Nem lehetett más a vége a milánói kirándulásnak

A Borussia Dortmund kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtva kapott ki az Inter vendégeként a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

Nagyjából 4400 dortmundi szurkoló vágott neki a milánói túrának kedden és szerdán, annak reményében, hogy végre lát valami biztatót a csapattól. Lucien Favre együttese az elmúlt hetekben közel sem nyújtott olyan teljesítményt, mint amilyen elvárható lenne, a fekete-sárgák szerencséjére azonban mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában úgy alakultak az eredmények, hogy minden fronton áll még a csapat és esélyes a végső győzelemre is – bár ez a BL-ben meglehetősen szürreális gondolat így novemberhez közeledve.

A csapatok nem éppen mostanában találkoztak legutóbb, 25 év telt el a szerda esti találkozó és a legutóbbi ütközet között. 1994-ben 2-1-es hazai siker született a San Siróban, de a múlt mellett a jelen is adhatott okot aggodalomra a BVB-nél. Favre mester sérülés miatt nem számíthatott ezúttal sem Paco Alcácerre, Marco Reus pedig betegség miatt el sem utazott Milánóba, így a szokásos 4-2-3-1-es hadrendet megbontva először küldte pályára csapatát 3-4-3-as összeállításban a tréner – mint később kiderült, ez nem igazán vált be. Roman Bürkit hétvégén sérülés miatt le kellett ugyan cserélni a Mönchengladbach elleni bajnokin, de a svájci végül tudta vállalni a játékot.

A találkozó meglehetősen eseménytelenül indult, jobbára az Inter dominált mezőnyben, de komoly helyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani, egészen a 22. percig, amikor Lautaro Martinez a leshatárról kilépve vette be a dortmundi kaput. Az esetet a videóbíró is visszanézte, de a kikockázott felvételeken jól látszott, hogy Nico Schulz alaposan beragadt az indításnál, így az olasz találat szabályos körülmények között született meg.

A Dortmund egyetlen komoly és igazi helyzetére egészen a félidő utolsó percéig kellett várni, ekkor Jadon Sancho lépett be jól az Inter védelme mögé, ám éles szögből eleresztett lövését Handanovic kapus bravúrral hárította. A szünet után sem változott a játék képe, a Borussia továbbra is elképzelés nélkül, lassan és körülményesen futballozott, az Inter pedig kényelmesen védekezhetett. Ez akkor változott meg valamelyest, amikor Favre visszaállította csapatát a 4-2-3-1-es rendszerre, egyúttal vállalva az Inter-kontrák kockázatát is.

A 82. percben Martinez végleg eldönthette volna a mérkőzést, miután tizenegyest harcolt ki Mats Hummels mellett, a büntetőt azonban Roman Bürki bravúrral hárította. A svájci kapusra ezúttal nem lehetett panasz, a tizenegyes védésén kívül akadt még fontos közbeavatkozása a találkozó során, de a 89. percben már ő is tehetetlennek bizonyult, Candreva kíméletlenül lőtte a dortmundi kapuba a második olasz találatot egy remekül végigvitt kontra végén.

Az Inter győzelmével pontszámban beérte a Borussiát a BL-csoportban és tulajdonképpen nyomást is helyezett a fekete-sárgákra: a hazai “visszavágót” mindenképpen meg kell nyernie a Dortmundnak, ha a legjobb 16 közé jutás a célja.