Barcelona után, Berlin előtt, Favre-éra után, egy új korszak előtt?

A Hertha BSC otthonában folytatja bajnoki szereplését a Borussia Dortmund szombaton. A csapat háza táján nincs nyugalom, a levegőben lóg az edzőváltás – gondolhatnánk.

Csendes feszültség lengi körül pillanatnyilag a Borussia Dortmundot. A német sajtó a Barcelona elleni BL-meccs előtt még arról cikkezett, Katalóniában végleg megpecsételődhet Lucien Favre sorsa. A belengetett ulitmátum egy súlyos vereség elkerüléséhez kötötte a svájci tréner további dortmundi szerepvállalását. Nos, a végeredmény nem arról árulkodik, hogy a BVB simán kapitulált volna a Camp Nouban. A játék képe alapján viszont kijelenthető: a Barcelona klasszisokkal múlta felül a fekete-sárgákat.

Ezzel alapvetően nem lenne gond, a Barcelona otthonába még a legjobb európai topcsapatok sem feltétlenül nyerni járnak. Közéjük szeretne tartozni a Dortmund is, ez a projekt azonban egyelőre nem akar összeállni.

Nyáron már a Borussia vezetősége is egyértelmű célként fogalmazta meg a salátástál elhódítását a honi pontvadászatban, ehhez pedig komoly arzenált is biztosított Favre számára. Alig nyitott meg a nyári átigazolási piac, Thorgan Hazard, Julian Brandt és Nico Schulz is fekete-sárgában pompázott. A keret papíron még majdnem erősebbnek is tűnt, mint a Bayern Münchené. Az előző idény második fele viszont vetített előre néhány rémképet.

Hiába vezette még 2019 telén is kilenc ponttal a Bundesligát a BVB, sikerült eltapsolnia előnyét. Végül egy ponttal lemaradt a bajnoki címről. Az ütés mély nyomokat hagyott a csapatban és úgy fest, Favre-ban is. A svájci tréner pályafutására egyébként is jellemző, hogy egy-egy sikeres idényt követően visszaesik csapata, ez alól pedig a Dortmund sem képez kivételt.

Hiába tért vissza Münchenből a védelem közepére Mats Hummels, a fekete-sárgák védelme továbbra is átjáróház. A legutóbbi négy – az Inter, a Bayern, a Paderborn és a Barcelona elleni – találkozóján 12 gólt kapott a csapat, miközben folyamatosan futnia kellett az eredmény után. Talán ennél is nagyobb probléma, hogy nincs meg a gárdában a győztes mentalitás, az említett találkozók egyikén sem tűnt úgy, hogy meghalnának a győzelemért a dortmundi futballisták. A Paderborn ellen egy félidőnyi fellángolás persze akadt, de ne tekintsük az újonc sereghajtó elleni pontmentést mércének.

A felelősség mindenkié

A várakozásokkal köszönő viszonyban sem lévő eredmények nemcsak Lucien Favre keze munkáját “dicsérik”. Marco Reus akkor volt utoljára ennyire formán kívül, amikor rehabilitációját töltötte sorozatos sérülései után. Mario Götzének esélye sincs játékba lendülnie, ugyanis a svájci valamiért pikkel rá. Jadon Sanchónál jelentkeznek a tinifutballisták szokásos problémái, késik a megbeszélésről, késve tér vissza a nemzeti csapattól. A német válogatott Nico Schulz több labdát passzol az ellenfél támadóinak, mint a társaknak. A legeredményesebb dortmundi a BL-ben a szélső hátvéd. A lista pedig tetszés szerint folytatható. Sokáig.

Persze, nagyon jól tudjuk, egy átigazolási időszakban nem lehet egy komplett keretet lecserélni, és nem is lenne semmi értelme. Azért viszont valakinek vállalnia kell a felelősséget, ha a papíron klasszis, de minimum jó képességű labdarúgók mélyen tudásuk alatt teljesítenek egy csapatban. A balhét pedig nem viheti el más, csak és kizárólag Lucien Favre.

A Borussia Dortmundnak egy olyan vezetőre van szüksége, aki képes leordítani a játékosok fejét egy-egy rossz passz után. Aki képes erélyesen leteremteni egy futballistát egy buta védekezési hiba után. Aki képes habitusával a legnehezebb helyzetben is hitet, reményt és tüzet adni a játékosoknak. Nem véletlen, hogy Jürgen Klopp a felsoroltak minden egyes pontjának megfelel. A gumiarcú zseni távozása óta keresi a dortmundi vezetőség a megfelelő utódot. És azóta nem találja.

S ha már itt tartunk, Michael Zorc sportigazgató és Hans-Joachim Watzke általános igazgató felelőssége sem elhanyagolható. Eszetlen megoldás félévente cserélgetni a szakvezetőket, de éppen annyira eszetlen megoldás végignézni, ahogy elsüllyed a hajó. Elég csak sanda pillantást vetnünk az ősi rivális Bayernre, akik a bajnoki címet nyerő Niko Kovacot képesek voltak elpöckölni az útból, azóta pedig szárnyalnak Hansi Flickkel. Mindig eljön az a pont, amikor lépni kell. És Dortmundban lépni kell.

Klinsmann kezében az utolsó szeg

Miközben a csapat a Hertha elleni bajnokira is Favre vezetésével készül fel, az Süddeutsche Zeitung már más húrokat penget. A német lap szerint a dortmundi vezetés tárgyalásokat folytat Daniel Farkéval, aki korábban a Borussia második csapatát trenírozta. Jelenleg a Premier League-ben szereplő Norwich City menedzsere, s nem végez rossz munkát. Annak ellenére, hogy a Kanárik bajnoki pozíciója nem erről tanúskodik.

Mindeközben a szokásos, mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Michael Zorc mindenkit “megnyugtatott”, továbbra is bíznak Favre-ban, egyelőre nem lesz váltás. Ez persze könnyen lehet, hogy csupán a sajtónak, illetve a játékosoknak szól, de a Hertha elleni találkozó vízválasztó lehet. A berliniek egyébként éppen a héten estek át egy edzőváltáson, Ante Covic nem volt képes Dárdai Pál örökébe lépni, a fővárosiak pocsék szereplése pedig odáig vezetett, hogy a korábbi német szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann ülhetett le a Hertha kispadjára. Egy frissen kinevezett tréner alakulata ellen pedig sosem jó ómen futballozni.

Jelen pillanatban nagyon nehéz elképzelni, hogy hétfőn is Lucien Favre-nak fogják hívni a Borussia Dortmund vezetőedzőjét. A svájcinak persze még van egy dobása, de félő, hogy ha egy hatost gurít az Olimpiai Stadionban, akkor sem lesz maradása Dortmundban.