FSV – BVB | Nincs megállás, a Zwickau ellen kezdi felkészülését a Borussia

Szinte még le sem csengett a bajnoki forduló, még meg sem száradtak az izzadtságcseppek a játékosok homlokán (de a miénken sem…), máris újabb megmérettetés előtt áll a Borussia: a harmadosztályú FSV Zwickau otthonába látogat, ahol ma este 19 órakor lép pályára a Stöger-csapat.

Az eredetileg augusztus 13-ára tervezett találkozót mára hozták előbbre, így nem sok pihenőt kaptak az együttesek a megmérettetés előtt. A harmadosztályban 15. helyen végző, a Hallescher ellen 2-0-ás vereséget szenvedő Zwickau szintén szombaton lépett pályára, így fittség terén hasonló a helyzet – talán annyi különbséget írhatunk fel, hogy míg a BVB számára volt tétje a találkozónak (a BL-helyezés megőrzése volt a cél, mely nagy nehezen, de sikerült is), addig a Zwickau már biztos bentmaradóként várta az utolsó fordulót.

A 3. Ligában vitézkedő csapatot Fußball-Club Planitz néven alapították 1912-ben, és az eltelt időszakban több egyesülésen és szétoszláson ment keresztül egyaránt. 1990-ben, Németország egyesülése után a NOFV-Oberliga Süd harmadosztályú ligában kapott helyet, melyből 1994-ben feljutott a Bundesliga 2-be. Itt négy évre tudta megvetni a lábát, azóta ingadozik a harmadik és ötödik osztályok között, köszönhetően többek között annak is, hogy 2005-ben anyagi problémák miatt került az ötödosztály küzdelmeibe. A harmadik ligába két éve jutottak vissza 2016-ban a negyedosztály bajnokaként, azóta egy 5. és 15. helyet tudtak felmutatni.

A két együttes még sosem találkozott egymással, ami nem csoda, hiszen a kupaküzdelmeken kívül más terep nem kínált erre lehetőséget. A keret összértéke 5,48 millió euró a Transfermarkt adatai szerint, így érthető, hogy barátságos mérkőzések kapcsán is inkább erősebb ellenfelekkel mérkőzött meg a Borussia. Ezúttal azonban a két csapat egymásnak feszül, és a találkozón a jegyeladások alapján teltházra számíthatunk, kicsivel több, mint 10.000 jegy kelt el. Kérdés azonban, hogy az előbbre hozott időpont mennyiben fog zavart okozni a szurkolók körében, mert bár hónapokkal ezelőtt tájékoztatták az érdeklődőket a változásról, vélhetően úgy készültek a nézők, hogy arra az időpontra tették magukat szabaddá.

Ha sikerül ezt a problémát áthidalni, biztosak lehetünk benne, hogy a hangulatra nem lesz panasz, kérdés, hogy a két, vélhetően még fáradt együttes milyen hőfokon tud felpörögni a találkozóra. Akárhogy is, a Zwickau részéről ünnepi pillanat lehet egy ilyen nagycsapat ellen pályára lépni, vendégrészről pedig szükség lenne arra, hogy növeljék az elmúlt időszakban megtépázott önbizalmat.

A kispadon még Peter Stöger fog helyet foglalni (ahogy egy hét múlva Los Angelesben is), így az erre az évre kinevezett trénerrel kezdődik meg a felkészülési időszakunk. A mai találkozónak a 2016-ban átadott Zwickau Stadion ad helyet, itt indul útjára a labda ma este 19:00-kor.