Újabb gála, most a Mainz bánta

Úgy fest, egy szenvedéssel teli másfél hónap után magára talált a Borussia. A kulcsjátékosok elkapták a fonalat, jönnek a helyzetek és a gólok. Szerencsés esetben még a tabella élén is telelhet a BVB.

Nem kerüli el a szerencse az elmúlt napokban a Borussiát. No, nem a Mainz elleni bajnoki találkozóra gondolunk, mert ott erre semmi szükség nem volt. Ellenben a Bajnokok Ligája továbbjutáshoz nagyon is kellett Fortuna istennő – na, jó, és a Barcelona – segítsége.

A Camp Nouban elszenvedett veresége óta mindenesetre megtáltosodott a Borussia, kibrusztolt egy fontos sikert a Hertha otthonában, aztán kiütötte a Düsseldorfot és a Slaviát is felülmúlta. Ebbe a sorba állt be szombaton a Mainz, amely nem sok mindent tudott kezdeni a láthatóan magabiztos dortmundi futballal.

Már az első negyed órán belül könnyedén előnybe kerülhetett volna a BVB, ha a játékvezetők nem a Barátok köztöt nézik a VAR-szobában. Más magyarázat ugyanis nem nagyon van arra, hogy a Marco Reus beadását kapusokat megszégyenítő ügyességgel, kézzel blokkoló mainzi játékos miért nem kapott sárga lapot, a Dortmund pedig büntetőt. A játékvezetői küldöttség egyébként sem állt a helyzet magaslatán, több tizenegyes gyanús eset fölött is szemet hunytak – mindannyiszor a Dortmund kárára. Szerencsére végül ez nem befolyásolta a találkozó alakulását.

A fekete-sárgák sorra dolgozták ki a helyzeteket, de úgy tűnt, csak nem akar megtörni a jég, aztán a 32. percben megszerezte a vezetést a BVB. Marco Reus egy lecsorgó labdát lőtt pontosan a rövid alsóba. Innentől kezdve nem nagyon lehetett kérdés, melyik gárda szerzi meg a három pontot, Sancho és Hazard pedig két perc alatt eldöntötte a meccset a második félidőben, az i-re a pontot Nico Schulz tette fel.

A Borussia előző két mérkőzését 9-0-s gólkülönbséggel abszolválta és fellépett a Bundesliga harmadik helyére, mindössze két pont a lemaradása a második Mönchengladbach és négy a listavezető RB Leipzig mögött. Apropó Lipcse, a következő fordulóban rangadó vár a BVB-re, Lucien Favre együttese éppen Gulácsi Péteréket fogadja, s sokat nem is kell várni az ütközetre, hiszen hétközi forduló keretében már kedden egymásnak feszülnek a felek.

A Dortmund kezében tehát ott az esély, hogy egy pontra csökkentse a hátrányát a bajnoki címért folytatott versenyben. A téli szünet előtti utolsó találkozót a Hoffenheim otthonában játssza le a csapat pénteken, s egy kis szerencsével akár az élen is telelhet. Valljuk be, erre nem sokan számítottunk az elmúlt hónapok teljesítményét látva. Mindenesetre nem bánjuk…