Ó, azok a csodálatos berlini emlékek

A Borussia Dortmund a Hertha BSC otthonába látogat szombat délután a Bundesligában. Korábbi cikkünkben szubjektívan már beharangoztuk a berlini összecsapást, most viszont jöjjenek a tények.

A tavalyi szezonban egy elképesztően izgalmas hajrának köszönhetően 3-2-re tudott nyerni a Borussia a berlini Olimpiai Stadionban és ezúttal is kiélezett küzdelem várható. Annak ellenére, hogy a Hertha nem áll valami jól a Bundesligában.

A Dortmund legutóbbi tizenegy Hertha elleni mérkőzéséből csupán egyet veszített el, akkor viszont Berlinben maradt alul. A Hertha a 2016/2017-es szezonban 2-1-re gyűrte le a Borussiát. A védelem elmúlt hetekben mutatott teljesítményét látva kifejezetten jó hír, hogy a berliniek gyakran sülnek fel a BVB ellen. A dortmundi csapat tizenkétszer hozta le kapott gól nélkül a Berlin elleni mérkőzéseit – nincs még egy csapat a Bundesligában, akinek több rúgott gól nélküli találkozója lenne a fekete-sárgák ellen.

Lucien Favre csapata előszeretettel kerül mostanában hátrányba és ez igen könnyen előfordulhat szombaton is. Csakhogy legutóbbi két berlini vizit alkalmával mindig a Hertha szerzett vezetést, ám egyszer sem nyert. Tavaly, a már említett találkozón 3-2-es dortmundi siker született, egy évvel korábban pedig 1-1-es döntetlen. S ha már szóba került a tavalyi találkozó, akkor a Borussia elkpesztő tűzijátékot rendezett. Marco Reus mindent eldöntő találata a 25. dortmundi lövésből született meg.

Ami a berlinieket illeti

Ahogy azt már említettük, a Hertha pocsék formában van – megérte elküldeniük Dárdai Pált nyáron, dohoghatnánk magyar szurkolóként. Ante Covic ideje lejárt, szombaton már a korábbi szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann vezeti a fővárosiakat. Ez nem véletlen, hiszen a Hertha legutóbbi négy bajnokiját kivétel nélkül elveszítette. Jelenleg 11 ponttal állnak a 15 pozícióban, ugyanannyi egységgel, mint a már osztályozós helyen tanyázó Fortuna Düsseldorf.

A berliniek legutóbbi tizenöt bajnokijukból csak egyet tudtak lehozni kapott gól nélkül, a hatodik játéknapon a Kölnt rombolták le 4-0-ra. A hazai pálya sem feltétlenül jelent előnyt a Hertha számára, mindössze hat egységet gerebélyztek össze idén az Olimpiai Stadionban – ez majdnem a fele annak, amennyit tavaly a bajnokság hasonló szakaszában magukénak tudhattak.

Ami a Dortmundot illeti

Bár statisztikailag jól hangzik, hogy legutóbbi kilenc bajnokijából csupán egyet veszített el a Borussia, a helyzet koránt sem ilyen rózsás. A Bayern elleni vereség mellett több kellemetlen, bosszantó döntetlen is becsúszott, erről tanúskodik a tabellán elfoglalt hatodik hely. A helyzet persze nem reménytelen, a listavezető Mönchengladbach öt, a Lipcse-Bayern kettős pedig csak négy pontra van a csapattól.

Az viszont koránt sem biztató, hogy idegenben már nagyon régen nyert a BVB a bajnokságban – utoljára a Köln otthonából hozta el a Borussia mindhárom pontot, még augusztus 23-án.