Keretmustra: Mennyit ér a Borussia?

A Borussia Dortmund számára igencsak jól indult a 2018/19-es szezon. A Favre-csapat vezeti a német bajnokságot és a BL-csoportkörben is remekel. A dortmundi klubvezetőség az utóbbi évtizedben remek igazolásairól volt híres, mindig sikerült megtalálni a az aktuális átigazolási időszak “bestbuy” fogásait. Mostani cikkünkben picit utána jártunk, hogy mi történik egy játékos piaci értékével, ha a Borussiához szerződik. Most a jelenlegi keretet vettük szemügyre, de a folytatásban megnézzük azt is, hogy mi történt az utóbbi időkben túladott játékosaink értékével, sorsával is.

 

A keret összértéke: 472,3 millió euró
Kerettagok száma: 29 fő
Légiósok száma: 18 fő
Válogatott játékosok: 12 fő

 

Roman Bürki
A Borussia elsőszámú hálóőre 2015-ben igazolt Dortmundba, ekkor piaci értéke 2,5 millió euró volt. Bürki három év alatt majd megnégyszerezte értékét, jelenleg 8,5 millió euróra becsülik.

Marwin Hitz
Az Augsburgból érkező svájci cserekapus értéke csökkent a nyár óta, ugyanis nem nagyon jutott szóhoz – habár Bürki sérülése végett legutóbb ő állt a Bayern ellen a Borussia kapujában. Értéke 4 millió euróról 3 millióra esett vissza.

Manuel Akanji
Folytassuk tovább a sort harmadik svájci játékosunkkal, a 23 éves Akanjival. A lassan már a védelem oszlopának tartható fiatal védő alig 11 hónapja érkezett Dortmundba 5 millió eurós piaci értékkel – jelenleg 33 millióra taksálják.

Abdou Diallo
A 22 éves francia bekk szintén nyári szerzemény. Mainzból 5 millió eurós piaci értékkel jött el, jelenleg 25 millió eurónál tart.

Ömer Toprak
Toprak karrierje csúcsán kezdett el tárgyalni a Borussiával, azonban mire megköttetett az üzlet, a török teljesítménye és értéke is jócskán visszaesett. Dortmundban sem silerült teljesen kibontakoznia – 16 millió euróról 12-re bukott vissza.

Dan-Axel Zagadou
Zagadou a PSG B csapatától érkezett ingyen, mindösszesen 125 ezer eurós piaci értékkel, jelenleg 8 milliónál tart, és ki tudja hol áll meg?

Raphael Guerreiro
Úgy tűnt, Guerreiro lesz a BVB egyik nagy fogása. A Lorientot 9 millió eurós piaci árral hagyta el, Dortmundban viszont nem sikerült stabil kezdővé válnia. Mindeközben a portugál válogatottal EB-t nyert, ezáltal értéke is felkúszott 21 millió euróra – jelenleg 18 millió eurón stagnál.

Marcel Schmelzer
Schmelle ifista korában érkezett Dortmundba, így nem vehetjük alapul az akkor 50 ezer euróra becsült értékét. A csúcsot a 2013-as BL-döntős szezon jelentette számára, akkor 10 millióra tették a válogatott bekket, mely azóta lefeleződött.

Jeremy Toljan
7 millió euróért érkezett a Hoffenheimből, azonban az akkori 3,5 millió eurós értéke a mai napig nem lépte a transzferösszeget, jelenleg 5 milliót ér.

Lukasz Piszczek
Az egykori dortmundi lengyel trió utolsó mohikánja 11 éve viseli a sárga-fekete mezt. A Herthából 2,5 millió eurós értékkel érkezett, a csúcs számára is 2013 volt( 16 milliót ért akkor), manapság már 4 millió euróra taksálják – részben 33 éves kora miatt is.

Axel Witsel
A nyár talán legnagyobb fogása a belga, ez nem kérdés. Féléve a piaci áráért, 20 millió euróért érkezett, jelenleg 30-nál jár, de ha így halad, akkor a szezon végére ez még igencsak nőhet.

Julian Weigl
Potom 2,5 millió euróért érkezett a 1860 München fiatal csapatkapitánya 2015-ben, aki hamar megvetette lábát a dortmundi kezdőben. Azóta viszont igencsak ingadozik teljesítménye. Jelenleg 25 millió eurónál tart, de volt már ez 30 is – reméljük lesz is.

