A sereghajtó csak sokkolt Dortmundban, de nem nyert

Ez persze aligha vigasztal bárkit is a Borussiánál. Lucien Favre vezetőedző mindenesetre komolyan kezdhet aggódni az állásáért.

Nem sok minden szólt a Paderborn győzelme mellett a Bundesliga 12. fordulójának nyitómeccse előtt. Az újonc sereghajtóként utazott el Dortmundba, ahol a Borussia ebben az idényben még nem szenvedett vereséget, a vendégek ráadásul 11 forduló alatt mindössze 11 gólt tudtak szerezni a Bundesligában. A BVB-nek nagy szüksége lett volna a győzelemre, a válogatott szünet előtt ugyanis méretes pofonba néztek bele az Allianz Arénában, lépéshátrányba kerültek a Bayern Münchennel és az RB Leipziggal szemben, hogy a listavezető Mönchengladbachról ne is beszéljünk. Az előzetes várakozások alapján tehát dortmundi szemszögből azt is lehetett volna gondolni, hogy a Paderbornnál tökéletesebb ellenfél nem érkezhet a Signal Iduna Parkba.

Azok, akik így gondolták, nem is tévedhettek volna nagyobbat, a lelkes paderborniak ugyanis már az első félidőben felmosták a padlót az enerváltan és ezúttal is sok hibával futballozó hazaiakkal. Az ötödik percben Kai Proger hagyta faképnél a német válogatott Nico Schulzot a bal szélen, majd Streli Mamba elé tálalt, aki a vendégek első kapura lövésével megszerezte a vezetést az újoncnak. A vendégek játékát dicséri, hogy a Borussia a találkozó tizenhetedik percéig még csak kapura lövési kísérlettel sem rendelkezett, kaput pedig abszolút nem találtak az első negyvenöt percben.

A 37. percben aztán ismét Mamba csapott le a széthulló dortmundi védelemre és egy hosszan előrelőtt labdával tulajdonképpen begyalogolt Roman Bürki kapujába. A teljes hazai összeomlás a 43. percben következett be, amikor Gerrit Holtmann csinált bohócot Julian Weiglből, nagyjából három méteres hátrányból előzte meg a szintén német válogatott játékost, majd a rövid saroknál Bürki lábai között a kapuba lőtt. Ha a 0-3-as félidő nem lett volna elegendően nagy csapás a BVB számára, a játékrész utolsó másodperceiben Lucien Favre vezetőedzőnek Paco Alcácert is le kellett cserélnie sérülés miatt.

Azt persze nem tudni, mi történt a szünetben a dortmundi öltözőben, mindenesetre egy teljesen más csapat futott ki a második félidőre, amely sokkal agresszívabban futballozott, s két perc után Jadon Sancho faragta a hazaiak hátrányát Achraf Hakimi gólpasszából. Nem sokkal később a második gólját is megszerezhette volna a Dortmund, de Marco Reus lövését Leopold Zingerle védte bravúrral.

A paderborni kapust amennyire munka nélkül hagyta a Borussia az első játékészben, olyannyira megdolgoztatta a másodikban és egészen a 84. percig hősiesen állta is a sarat a vendég védelem, ekkor azonban egy védelmi hibát kihasználva Axel Witsel fejelt közelről a vendég kapuba. A hajrában a pontmentés is összejött a Borussiának Marco Reus fejesével, de a győzelmet már nem sikerült megszereznie Lucien Favre együttesének, aki alatt egyre inkább rezeg a dortmundi kispad. Az újonc bánhatja, hogy elszalasztotta a győzelmet, amely már félig a kezében volt.