Hét dolog, amit érdemes tudni a derbi előtt

Ezen a hétvégén szombaton, 15:30-kor a Signal Iduna Parkban útjára indul a labda, az ellenfél pedig az ősi rivális, a Schalke 04 csapata. Ez itt a Ruhr-vidéki derbi! 153 korábbi mérkőzésen 526 gólnak lehettek tanúi a nézők. Összességében a Borussia vezet az egymás elleni harcban a Bundesligában, 33 győzelmükkel kettőször többször vitték el a három pontot, mint a Schalke. A BVB.de oldalán több érdekességet is összegyűjtöttek a szerkesztők, fokozva a hangulatot a hétvégi derbihez. Lássuk, mik is ezek?

Hány derbit láthatott eddig a nagyvilág?

A legelső összecsapásra a Borussia Dortmund és a Schalke 04 között 1925. május 3-án, Hernében került sor, a helyi Ruhr-liga bajnoki címéért folyt a küzdelem. A Schalke nyerte azt a találkozót, 4-2-es győzelemmel zárták a napot. Egyes források szerint ezzel együtt 176 mérkőzésnél tart a két együttes, de a klubok maguk hivatalosan 153-at számláltak. 93 alkalommal a Bundesligában találkoztak, ahol a Dortmund hajszálnyival, de vezet: 33 bajnoki derbit nyertek a Sárga-Feketék, a gelsenkircheniek pedig 31-et.

Bár a Schalke jött ki győztesen az első mérkőzésből, de a Sárga-Feketék szerezték meg a Ruhr-vidéki derbi első gólját: Will Fischer a negyedik percben módosította az eredményt 1-0-ra.

Ki szerezte a legtöbb gólt a derbik során?

A Bundesligában Lothar Emmerich nevéhez fűzödik a legtöbb derbin szerzett találat, szám szerint 10. Ő a mai napig az egyetlen, aki képes volt triplázni ezen a párharcon, 1966. november 12-én. Ha a Bundesliga 1962-es alakulása előtti mérkőzéseket is beleszámoljuk, úgy Emmerich nevéhez 11 találat fűződik – de az abszolút rekorder így a Schalke legendája, Ernst Kuzorra, ő 16 gólig jutott.

image

Kinek a nevéhez fűződik a legtöbb derbi-részvétel?

Talán nem meglepő, de a név számunkra kedves: Roman Weidenfeller. Az első derbijére 2003. február 22-én került sor (ez volt a BVB színeiben a második pályára lépése), a legutolsóra pedig 2017. november 25-én került sor, ami az utolsó előtti pályára lépése volt a klubban. A BVB legendája 24 mérkőzésen őrizte a hálót. Ezzel az élre került a a Schalke játékosával, Klaus Fichtellel karöltve, aki szintén 24 alkalommal futott ki a pályára a Dortmund ellen.

image

Hány gólt hoztak a leggólgazdagabb derbik?

Tíz gólt két alkalommal is jegyeztek a felek: 1939. március 12-én a Schalke 7-3-ra győzött, 1940. október 20-án pedig 10-0-ra gázolták le a Dortmundot a Királykékek, ami a mai napig a legnagyobb arányú győzelem a derbik terémn. A Bundesligában 1962-ben és 1964-ben írták a legtöbb góllal záródó mérkőzéseket, mindkétszer 6-2-es dortmundi győzelem született, majd 2017-ben egy elég friss, és fájó emlékként 4-4-re végeztek a felek egymás ellen.

Melyik játékos ünnepelt legtöbbször derbigyőzelmet?

Michael Zorc: 1982. szeptember 18-a (2-0) és 1997. május 3-a (1-0, amit ráadásul maga jegyzett) között a klub jelenlegi sportigazgatója tíz alkalommal szerepelt a győztes csapatban.

image

 

Ki játszott mindkét csapat színeiben?

Összesen 28 játékos öltötte magára a Sárga-Fekete és a Királykék mezt is magára karrierje során. Talán a legismertebb nevek közöttük Steffen Freund, Jens Lehmann, Christoph Metzelder, Andreas Möller és Rolf Rüssmann. Öt játékos volt, aki átment az ősi riválishoz, majd visszatért anyaklubjához: a Schalke legendái, Reinhard “Stan” Libuda és Rüdiger Abramczik, a dortmundi ikonoknak számító Heinrich Kwiatowski (aki Nyugat-Németországgal 1954-ben világbajnoki címet nyert), Herbert Sandmann (aki a Dortmunddal 1956-ban és 1957-ben Német bajnoki címet ünnepelt), valamint Jürgen Wegmann (aki 1986-ban góljával megmentette a kieséstől a klubot). Három edző volt, aki mindkét kispadra leült, név szerint Udo Lattek, Horst Franz és Uli Maslo.