Töketlenek vagyunk, vagy tényleg nehéz csatárt találni a piacon?

Hiába kerülgetjük a forró kását, mindenki számára világos, egyértelmű és nyilvánvaló: a Borussia Dortmundnak szüksége van még legalább egy vérbeli befejező támadóra. Michael Zorc szerint azonban a legbonyolultabb feladat jó ár-érték arányú csatárt találni a játékospiacon, ésszerűtlen döntésekbe pedig butaság beleugrani.

A nyári átigazolási időszakban jó néhány csatárral szóba is hozták a BVB-t, a teljesség igénye nélkül megfordult itt gondolatban Michy Batshuayi, Alvaro Morata, Wilfried Zaha, Kevin Gameiro, Anthony Martial, Moise Kean és Pedro Guilherme is, de érkezni egyikőjük sem érkezett és sajnos egyre szűkösebb idő áll a szakmai stáb rendelkezésére ahhoz, hogy megszerezze és beépítse a csapatba a hiányzó láncszemet.

Hans-Joachim Watzke és Michael Zorc is lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy csakis olyan csatárt hajlandóak a Ruhr-vidék sárga-fekete felére hozni, akiben száz százalékig megbíznak, s ha esetleg ez nem sikerül az átigazolási ablak bezárulta előtt, akkor sincs probléma, mert Maximilian Philipp majd megoldja a feladatot. Azt persze talán Watzke és Zorc is hajlamos elfelejteni, hogy egy három frontos háború sikeres megvívásához nem feltétlenül elég egy jól harcoló közkatona, de lelkük rajta.

Zorc a Ruhr Nachrichtennek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy eszetlen átigazolásokba semmiféleképpen nem fog belemenni a klub, a legfontosabb pedig az, hogy ésszerű keretek között találjon a stáb egy remek csatárt. A sportigazgató azt is hozzátette, hogy az árak az elmúlt időszakban olyan extrém módon kúsztak fel, hogy az igazán jónak számító labdarúgókat csak a legfelső elithez tartozó klubok tudják ki- és megfizetni.

“Manapság az átigazolási időszak legbonyolultabb feladata, hogy csatárt szerezz magadnak a piacon”

– vélekedik Michael Zorc.

A történetet mindenki ismeri, a csapat csatárkálváriája tavaly télen kezdődött, amikor Pierre-Emerick Aubameyang az Arsenalhoz igazolt és ekkor ütött vissza a vezetőség szűkmarkú játékospolitikája, a gaboni mögött ugyanis gyakorlatilag csak Philipp – és végső esetben Schürrle – volt bevethető támadó poszton, de előbbi sérült volt, utóbbi meg hát…

Aubameyang helyére végül sikerült kölcsönvennie a BVB-nek Batshuayit a Chelsea-től, aki elég gyorsan beilleszkedett és több fontos góllal járult hozzá a BL-indulást érő negyedik hely megszerzéséhez a bajnokságban, ám végleges megszerzésére sok esélye nem volt a Dortmundnak, mivel egyrészt a londoniak nem hagytak opciós jogot a Borussiának a kölcsönszerződés megkötésekor, másrészt olyan magas árat kértek a belgáért, amit a BVB egyrészt nem tudott volna, másrészt nem is akart kifizetni. Batshuayi most ismét kölcsönbe került, méghozzá a pazarul építkező Valenciához Spanyolországba, az már egy újabb érdekes kérdés, hogy a Dortmundnak miért nem lehetett volna őt még egy évre kikölcsönözni, ha már eleve beilleszkedett a csapatba.

Így most ott tartunk, hogy Lucien Favre-nak mindenképpen szüksége lenne még legalább egy befejező csatárra Philippen kívül, mert bár Reus is meg tudja oldani adott esetben a feladatot, de rá nagyobb szüksége lesz a svájcinak egy visszavontabb szerepkörben. A jelenlegi keretben mindössze Alexander Isak játszik hasonló poszton mint Philipp, de a 18 éves svéd szénája a hírek szerint kifelé áll Dortmundból, a felkészülési időszak alatt nem győzte meg a szakmai stábot – legalábbis ha lehet hinni az infóknak.

Zorcéknak tehát továbbra is adott a feladat: meg kell találniuk a Borussia Dortmund következő kilencesét, jobb esetben egy hosszútávú szerződést kötve, rosszabb esetben valakit kikölcsönözve. Az átigazolási ablak zárórája viszont vészesen közeleg, ezért egyre valószínűbb, hogy nagy teher hárul majd a három frontos harcban Philippre.