Thomas Delaney
Az egykori koppenhágai középpályással nagyot fordult a világ egy év alatt. 10 év aktív futball után Bundesliga-szerződést kapott Brémában, majd egy szezon után már Dortmund-trikót viselt. Koppenhágából 3,5 milliós, Brémából 12 milliós értékkel távozott, most 22 milliónál jár.

Mahmoud Dahoud
Dahoud sem váltotta meg eddig a világot Dortmundban, habár kétségtelenül nagy tehetség és rengeteg potenciál van benne. Ez a szezon talán az áttörést jelentheti az egykori gladbachinak is. 15 millióról 18-ra sikerült eddig feltornásznia az értékét.

Sebastian Rode
Mindenkinek jobb lett volna, ha ez a transzfer nem jön létre. A Bayernben 8 millió volt, most 3. Ne is húzzuk tovább. Ugyanitt kétszeres német bajnok – és kupagyőztes középpályás eladó.

Marco Reus
Kinek kell bemutatni Reust? Amikor Gladbachból visszatért, mindösszesen 20 millió euróra tartották, azonban nem sokkal később a világ egyik legjobb futballistája lett. Értéke elérte az 50 millió eurót is, azonban sérülései karrierjét és értékét is visszaszorították. Jelenleg épp a csúcsra tart ismét, jelenleg 40 milliónál jár, de hisszük és tudjuk, hogy lesz ez még sokkal több is, Kapitány!

Mario Götze
A dortmundi fenegyerek. A bálvány, a júdás, a Nemecsek. Vajon van számára még visszaút? Amikor Münchenből visszatért, 40 millióra lőtték be, manapság már csak 20. De még mindig csak 26 éves.

Shinji Kagawa
Talán az utolsó szezonja Dortmundban. Amióta visszatért Manchesterből, egyszerűen nem tudja felvenni a ritmust. Noha, néha-néha megvillantja régi tudását, már nincs azon a szinten, mint volt. Az angliai affér előtt 17, utána pedig 15, most pedig 11 millió a piaci értéke.

Jadon Sancho
Ha Witsel az idei év fogása, akkor mindenképpen Sancho a tavalyi évé. A Man. City U18-as csapatából kukázott Sancho 5 millióra volt belőve, a Borussia 8-cat adott érte, most pedig már 45-nél jár és a keret egyik legértékesebb játékosa.

Jacob Bruun Larsen
A szezon meglepetésembere. Noha a Borussia sajátnevelésű játékosáról beszélünk, Larsen egy félszezont Stuttgartban töltött. Oda 500 ezer eurós értékkel ment, vissza már 1,5 millió eurósan tért. Azóta pedig szárnyakat kapott, rendszeresen szerepet kap a Favre-csapatban és már 15 milliónál jár.

Christian Pulisic
Pulisic is dortmundi nevelés és hasonló utat járt be, mint Larsen, igaz az amerikai már jóval előrébb jár. Fél Európa őt akarja, igaz akkor jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk – értéke 45 millió euró.

Marius Wolf
Frankfurtból igazolt fiatal szélső, eddig még nem tudta megmutatni magát igazán. Nem is lesz egyszerű dolga ilyen névsor mellett. 10 millió eurós értékét azonban továbbra is tartja.

Paco Alcácer
A Valenciából a Barcába igazolva úgy tűnt kettétörik a karrierje. Nyáron jött a dortmundi megkeresés, azóta pedig tudjuk mi történt. 15 millió eurós értékét egy félszezonnál is kevesebb idő alatt megduplázta.

Maximilian Philipp
Philippről továbbra sem tudjuk eldönteni, sem megjósolni, hogy lesz-e valaha a BVB elsőszámú támadófegyvere, mindenesetre 20 millió eurós értéke stagnál.

Alexander Isak
Mélyen a zsebébe nyúlt érte a BVB (9 millió euró), ő mindenképpen a jövő embere lehet. Piaci értéke volt, hogy elérte a 6 millió eurót, jelenleg 4,5-re tartják.

Összességében tehát jól látható, hogy Dortmund egy kiváló hely a fiatal játékosok számára, ahol minden lehetőséget megkapnak arra, hogy karrierjük egy más szintre érhessen fel.  Azonban az is jól megfigyelhető, hogy a csapatot elhagyó, majd visszatérő játékosok nemigazán tudják visszaverekedni magukat a távozásuk előtti szintre. Nyugodtan ide sorolható még a Madridot és Liverpoolt is megjárt Nuri Sahin is. No, de mennyire nem éri meg eligazolni Dortmundból? Hamarosan ennek is utána járunk!