A Lipcse ellen búcsúztatjuk a Signal Iduna Parkot 2019-re

Hétközi rangadóval folytatódik a Borussia Dortmund számára a Bundesliga, kedd este a listavezető RB Leipzig látogat a Signal Iduna Parkba. Ez lesz az utolsó hazai mérkőzése a csapatnak a téli szünet előtt.

Már csak néhány nap, és a dortmundi futballisták mehetnek családjaikhoz pihenni, intézhetik a karácsonyi nagy bevásárlást – persze csak ha még nem tették meg -, és fújhatnak egyet a kaotikus első félszezon után. Előtte viszont még két nagyon fontos mérkőzés vár a csapatra: kedden a listavezető Lipcse látogat Dortmundba, pénteken pedig Sinsheimben zárja az őszi küzdelmeket a BVB a Hoffenheim vendégeként.

A Lipcse jelenleg négy ponttal előzi meg a Dortmundot a Bundesliga tabelláján, így mondanunk sem kell, mennyire fontos lenne ezt a különbséget egyre csökkenteni. Erre meg is van minden esély, tavaly a két gárda dortmundi találkozóján 4-1-es hazai siker született, pedig Augustin már a 31 másodpercben bevette a fekete-sárga kaput a szezonnyitón.

A hazai pálya segíthet

A Borussia – régen írhattuk le – jó formában várja a hétközi forduló kiemelt rangadóját, legutóbbi négy mérkőzését egyaránt megnyerte a csapat. A legutóbbi két bajnokit sikerült 9-0-s gólkülönbséggel abszolválni, így van miben bizakodni. A sikereknek köszönhetően a tabella harmadik helyére kapaszkodott fel a gárda, megelőzve a nagy rivális Schalkét és a Bayern Münchent is. Az RB ellen viszont komoly erőfelmérő következik, amelyen sok minden forog kockán.

“Még nem veszítettünk meccset hazai pályán ebben a szezonban, nem látom okát annak, hogy ez a sorozat miért ne folytatódhatna”

– nyilatkozta Michael Zorc sportigazgató a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, aki bízik a dortmundi szurkolótábor erejében is.

“Mindig nagyon sokat segít nekünk, ha a Sárga Fal előtt futballozhatunk, különösen a Déli Lelátó felé támadhatunk. Ez különleges erőt ad a srácoknak”

– tette hozzá Zorc.

Nyakat törő sebesség

Lucien Favre vezetőedző a lipcseiek kontrajátékára hívta fel a figyelmet, szerinte ez a lenagyobb fegyvere a szászországi csapatnak.

“A Lipcse nagyon veszélyes, amikor megszerzi a labdát. Azonnal támadásba lendülnek és nyakat törő sebességgel robognak át a pályán a labdával”

– vélekedett a svájci tréner, aki kitért a BVB új játékrendszerére is, amely az elmúlt hetekben változást hozott.

“Az új, három védős rendszerünk csodálatosan működött az elmúlt hetekben, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy a Lipcsének szenzációs támadójátékosai vannak, így mérlegelnünk kell, hogy milyen taktikával állunk ki kedd este”

– magyarázta Favre.

Közel teljes keret

Lucien Favre hellyel közel mindenkire számíthat az utolsó két mérkőzésen, csupán a szerencsétlen otthoni balesetet szenvedő Axel Witsel, a válogatottnál megsérülő Thomas Delaney és Marcel Schmelzer játékára nincs esély a Lipcse ellen.

Egymás ellen

A csapatok – értelemszerűen – két alkalommal találkoztak a tavalyi szezonban, akkor mindkét találkozót a Dortmund nyerte, de a legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésből is négyet húzott be a BVB. Bizakodásra adhat okot a tény, hogy a fekete-sárgák mindössze egyszer nem tudtá bevenni a szászországi alakulat kapuját, ez a csúfság még 2016 szeptemberében esett meg, a Lipcse debütáló szezonjában.

Tettünk már említést a tavalyi 4-1-es Borussia sikerről, nos, ez egyben a legnagyobb arányú dortmundi győzelem is az RB ellen.

Szárnyaló bikák

Lipcsében valami nagyon összeállt erre a szezonra, nemcsak eredményes futballt mutatnak be Julian Nagelsmann irányítása alatt Gulácsiék, de igen látványosat is. A lipcsei csapat rendelkezik a legtöbb idegenbeli győzelemmel a bajnokságban – szám szerint hattal – és már most öt ponttal többet gyűjtöttek, mint a tavaly a bajnokság ugyanezen szakaszában.

A szászországi gárda legutóbbi hat bajnokiját kivétel nélkül megnyerte, nem kérdés, hogy ők a legjobb formában lévő csapat a Bundesligában jelenleg. A Dortmund viszont bizakodhat a hazai pálya előnyében, a fekete-sárgák nyolc mérkőzés óta nem szenvedtek vereséget a Signal Iduna Parkban és csak a Mönchengladbachnak van több hazai győzelme, mint a Favre-legénységnek.

Sípmester

A mérkőzést Tobias Stieler vezeti, aki 2012-ben egy Hoffenheim-Mainz mérkőzsen debütált az élvonalban. A 38 éves, civilben ügyvéd foglalkozású sípmester azóta 114 Bundesliga találkozón dirigált, a Dortmundnak 15 mérkőzés vezetett. Ezeken a meccseken kilenc győzelem, három döntetlen és három vereség a csapat mérlege.

A várható kezdőcsapatok

A mérkőzést a Sport TV élőben közvetíti 20.30-tól.