Jó széria a Gladbach ellen, létfontosságú mérkőzés előtt áll a BVB

Fináléhoz érkeztünk, a Borussia Dortmund a másik Borussiához, a Mönchengladbach-hoz utazik a szezonzáróban, azokhoz, akiket a legutóbbi hét alkalommal egyaránt legyőztek a Sárga-Feketék.

Tíz évente a két Borussia egymással néz farkasszemet: 1999-ben a Dortmund nyert 2-0-ra a ‘Gladbach otthonában (ekkor a Mönchen kiesett, míg a Dortmund kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába), 2009-ben pedig 1-1-es döntetlent játszottak a Borussia Parkban, aminek köszönhetően a BVB lemaradt az Európa-liga küzdelmeiről.

A 2015/16-os szezon óta a Dortmund minden mérkőzését megnyerte a Gladbach ellen, szám szerint hetet, ami a leghosszabb széria számukra a topligás csapatokkal szemben.

A Sárga-Feketék ezen mérkőzések alatt 23 gólt szereztek – átlagosan hármat meccsenkémt. A legutóbbi 43 mérkőzés a két csapat között nem végződött 0-0-val, legutóbb 1994-ben játszottak gól nélküli döntetlent az együttesek egymás ellen.

22 alkalommal szerzett a Gladbach ellen pontot úgy a Dortmund, hogy hátrányba kerültek, ezzel élen állnak a Bundesligában, ráadásul kilenc alkalommal nyertek is, csakúgy, mint a Frankfurt ellen hasonló helyzetben.

Régi klubja ellen a visszatérő Marco Reus hétszer jegyzett találatot, és öt gólpasszt adott. A legutóbbi hat alkalommal összesen 10 gólban játszott szerepet a csapatkapitány.

A Csikók legutóbbi négy mérkőzésükből összesen egyet nyertek meg, épp a legutóbbit, akkor a Nürnberget győzték le 4 góllal, míg legutóbbi tíz mérkőzésük alatt csupán egyszer nem tudták bevenni az ellenfél hálóját. A védelmük kapcsán szó nem érheti a ház elejét – csupán 40 gólt kaptak, amivel a harmadik legjobbak a ligában, ráadásul büntetők terén is jeleskednek – náluk csak a Schalke számára ítéltek több tizenegyest: a Királykékek kilencszer, a Csikók hétszer lőhettek a büntetőpontról.

Hiába kezdtek azonban zsinórban tizenhárom hazai győzelemmel, amely széria a tavalyi szezonban indult, a Mönchengladbach legutóbbi hét hazai bajnokiján nyeretlen maradt. Ilyen negatív szériára legutóbb nyolc évvel ezelőtt került sor, Michael Frontzeck irányítása alatt.

A Dortmund, bár legutóbbi tizenegy mérkőzésén rendre betalált egy alkalmat kivéve elmondhatja magáról, hogy legutóbbi öt mérkőzésén legalább két gólt jegyzett. Győzelmek tekintetében idegenben a BVB igazán effektív, csak két csapat volt nála hatékonyabb – a BVB nyolc győzelmet jegyzett otthonától távol.

A mérkőzést Manuel Grafe fogja vezetni, segítői Kleve, Sinn és Osters lesznek. Holnap 15:30-kor elindul a szezonvég. A remény még él, hinnünk kell, létfontosságú lesz ez a találkozó.

Várható kezdőcsapatok: