Julian Brandt és tíz perc futball továbbjutást ért a kupában

Hátrányból fordítva aratott győzelmet a BVB a Bundesligában listavezető Mönchengladbach ellen és bejutott a legjobb 16 közé a Német Kupában. Julian Brandt eddigi legjobb meccsét játszotta fekete-sárgában.

Nem sok ideje volt az elmélkedésre a csapatnak a csalódást keltő játékot hozó Schalke elleni derbi után, máris újabb komoly feladat várt Lucien Favre csapatára a Német Kupában. Az ellenfél az a Mönchengladbach volt, amelyet tizenegy nappal korábban Marco Reus góljának és Roman Bürki bravúrjainak köszönhetően legyőzött a bajnokságban a BVB, ezúttal viszont egyikőjük játékára sem számíthatott Favre.

Ha mindez nem lenne elég, Mats Hummels is belázasodott a találkozó előtt, így a Zagadou-Akanji belső védő kettőssel kellett felvennie a harcot a Dortmundnak a Bundesliga listavezetőjével. Persze, a túloldalon Marco Rose helyzete sem volt éppen rózsás, a ‘Gladbach vezetőedzője nem kevesebb mint nyolc játékosára nem számíthatott sérülés miatt. Hazai oldalon ugyanakkor Paco Alcácer végre leülhetett a kispadra, a csatár pozíciójában viszont Jakob Bruun Larsen kapott végül lehetőséget a vezetőedzőtől.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a csapatokat, mindössze kettő fokot regisztráltak a hőmérők a kezdő sípszó felharsanásakor. Azt is gondolhattuk volna, hogy a cudar idő hatására majd jobban csipkedik magukat a csapatok, de az első félidő meglehetősen alacsony iramban csordogált végig. A vendégek Marcus Thuram révén szerezhettek volna vezetést, aki Manuel Akanji menetrend szerint érkező hibáját kihasználva pofozhatott volna a kapuba egy centerezést, azonban Marwin Hitz jó reflexekkel hárítani tudta a kísérletet. Dortmundi részről Thorgan Hazard állt legközelebb a gólhoz, a belga támadó a 29. percben távolról vette célba a vendég kaput, lövése pedig a keresztlécen csattant.

A fordulás után sem sokat változott a játék képe – ezt a mondatrészt mostanában elég gyakran leírhatjuk – de mintha a Mönchengladbach játékosai fokozatosan fáradni kezdtek volna. A vendégek egyre több hibát vétettek a támadások felépítésében, míg a fekete-sárgák több kisebb-nagyobb – inkább kisebb – helyzetecskét is kidolgoztak, de komoly veszélyt egyik sem jelentett Sommer kapujára.

A 71. percben aztán némi túlzással a semmiből megszerezte a vezetést a ‘Gladbach, Oscar Wendt iramodott meg a bal szélen, majd centerezett középre, az érkező Thuram pedig ezúttal már nem hibázott. A bekapott gól varázsütésre ébresztette fel az addig mély álomban szendergő Dortmundot, s ezúttal Lucien Favre-ot is dicséret illeti, mert a Schulz-Götze csere kifejezetten hasznosnak bizonyult a hajrára. A Schalke ellen kézsérülést szenvedő Götze az utolsó tíz percben sokat vonta magát játékba, s ebben a periódusban sokkal jobban is futballozott a BVB.

A Mönchengladbach vezető gólja után hat perccel érkezett is az egyenlítés, méghozzá attól a Julian Brandttól, aki pályafutása legjobb mérkőzését játszotta fekte-sárgában. Bár a találathoz kellett jókora szerencse is – kétszer pattant meg vendég védő lábán a labda, mielőtt a hálóba vágódott -, aligha vitatkozhat azzal bárki is, hogy a Leverkusentől érkező támadó megérdemelte a gólt. Ha pedig egy üzlet egyszer beindul, akkor nem lehet megállítani, három perccel később már a Dortmundnál volt az előny. Az akció kulcspasszát ismét Brandt adta, szenzációs mozdulattal tolta talppal Götze elé a labdát a tizenhatoson belül, aki kijátszotta Hazardnak. A belga középre ívelt, ahol a berobbanó Brandtról teljesen elfeledkezett a védelem, így a fekete-sárga Borussia középpályása megszerezte második gólját, s tulajdonképpen továbbfejelte a csapatot a legjobb tizenhat közé.

A 92. percben Jadon Sancho dönthette el volna végleg a továbbjutás sorsát, de az angol szélső a tizenhatoson belülről kapu fölé bombázott, s bár az utolsó másodpercekben még Thuram előtt adódott egy lehetőség az egyenlítésre, újabb gól már nem született. Érdemes kiemelni még Dan-Axel Zagadou teljesítményét, a fiatal francia ugyanis szinte hiba nélkül hozta le a találkozót a védelem közepén, s jóval stabilabbnak tűnt, mint az egyébként állandó kezdő Akanji.

A Dortmund vasárnap a Wolfsburg ellen folytatja a bajnokságban, majd következik az Inter elleni “visszavágó” a Bajnokok Ligájában”.