Bürki: Számomra nem szakértők az ott ülő emberek

A Borussia Dortmund kapusa, Roman Bürki exkluzív interjút adott a SPORT1-nek, amelyben az együttes jelenlegi helyzetéről, kritikusairól és egy tiszteletreméltó személyről beszélt.

SPORT1: Boldog születésnapot kívánok. Hogy ünnepelt?
Nagyon csendben. Hétfőn visszajöttem a válogatottól, és tegnap (kedden – a szerk.) délelőtt az edzőközpontban magammal foglalkoztam. Utána egy svájci barátommal találkoztam, aki meglepett. Ez egy szép, de csendes nap volt.

Volt elég oka, hogy ünnepeljen. Svájc kijutott a jövő évi oroszországi világbajnokságra. A válogatottja ismét titkos esélyes a tornán, de soha sem tudták igazolni ezt a szerepet. Mi lesz Oroszországban?
Ha a selejtezőt megnézzük, akkor csak az Európa-bajnok ellen kaptunk ki idegenben. Az, hogy megverjük Észak-Írországot elengedhetetlen volt. Mindazonáltal örülünk, hogy kijutottunk a vb-re. Úgy gondolom, hogy olyan nemzet vagyunk, amely csak egyre jobban növekszik, főleg akkor, ha együtt van és ezáltal átérezzük a világbajnokság jelentőségét.

Milyen szerepet szán magának? Az utolsó két mérkőzésen Yann Sommer védett…
Sok ember bátorított, és tudom magamról, hogy mit tehetek és úgy gondolom, nem sok hiányzik. Yann kiválóan játszik. Jelenleg nincs okunk arra, hogy változtassunk. Teszem a dolgom második számú kapusként. Csak a csapat és a jó hangulat számít. Mindenkinek támogatnia kell egymást egy világeseményen.

Mit gondol Gianluigi Buffon hétfői búcsújáról?
Szomorú, hogy visszavonult az olasz labdarúgó-válogatottól. Láthatta mindenki, hogy milyen nagyszerű sportoló. Ezt mutatja az is, hogy még a meccs után is odament a svédekhez, és gratulált nekik. Hatalmas személyisége van.

Nagyon tiszteli Buffont…
Határozottan. Már 17 éves volt, amikor a Juventushoz került, és a különböző ajánlatok ellenére mindig a klubnál maradt és rengeteg világeseményen vett már részt. Ez hatalmas tiszteletet érdemel. Egy barátságos mérkőzésen játszhattam ellene. Meg fogom őrizni a azt a mezt, amit tőle kaptam, és különleges helyet kap a szobámban.

Vissza Önökhöz. Legutóbb Svájcban ünnepelt – Dortmundban kevesebb öröm érte. Mi az, ami rosszul megy?
Muszáj, hogy minden sikerüljön, különösen a futballról alkotott ötletünk, ami csak úgy valósulhat meg, ha együttműködünk. Abban a pillanatban, amikor gyakran visszanézünk a mögöttünk lévő játékosra, akkor már két másodperces hátrányban vagyunk és csak futunk utána. Sajnos ez akkor érvényes a rendszerre, amikor már valami nem működik rendesen. A hátvédjeink kicsit szenvednek, mert feljebb kell lépniük, még akkor is, ha el vannak késve. Ellenkező esetben hatalmas lyuk keletkezik. Így magyaráznám a hibákat. Ezért nagyon fontos számunkra, hogy jobban védekezzünk. A szezon elején mutatott százszázalékos formát kell visszanyernünk.

A nyilatkozatok azt mutatják, hogy Peter Bosz játékrendszere nem győzte meg a csapatot a saját elképzeléseivel…
Nem, egyáltalán nem. A csapatban senki sem látja így. Tudjuk, hogy játszhatunk ebben a rendszerben. Abban a pillanatban, amikor hiányzik az önbizalom valakiből, akkor borul minden, de ha minden a helyén van, akkor tökéletesen működik az egész rendszer. Újra akcióba kell lendülnünk, meg kell szereznünk a labdákat és hibára kell kényszerítenünk az ellenfeleket.

Az elmúlt hetekben történt hibák után erősen kritizálták a csapatot. Nem foglalkozik az ilyen kijelentésekkel?
Egyáltalán nem olvasok újságot, nem nézek tévét, vagy ilyesmit a szabadidőmben. Számomra nem szakértők az ott ülő emberek, hanem olyanok, akik egyszer jól játszottak, vagy úgy gondolják. Ha egy jelenlegi, vagy egykori kapus véleményt formál, akkor meghallgatom. Mert ez a személy tudja, miről beszél. Egyébként nem tudom komolyan venni az egészet.

De voltak olyan mérkőzések, amelyeken saját magát is hibáztathatja…
Nem így értettem: egyáltalán nem akarok kibújni a kritikák alól. Éppen ellenkezőleg: csak az APOEL Nicosia elleni baki az én felelősségem és a bűnöm. Nem akarom mentegetni magam.

Meghosszabbította a szerződését. Mindazonáltal Kevin Trapp vagy André Onana érkezhet a posztjára. Megérinti valamennyire ezek a pletykák?
Nem. Vannak fontos személyek a Dortmundnál, akiket meghallgatok és azt is, hogy mit akarnak változtatni, és akkor odajönnek hozzám közlik velem. Nincs okom összezavarodni, mert valaki pletykát terjeszt rólam.

Pénteken a Stuttgarthoz látogatnak, a Bajnokok Ligájában a Tottenham következik, majd a hónapot a Schalke ellen zárják: eltervezte már, hogy mi lesz a jövő héten?
Először is a Stuttgart ellen nyernünk kell, ez tiszta sor, hiszen nagyobb önbizalmat adhat a csapatnak. A Bajnokok Ligája ismét kemény menet lesz. A derbi különösen számít nekem. A szurkolók már a kéthetes válogatott szünet előtt megénekelték a derbi győzelmet. Ebben a játékban nem számít a tabellán elfoglalt helyezés. Az örök szabály: nyerni kell!