Derbytime! Jön a Schalke – Borussia Dortmund párharca

Szombaton 15:30-tól minden szem a Revierderbyre fog szegeződni, a Schalke otthonába látogat a Borussia Dortmund.

Minden derbi különleges, és izgatottan várják az emberek, de a Dortmund és a Schalke rivalizálása különösen híres. Hosszú évtizedekre nyúlik vissza a két együttes története, melynek elején a Királykékek domináltak, később azonban átbillent a mérleg, és mára a régió Sárga-Fekete fele vallhatja magát erősebbnek mind a pályán, mind pedig szurkolói körben egyaránt. Most a 95. bajnoki Revierderbyre készülnek az ellenfelek, ahol egy dologban biztosak lehetünk: egyik oldal sem fogja könnyen adni a bőrét a másiknak…

A legutóbbi derbi előtt, mely a tavalyi szezon 31. fordulójában volt esedékes, a Borussia Dortmund és az FC Schalke között 42 pont volt a különbség, ilyen nagy szakadékra a korábbi években nem volt példa. Külön fájó pont, hogy azt a derbit épp a Schalke nyerte meg idegenben 4-2-re, mely a csapat bajnoki címébe került… az idei szezonban sokkal szorosabb a két csapat közötti állás, mindössze egy pont az előny a Dortmund javára.

94 alkalommal csaptak össze a felek a Bundesligában, és a Dortmund felé billen a mérleg: a Sárga-Feketék 33 alkalommal győztek, a Királykékek 32-szer, míg 29 alkalommal zárult győztes nélkül a Derbi.

A legutóbbi hét derbiből mindössze egyet tudott megnyerni a hazai csapat (2018 áprilisában a Schalke, 2-0-ra), legutóbb a Borussia 2-1-re nyert a Schalke otthonában. A legutóbbi 13 mérkőzésből 12 alkalommal rendre be tudott találni a gelsenkircheniek otthonában a Dortmund a bajnokságban.

A Királykékek idei szezonjára nem lehet panasz, hiszen 14 pontnál járnak, ami már most több, mint kétszer annyi a tavalyi szezonhoz képest, akkor hat pontnál tartottak nyolc fordulót követően. Augusztus 24-e óta nem veszítettek hazai mérkőzést sem, akkor a Bayern München győzte le őket 3-0-ra, és bár itt nem találtak be, de gólok tekintetében is előrébb jár a csapat: 14 szerzett találatnál járnak, ami a tavalyi 5-höz képest látványos fejlődés. Ha szerelésekről van szó, a Schalkénál nincs hiány, csak a Paderborn (222) és a Wolfsburg (221) előzik meg őket ebben a tekintetben (219).

A Dortmund legutóbbi 11 bajnokijából mindössze egyet veszített el, augusztus 31-én az Union Berlin állította meg Favre legénységét 3-1-re. Idegenben hasonló a helyzet, legutóbbi hét idegenbeli mérkőzéséből csak egyet veszített el a BVB, éppen az előbb említettet. A Dortmund szerezte a második legtöbb gólt idáig, ráadásul nyolc játékosuk is feliratkozott a gólszerző listára.

Nagy kérdés persze továbbra is az, hogy a sérült Paco hiányában milyen hatékonysággal működik a csapat gólszerzések terén. Az Inter elleni szerdai Bajnokok Ligája mérkőzésen a csapat képtelen volt betalálni, és mindössze hat alkalommal lőttek kapura tartó lövést a vendégek, mely reprezentálta egy vérbeli csatár hiányát. Csípősérülés miatt Schmelzer sem lesz bevethető, illetve betegsége miatt Marco Reus pályára lépése is kérdésessé vált. Hazai oldalon Bentaleb az egyetlen hiányzó, a Királykékek közel teljes kerettel tudják fogadni így riválisukat.

A mérkőzés 15:30-kor a müncheni Felix Brych sípszavára indul, akinek munkáját Borsch és Lupp fogja segíteni, a negyedik játékvezető pedig Jablonski lesz. A videóbírói szerepet Perl tölti majd be.

15:30 – Revierderby. Heja BVB!

Várható kezdőcsapatok: