Milyen Dortmundot látunk majd Favre kezei alatt?

Első idényét kezdi meg egy hét múlva a Borussia Dortmund vezetőedzőjeként Lucien Favre. A svájci mester újra együtt dolgozhat Mönchengladbachban arany tojást tojó tyúkjával, Marco Reus-szal, de hogy alakul majd a BVB taktikája? Erre keressük a válaszokat a Bundesliga hivatalos oldalának segítségével.

Lucien Favre az elmúlt egy évtizedben megfordult néhány csapat vezetőedzői székében, irányította a Hertha Berlint, visszavezette az európai kupaporondra a Borussia Mönchengladbachot, legutóbb pedig a francia Nizzát edzette. A listából kiderül, a svájci egyszer sem ült igazán nagy csapat kispadján, ellenben mindig kihozta – rövidebb, vagy hosszabb ideig – a maximumot adott keretéből. A Bundesliga hivatalos honlapja azt vette számba, milyen taktikai felállásokat alkalmazott Favre csapatainál az elmúlt időszakban, s ez alapján, valamint a dortmundi játékoskeretet figyelembe véve mire számíthatunk a 2018/2019-es szezonban.

A nizzai recept

Favre két idényt töltötte el Nizzában, miután 2016-ban távozott a Borussia Mönchengladbachtól. A 2016/2017-es idényben a Monaco és a PSG mögött a harmadik helyen zárt a csapat a francia élvonalban, az előző évben pedig éppen csak lemaradt az európai kupaindulást érő helyekről.

A két említett idényben mindkét alkalommal egy-egy meghatározóan sikeres időszakot jegyezhetett fel: a 2016/2017-es pontvadászatban a hatodik és a tizenkilencedik játéknap között a Nice vezette a Ligue 1 tabelláját, tavaly pedig – azok után hogy több meghatározó játékosukat, többek között Wylan Cyprient (sérülés miatt), vagy Younes Belhandát (eligazolt) is elveszítették és tragikusan kezdték a bajnokságot – végül a 18. pozícióból a nyolcadikig verekedték fel magukat.

Favre helyzete egy szempontból egyszerű volt: Mario Balotelli köré kellett felhúznia egy működő rendszert, ezért a 4-3-3 mellett tette le a voksát. Amikor kísérletezgetett a három védős rendszerrel, vagy egy telítettebb középpályával, sem a gólok, sem a pontok nem jöttek olyan ütemben, mint korábban a 4-3-3-as felállásban.

Balotelli rendszerint a támadósor közepén kapott szerepet, mindkét oldalán egy-egy jobblábas játékossal, így Allan Saint-Maximinnak a jobb oldalon csak arra kellett fókuszálnia, hogy kiszolgálja az olasz csatárt – ki is osztott kilenc gólpasszt minden sorozatot figyelembe véve -, miközben Alassane Plea a balon begyűjtötte a lecsorgó labdákat és ezekből büntetett, ám több védekező feladatot látott el, a rendszer pedig tökéletesen működött.

Méghozzá azért, mert Jean Seri és Adrien Tameze a középálya két szélén remekül kiegészítették egymás játékát, miközben középen Pierre Lees-Melou elvégezte a piszkos, rakkolós munkát, erősen belépve a támadásokba, olyasmi feladatkört ellátva, mint Leon Goretzka a Schalkénál.

Mit jelenthet ez dortmundi nyelvre fordítva?

A Borussiánál jelenleg – Aubameyang és Batshuayi távozásával – nem dúskál a klasszikus kilencesekben a svájci tréner, ellenben a mögötte helyezkedő kiszolgáló személyzet nagyon is minőséginek mondható, ráadásul Favre még azt is meg tudja játszani, hogy egy-egy jobb- és ballábas párost is kiállít a támadósor két szélére, ha erre van szükség.

A középső támadó minden bizonnyal Maximilian Philipp lesz, akinek a helyére a remek felkészülési időszakot záró Jacob Bruun Larsen ugorhat be csereként, míg a két szélen Marco Reus és Christian Pulisic nyargalászhatna. Az amerikai a Dortmund egyik legjobb előkészítőjévé nőtte ki magát az elmúlt időszakban, az előző idényben hat gólpasszt osztott ki, míg a túloldalon Reus sérüléséből visszatérve hét góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját 11 mérkőzésen. Reus és Pulisic cseréi Marius Wolf és Jadon Sancho lehetnek, a Frankfurttól igazolt Wolf az előző szezonban csapata legtöbb gólpasszát – kilencet – jegyezte, mindemellett öt gólt is lőtt az Eintrachtban. Favre rendszerében viszont vélhetően több védekező feladat hárul majd rá, akárcsak Pleára Nizzában.

Thomas Delaney leigazolásával hasonló helyzetbe került a svájci tréner, mint egy évvel ezelőtt a Nice-nél Seri leigazolásakor, tulajdonképpen nehéz lenne eldöntenie melyik kezébe harapjon, ha a nyerő hármast akarja összeállítani középen, Sahin, Weigl, Götze, Kagawa és most már Axel Witsel is ezen posztok egyikére pályázik, persze az sem kizárt, hogy egyikük, vagy akár többen is elhagyják még a Ruhr-vidéket idén nyáron.

Witsel érkezése kétségtelenül az utóbbi évek egyik legizgalmasabb fogása lehet dortmundi részről, mert az elmúlt években rendszeresen megküzdött a csapat a szűrő középpálya gyengeségével, határozatlanságával. Witsellel és Delaney-val új stabilitás költözhet a sárga-fekete tengelybe, amely az eredményességen is jelentősen dobhat.

A mönchengladbachi recept

Ha egészen a Mönchengladbachnál alkalmazott taktikáig nyúlunk vissza a múltba, azt látjuk, hogy ott még egy másik rendszert preferált Favre, méghozzá egy amolyan hamis 4-4-2-t egy előre tolt ékkel és egy visszább húzott második támadóval – ez volt akkor Reus és szemmel láthatóan nagyon is működött.

A négy Gladbachban töltött idénye alatt egy negyedik, egy nyolcadik, egy hatodik és egy harmadik helyet mutatott fel a svájci mester a csapattal, az első időszakban Mike Hanke játszott az előre tolt ék szerepében, miközben egy lépéssel mögötte Reus követte az akciókat, később ugyanezt a két szerepkört töltötte be Max Kruse és Raffael.

Ebben a felállásban a Mönchengladbach nagyon gyorsan vissza tudott zárni a középpályán egy esetleges labdavesztést követően, de amikor náluk volt a labda, Reus – majd később Raffael – rögtön indulásra, kiugrásra készen dobta támadásba a csapatot. Reus utolsó gladbachi idényében – ebben a játékrendszerben – minden sorozatot figyelembe véve 21 gólt szerzett, ezt követően igazolt Dortmundba…

Nem Reus az egyetlen játékos egyébként, aki Favre kezei alatt nőtte ki magát sztárrá: Marc-André ter Stegen Mönchengladbachból igazolt Barcelonába, míg az Arsenal motorja, Granit Xhaka szintén a svájci mester kezei alatt vált kiváló középpályássá, de Juan Arango is Favre kezei alatt nyújtotta pályafutása során a legjobb teljesítményt.