A Barcelona eljátszotta Lucien Favre hattyúdalát

A Borussia Dortmundnak egy pillanatig sem volt esélye megszorongatni a katalán óriást a Camp Nouban és a csoportkör utolsó fordulója előtt visszacsúszott kvartettje harmadik helyére a Bajnokok Ligájában.

Finoman fogalmazva sem öröm mostanság Borussia Dortmund mérkőzéseket nézni fekete-sárga szimpatizánsként. Az ellenfelek drukkerei persze dörzsölhetik tenyerüket, ugyanis a BVB védelme átjáróházzá változott az elmúlt hetekben, ám nemcsak ez a probléma csapat háza táján. A Bayern, a Paderborn és a Barcelona elleni meccseken – a Paderborn elleni második félidőt leszámítva – még csak azt sem lehetett látni a játékosokon, hogy el akarná kerülni a csalódást keltő eredményeket, akaratuktól megfosztva lézengtek a pályán.

Így volt ez szerda este a Camp Nouban is, ahol 96 636 néző jelentős része szórakozhatott igen jól, hála a gránátvörös-kékek lehengerlő előadásának. A BVB egy barcelonai hibát kihasználva már az első percekben megszerezhette volna a vezetést, ám éppen az a Nico Schulz keveredett a hazai kapu elé, aki nem éppen csatár vénával megáldott futballista, el is puskázta a lehetőséget. Arra viszont éppen elég volt ez a ziccer, hogy felébressze a katalán óriást.

A mérkőzés előtt arról cikkezett a német sajtó, hogy amennyiben súlyos vereséget szenved a Dortmund Barcelonában, akkor Lucien Favre-nak a BL-meccs lesz a hattyúdala, s bár a 3-1-es kudarc ránézésre nem katasztrofális, a játék képe alapján nagyon is az. A gránátvörös-kékek egészen a harmadik találatuk megszerzéséig teljes mértékben uralták a mérkőzést, a BVB-nél csak nyomokban volt a labda és akkor sem jelentett semmilyen veszélyt a vendég csapat a hazai kapura. Az első játékrészben a kiváló napot kifogó és egyébként 700. barcelonai mérkőzését játszó Lionel Messi előbb Luis Suárezt hozta kihagyhatatlan helyzetbe, majd maga talált be, mindezt négy perc leforgása alatta. Sőt, a spanyolok egy meg nem adott találatot is elhelyeztek Roman Bürki kapujában, nem a Dortmundon múlott tehát, hogy csupán két góllal vezettek a katalánok a szünetben.

Ha azt mondjuk, hogy az első negyvenöt percben osztálykülönbség volt a csapatok között, egyáltalán nem túlzunk, a dortmundi játékosok érthetetlen hibákat vétettek, rengeteg labdát szórtak el, ezt pedig alaposan megbüntették a hazaiak. A második felvonásra már valamelyest közelebb tudott kerülni ellenfeléhez játékban a Borussia, részben talán Jadon Sancho beállításának köszönhetően, aki a sajtóhírek szerint azért csak a kispadon kezdett, mert elkésett a keddi megbeszélésről… A bátrabb dortmundi játék ellenére a harmadik gólt is a Barcelona szerezte meg, Antoine Griezmannt szintén Messi szolgálta ki, ráadásul a második félidő első percében a franciának már volt egy ajtó-ablak ziccere, amit Bürki lábbal hárított.

A háromgólos előny tudatában a hazaiak visszább vettek az iramból, így a labdabirtoklásban felül is kerekedett az utolsó fél órában ellenfelén a Dortmund, Jadon Sancho szenzációs egyéni megmozdulásával pedig a szépségtapaszt is sikerült felragasztani az ezer vérző seb egyikére. A ráadásban még egy kapufára is futotta a Borussiától, de hatalmas csodának kellett volna történnie ezen az estén ahhoz, hogy a BVB akár csak pontot is szerezzen. Mindeközben a csoport másik mérkőzésén az Inter nyerni tudott Prágában a Slavia ellen, így a csoportkör utolsó fordulója előtt a Barcelona bebiztosította csoportelsőségét, míg az Inter a BVB elé lépett a táblázaton. A Borussiának a továbbjutáshoz már nem elég tehát legyőznie a cseheket hazai pályán, azért is szorítania kell, hogy ugyanez ne sikerüljön az Internek a Barcelonával szemben.

Szombaton Berlinbe látogat a csapat a Bundesligában, ahol a héten edzőváltás történt: Ante Covic helyét a német válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann vette át. Ennek tudatában biztosak lehetünk abban, hogy a fővárosiak kettőzött energiával feszülnek majd neki a BVB elleni találkozónak, amely jó eséllyel Lucien Favre utolsó mérkőzése lesz a csapat élén.