Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Általában rendre izgalmas találkozó kerekedik ki a Sárga-Feketék és Zöld-Fehérek összecsapásából. Nincs még egy párosítás a Bundesliga történetében, amelyik több győzelmet hozott volna valamelyik félnek 1-0-ás hátrányból, összesen 16 alkalommal láthattunk fordítást ebben a párharcban. Ugyan a Bréma szerzett több gólt a Dortmunddal szemben (168-163), a győzelmek mutatójában viszont a BVB felé billen a mérleg (43-41).

A harmadik és tizedik helyezett párharcát láthatjuk majd, ahol a hazaiak három győzelemmel, és egy-egy döntetlennel valamint vereséggel állnak, míg a brémaiak két győzelem mellé három vereséget szenvedtek el. A Borussia a Werder ellen mindössze egyszer kapott ki legutóbbi kilenc bajnoki párharcuk közül, igaz a tavalyi esztendő során hazai pályán épp a Bréma ellen estek ki a Német Kupából. Hazai pályán viszont rendkívül erős a Dortmund, csupán egyet veszített el a legutóbbi 19 alkalom során, és legalább egy gólt szereztek a Signal Iduna Parkban a legutóbbi 27 hazai fellépésükön. Ha most szombaton is eredményesek lesznek, beállítják a 2011 és 2012 között felállított rekordjukat. Ezzel szemben vendégoldalon a Werder idén kikapott a Hoffenheim ellen (3-2), és szoros küzdelemben győzte le az Union Berlint (2-1).

Egy kis történelem: a Bundesliga történetében csak egy csapatot találunk, melyet többször legyőzött a Dortmund, mint a Werdert (43 alkalom), és ez az Eintracht Frankfurt, akik fölött 44 alkalommal diadalmaskodott a Dortmund, noha a vereségek tekintetében is ugyanúgy a második helyen állnak a Zöld-Fehérek (41) a Bayern mögött (46). Hazai pályán 2017 decemberében szenvedett vereséget utoljára a Dortmund a Brémától, a legutóbbi 12 párharcukból hazai pályán 11-et viszont megnyert a csapat. A BVB a Werder ellen veszített a legtöbbször, miután megszerezte az 1-0-ás vezetést (összesen kilencszer), míg fordítva is igaz a mutató, így a legtöbbször ellenük tudtak 1-0-ás hátrányból fordítani, összesen hétszer. Tizenegy alkalommal láthattunk ebben a párosításban büntetőt, melyből kilencet a Dortmund javára ítéltek meg. Játékosaink közül Marco Reus több gólt szerzett a Werder ellen, mint bárki más (12), és a kanadai táblán 20 pontot szerzett ellenük 16 találkozásuk során.

Maradva a történelemnél, a legnagyobb hazai győzelmet még 1980-ban aratták a Zöld-Fehérek ellen, akkor 5-0-ás végeredménnyel zárt a BVB Theo Schneider duplájával, valamint Wolfgang Vöge, Manfred Burgsmüller és Herbert Hein góljaival. Hogy várható-e most is gólzápor, nagy kérdés, viszont az tény, hogy a dortmundi mérkőzések eddig 22 gólt hoztak, ami 4,4-es mérkőzésenkénti átlagot eredményez, csapatszinten pedig csak a Bayern rúgott több gólt (16) a Dortmundnál (15).

A mai sajtótájékoztatón Lucien Favre megerősítette, hogy sérülések tekintetében a védelemben kereshetünk hiányzókat, hiszen Schulz nem épült fel sérüléséből, és Mats Hummels játéka is kérdéses. A Werder hiányzói listája már nagyobb, Augustinsson, Bartels, Möhwald, Füllkrug, Mosaindar és Osako is kiesett, míg az egykori dortmundi Ömer Toprak játéka is kérdéses egyelőre.
Svájci trénerünk sajtótájékoztatóját egy másik cikkben szintén leközöljük.

Izgalmasnak ígérkező párharc várhat ránk, melyre szombaton fény derül. A bvb.de oldalán már közzétették a predesztinált kezdőcsapatokat, de biztossá csak a kezdő sípszó pillanatában válhatnak a csapatok – és reméljük, a hármas sípszónál pedig a győzelem lesz az, amit be tudunk biztosítani.