A Bayern új esélyt adott nekünk, éljünk vele!

A rekordbajnok bajorok fontos két pontot hagytak Freiburgban egy héttel ezelőtt, így ismét a dortmundi kezekbe került a bajnoki cím sorsa. Ugyan a döntetlen is nekünk kedvezne az Allianz Arénában, de miért érnénk be a kevesebbel?

Az elmúlt évek egyik legfontosabb Klassikerét rendezik meg szombat este fél héttől. A Bundesliga bajnoki címéért folytatott versenyfutás fél évtizede nem volt ennyire kiélezett, s ez részben bizony a Borussia fantasztikus őszi szezonjának köszönhető. Titkon persze reménykedtünk abban, hogy Niko Kovac szerepvállalása nem zajlik majd zökkenőmentesen Münchenben, ám abban is csak bízhattunk, hogy Lucien Favre kinevezése és a nyári igazolások ennyire beválnak majd Dortmundban.

A téli szünet után már a kezünkben érezhettük a salátástálat, amikor jött az elkerülhetetlen hullámvölgy, a Bayern pedig vérszagot kapva fordulóról fordulóra faragta le fokozatosan hátrányát. Lélekben talán már el is kezdtünk megbarátkozni a tisztes helytállás, de második hellyel záruló szezon gondolatával, egészen a múlt hét végéig. Akkor a Bayern meglepő módon két pontot otthagyott Freibrgban, a Borussia pedig Paco Alcácer hosszabbításban szerzett duplájával kínkeservesen begyűjtötte a három pontot a Wolfsburg ellen. Jó lenne a szezon végeztével úgy visszagondolni majd a Bundesliga 27. játéknapjára, mint a bajnoki címért folytatott versenyfutás végső fordulópontja, ehhez azonban szüksége lenne a csapatnak legalább egy döntetlenre az Allianz Arénában.

Nehéz lesz. Lucien Favre biztosan nem számíthat Achraf Hakimire, akinek a Wolfsburg elleni mérkőzésen egy lábközépcsont-töréssel ért véget a szezonja, de a karját fájlaló Paco Alcácer és Raphael Guerreiro sem utazott el Münchenbe. Hakimi kiválása azért is érintheti borzasztóan fájdalmasan a csapatot, ugyanis Piszczek bár elvileg már bevethető, régen játszott tétmérkőzést, ahogy Marcel Schmelzer lábában sincs benne túlságosan sok játékperc. Megoldás lehet még a szélső poszton Abdou Diallo és Dan-Axel Zagadou is, ám előbbi szintén kisebb sérülést szenvedett az előző fordulóban, így ő sem feltétlenül száz százalékos. Ezt a problémát tetézi, hogy a Bayern széljátéka különösen hatékonnyá vált a már 10 gólpassznál járó Joshua Kimmich és a talán a vártnál jobban teljesítő Serge Gnabry oldalán, ha valahol, itt alaposan megverheti a Bayern a Dortmundot.

Visszatér viszont a csapatba az immáron apukaként büszkélkedő Marco Reus, kislányának megszületése pedig hatalmas lelki löketet adhat neki – de nála egyébként sem kell motivációért a szomszédba menni akkor, ha a Bayern ellen kell pályára lépni. Ősszel egy fantasztikus és fordulatos mérkőzésen sikerült nyernie a csapatnak a Signal Iduna Parkban, méghozzá úgy, hogy kétszer is sikerült egyenlíteni, majd a végén fordítani is, ami szintén önbizalmat adhat a fekete-sárga seregnek.

Érdekesség, hogy a csapatok 27 alkalommal találkoztak 2012 áprilisa óta, de azóta az idei szezon az első, amikor csupán kétszer feszülnek egymásnak a felek. A bajoroknak egyébként egyik másik Bundesliga klub ellen sem olyan rossz a mérlegük, mint a BVB ellen, ugyanakkor a legutóbbi kilenc egymás elleni bajnokiból csupán kettőt buktak el, tavaly ráadásul egy borzasztóan nagy zakót szabtak a dortmundiakra Münchenben egy 6-0-s veréssel.

“Ősszel már megmutattuk, hogy képesek vagyunk legyőzni a Bayernt, hiába kerültünk kétszer is hátrányba, mindig megtaláltuk a módját, hogy visszajöjjünk a meccsbe. Ezzel együtt persze egyértelmű, hogy csakis top teljesítménnyel nyerhetünk ellenük ismét”

– fogalmazott Michael Zorc sportigazgató a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

Az mindenesetre aligha lenne kifizetődő, ha döntetlenre játszana a csapat, ám egy pontosztozkodással is apró, ám annál fontosabb lépést tenne a bajnoki cím felé.