha több pontot szerzünk a Krasznodar együttesénél. Az utolsó fordulóban a PAOK-ot fogadjuk hazai pályán.