A listavezető látogat ma este a Signal Iduna Parkba

Mindegy, hogy otthon vagy idegenben játszottak, a Borussia Dortmund legutóbbi nyolc bajnokiját egyaránt megnyerte a Borussia Mönchengladbach ellen, sőt, ez idő alatt 25 gólt szerzett a BVB, ami mérkőzésenként hármat jelent átlagban.

Kicsit megborultak az erőviszonyok, hiszen ezúttal a nyolcadik helyről várjuk a listavezetőt, igaz a különbség kicsi, 16 pont a 12-höz képest az arány, és egy hazai győzelem egy pontra csökkentené a különbséget. A fentebb említett széria hazai pályán még erősebb, hiszen a legutóbbi 13 hazai meccséből 12-t nyert a Dortmund a Gladbach ellen, a lehetséges 39 pontból 37-et megszerezve. A Mönchengladbach számára régi-új ismerős lehet a listavezetés, hiszen legutóbb a 2011/12-es szezon 3. játéknapján vezették a tabellát. A bajnoki címet viszont még régebben látták, legutóbb 1977 májusában emelhették fel a Salátástálat (akkor három döntetlen és három vereség volt az összmérleg).

A hazai pálya rendkívül erős dortmundi részről, hiszen mind a 20 hazai bajnokiján legalább két gólt jegyzett, mióta Lucien Favre vezeti a csapatot. 20 meccsükből 16 győzelemmel zárult, és csak egy vereség csúszott be a további három döntetlen mellé. A Gladbach tavaly megkezdett idegenbeli formája kitart, így már négy győztes meccsük van zsinórban a stadionjuktól távol, amire legutóbb Bernd Krauss vezetése alatt volt példa 24 évvel ezelőtt. A legutóbbi idegenbeli vereségük közel fél éve csúszott be, április 27-én a VfB Stuttgart állította meg őket 1-0-ra.

Kérdés viszont, hogy sikerül-e a sérült Paco Alcácer fontos találatait pótolni? A spanyol csatár mellett Piszczek pályára lépése is kérdéses, míg a vendégek kénytelenek nélkülözni Gintert, Johnshont, Traorét, Bennettset, Müselt és Strobl-t is.

Ami bizonyos, hogy a dortmundi érintettségű mérkőzések a leggólgazdagabbak, a Sárga-Feketék találkozóin már 30 gól született. A Sárga-Feketék 16 komoly helyzetet teremtettek meccseiken, amit csak a Lipcse (19) és a Gladbach (18) tudott felülmúlni. A vesztfáliaiaknál nyolc játékos is feliratkozott a gólszerző listára, aminél többet a ligában senki se tud felmutatni. A Gladbach eddigi hét meccséből ötöt megnyert, és 15 szerzett góljuknál csak két csapat tud többet felmutatni, kapott gólok tekintetében pedig csak a Wolfsburg védelme volt hatékonyabb (4 a 6-tal szemben).

Aligha bánná bárki is, ha a 2012-es eredmény megismétlődne, akkor ugyanis 5-0-ra győzte le a Dortmund a Gladbachot, és ez a legnagyobb arányú győzelem velük szemben. Akkor Reus duplázott, mellette Neven Szubotics, Ilkay Gündogan és Jakub Blaszczykowski köszönt be.

A mérkőzést Sascha Stegemann vezeti, a 35 éves sípmesternek ez lesz a 4. bajnokija idén. Stegemann 2014 óta erősíti a Bundesliga bírói csapatát, és három alkalommal vezetett eddig a Dortmundnak, amik egy győzelmet hoztak, és két döntetlent.

Reméljük, a mai fordulót követően ez a szám kiegyenlítődik!

Várható kezdőcsapatok: