Sokba kerülhet a végén a Lipcse ellen eltékozolt győzelem

A Borussia Dortmund 3-3-as döntetlent játszott a listavezető RB Leipzig ellen a Bundesliga hétközi fordulójában. Pedig könnyedén nyerhetett is volna…

A BVB idén már többször is bemutatta, nem jelent semmit, hogy ha egy mérkőzés bizonyos szakaszaiban jól futballozik és birtokolja az előnyt, nem először sikerült nyert helyzetből leadni a pontokat. Lucien Favre együttese úgy fogadhatta az RB Lepizigot kedden, hogy egy esetleges győzelemmel egy pontra kerülhet a listavezető pozíciótól és egy félidőn keresztül ennek megfelelő szellemben is futballozott a csapat.

Nem túlzás azt állítani, osztálykülönbség volt a csapatok között, a Dortmund teljesen a kapujához szorította a szászországi alakulatot, amely gyakran csak nyomozta a labdát. A vezetést Julian Weigl szerezte meg a 23. percben, ehhez azonban kellett Gulácsi Péter hibája is, majd nem sokkal később Julian Brandt a szezon egyik legszebb – no meg a Borussia történetnek 1909. – gólját megszerezve növelte a fekete-sárga előnyt.

A lipcseiek a játékrész hajrájáig megközelíteni sem tudták a dortmundi kaput, az utolsó percekben viszont Bürkinek két bravúrt is be kellett mutatnia egymás után. Ezzel együtt semmi nem utalt arra, hogy bármi is veszélybe sodorhatja a BVB magabiztos győzelmét, a gárda viszont elfelejtett kifutni a második félidőre.

Azaz, lehet jobb lett volna, ha ki sem jön, mert a második felvonás első tíz perce katasztrofálisan alakult. Előbb Bürki fejelt gólpasszt Timo Wernernek, majd ugyanezt Julian Brandt is megtette lábbal. Ami nem ment az RB-nek önerőből, ahhoz hozzájárult a Dortmund, a hazai csapat előrehozott karácsonyi ajándékok tömkelegével bombázta meg a lipcseieket, akik majdnem a vezetést is átvették.

Jadon Sancho gólja hideg víz volt a lángoló romokra – nem mintha nem szakadt volna így is éppen eléggé az eső – de egy harmadik dortmundi hibát már nem bírt el a csapat, Guerreiro szaladt alá csúnyán egy labdának, amit Patrick Schick váltott gólra.

A döntetlen ezúttal vereséggel ér fel, különösen az első félidőben mutatott pazar játék után. A Dortmund a Hoffenheim vendégeként zárja a 2019-es naptári évet, a Favre-legénység péntek este nyitja az utolsó őszi fordulót Sinsheimben.