Barcelona előtt, Union Berlin után – a Leverkusen ellen javítana a Dortmund

Izgalmas mérkőzésre számíthatunk, hiszen a Borussia Dortmund – Bayer Leverkusen tavalyi párharcain 16 percenként esett gólt. Első nekifutásra hat (a Dortmund 4-2-re nyert Szeptemberben a BayArénában), másodikra öt született, akkor 3-2-es hazai siker született februárban. 

Az Union ellen elszenvedett fájó vereséget követően újra győzni szeretne a Dortmund, és ötödik helyéről előrébb törne az eddig hét pontot szerzett Leverkusennel szemben. 20 Bundesliga meccsén 49 gólt jegyzett 2019-ben a BVB, amit csak a Bayern tudott túlszárnyalni, és idén is már kilencnél tart a csapat, szemben a Gyógyszergyáriak hatjával, de kiindulva a tavalyi eredményekből és mostani gólérzékenységből, talán most is számíthatunk ezen szám növelésére. A dolgot kissé árnyalja, hogy a Dortmund kedden a spanyol gigásszal, az FC Barcelonával néz farkasszemet a Bajnokok Ligájában, így nagy kérdés, milyen felfogásban lépnek ma pályára a srácok.

A hazai pálya mindig nagy előny a Dortmundnak, hiszen legutóbbi 18 meccséből csak egyet veszített el otthon a csapat, és hatot megnyert a legutóbbi hét találkozójából. 26 egymást követő alkalommal legalább egyszer mindig betaláltak, és az elmúlt tizennyolc alkalommal minimum kétszer ugrasztották talpra a SIP közönségét. A túloldalon legutóbbi négy idegenbeli találkozóját egyaránt megnyerte a Leverkusen – ez 2010 novembere után a leghosszabb sorozata a csapatnak. Az utolsó idegenbeli vereségük március 29-én született, akkor a Hoffenheim 4-1 arányban múlta felül Bosz csapatát.image

Egymás ellen különösen kedvező a mérleg, hiszen a legutóbbi öt találkozóból 13 pontot a Dortmund tett zsebre, 18 gólt szerezve közben. Hazai környezetben egyaránt mindet megnyerte a Dortmund a legutóbbi négy alkalommal, legalább három gólt szerezve mindegyiken (16-4-es aránnyal). A Leverkusen csak a Bayern ellen szenvedett el több vereséget, a BVB-tól 80 meccsen 31, a bajorok ellen ugyanennyi mérkőzésen 47 vereség a mérleg. Ami tovább tetőzi a helyzetet, hogy a Dortmund soha nem veszített még találkozót, ha az első gólt ő szerezte a Kusen ellen.

image

És ha már gólok, ne feledkezzünk meg a legnagyobb hazai győzelemről, mely épp két éve esett meg: a Dortmund Auba duplájával, valamint Dembélé, Pulisic, Schürrle és Guerreiro találatával 6-2-re győzött a Signal Iduna Parkban a Leverkusen ellen. A túloldalon Volland és Wendell voltak eredményesek.

Hogy mi várható ma délután, nemsokára kiderül, annyi bizonyos, hogy a Sárga-Feketékkel telített hazai, és 4500 fős idegenbeli szektorban nem lesz ok a panaszra hangulat terén. Reméljük, a mérkőzésre sem, és a 35 éves Daniel Siebert vezette találkozón újfent a Dortmund zsebeli be a három pontot, csakúgy, mint a Szuperkupán, ahol szintén a berlini születésű Siebert volt a sípmester…