Ezüstből arany az utolsó fordulóban – visszatekintő

A BVB célja a 34. fordulóban, hogy megismételje egy korábbi bravúrját, és az utolsó játéknapon álljon újra az élre. Az 1994/95-ös kiírásban a Dortmund egyike lett annak az öt csapatnak a Bundesliga történetében, amelyik együttes a második helyről előrébb tudott lépni a szezon zárómérkőzésen.

A Borussia 1989-es német kupasikere egy új éra kezdetét jelentette. Az 1991-ben érkezett edző, Ottmar Hitzfeld kevés híján bajnoki címre vezette csapatát az egyik legdrámaibb küzdelemben. A Borussia harmadik helyen kezdte meg a fordulót, és nagyjából 17:10-ig az élre ugrott, akkor Guido Buchwald a 86. percben megszerezte a győztes gólt a VfB Stuttgart számára, és 2-1-re győzték le a Bayer Leverkusent. Jobb gólarányának köszönhetően a BVB előtt végeztek, és elhódították a salátástálat.

Három évvel később a BVB a Stuttgart útjára lépett, és a Bundesliga 56 éves történelmében egyike lett annak az öt csapatnak, amelyik az utolsó fordulóban ugrott a második helyről az élre.

Abban az 1994/95-ös kiírásban a Dortmund villámrajtott vett három győzelemmel – amelyet ráadásul hét nap alatt játszottak le! -, és hat pontos előnnyel kezdte meg a tavaszi idényt riválisaival szemben. A 29. játéknapon azonban elszenvedtek egy idegenbeli vereséget, amivel a riválisok beelőzték a csapatot, ráadásul hatalmas balszerencse érte őket sérülések terén: három legjobb csatárukat, Stéphane Chapuisát, Karl-Heinz Riedle-t és Felmming Povlsent is elvesztették, de végig képesek voltak hinni magukban.

Az élet furcsán reagált a bajnokságban. A 33. fordulóban már csak 51 perc volt hátra, és a brémaiak számára szinte csillogott az arany: a Dortmund 2-0-ás hátrányban volt Duisburgban, ám képesek voltak fordítani, és 3-2-es győzelmükkel nyitva hagyták a bajnoki cím kérdését. “Majdnem kiírtuk magunkat a versenyből, és volt pár nehéz pillanatunk. De úgy tűnik, újra visszatértünk a formánkhoz, a lehető legjobbkor” – mondta Ottmar Hitzfeld a döntő napot megelőzően.

Csapata tudta, hogyha a Bayern München hazai pályán képes legalább döntetlenre megfogni a Werdert, akkor egy kétgólos győzelem elegendő a bajnoki címhez. A Sárga-Feketék megtették, amit meg kellett, 28 perc után már 2-0-ra vezettek Andy Möller szabadrúgásgóljával és a 18 éves Lars Ricken találatával, és megtartották a három pontot. A másik mérkőzésen Basler a 37. percben reményt adott a Brémának, de egy Zickler dupla szertefoszlatta az álmokat, és 3-1-es vereségükkel a Dortmund lett a bajnok.

A 2001/02-es szezon legalább ennyire drámai volt, igaz ott már a 33. fordulóban megfordult a tabella. Az egész szezon rengeteg nehézséget jelentett, igaz az eleje biztatóan indult: Marcio Amoroso, Jan Koller és a frissen igazolt Ewerthon mellett a középpályán villogó Tomas Rosickyvel a ligát dominálni kezdték, háromszor 2-0-ra, egyszer 4-0-ra nyert a csapat. A lendület azonban nem tartott ki, és különösen fájó volt a 24. fordulóban a Bayer Leverkusen elleni 4-0-ás vereség, amely az első hely elvesztésével járt a Dortmund számára.

A 31. fordulóban a Kaiserslautern legyőzte a BVB-t 1-0-ra, ami azt jelentette, hogy a Leverkusen öt pont előnnyel fordult az utolsó három mérkőzésre, a bajnoki álmok szertefoszlottak. “Bye, bye, Borussia!” szalagcímmel nyilatkozott erről a helyzetről a kicker magazin. A klub vezetősége gratulált a Leverkusennek a címhez, az edzőként tevékenykedő Matthias Sammer pedig úgy nyilatkozott: “Minden lehetséges a futballban, de nekünk most arra kell fókuszálnunk, hogy a második helyet megőrizzük.” Két fordulóval később azonban jött a dráma, ugyanis a Leverkusen kikapott a Brémától (2-1), és a Nürnbergtől is (1-0), míg a Dortmund legyőzte a Kölnt és a Hamburgot is, majd egy feszült mérkőzésen kiizzadt 2-1-es győzelemmel szerezték meg hatodik bajnoki címüket.

Most, a 2018/19-es szezonban hasonló a helyzet az 1994-95-ös idényhez: akkor is 3-2-re nyert a Dortmund a 33. játéknapon, és akkor is a hatodik helyezett csapat segítette bajnoki címhez a Sárga-Feketéket. Most a Bayern München a hatodik helyezett Eintracht Frankfurttal játszik – vajon megismétlődik a csoda?