Lassan 29 éve veretlen hazai pályán a Dortmund a Köln ellen

Péntek este 88. alkalommal csap össze a Dortmund a Kölnnel a Bundesligában. A történelmi párharc előtt sok tekintetben a Sárga-Feketéknek áll a zászló, kinézhet egy újabb sok gólos találkozó.

A negyedik helyen álló Borussia az előző fordulóban parázs csatát vívott az Augsburggal, nyolc gólos mérkőzésen 5-3-ra múlta felül vendéglátóját, többek között a debütáló Haaland triplájának köszönhetően. A gólok benne vannak a csapatban, igaz, mindkét oldalról, ami bizonyos, hogy a Kölnnek nem lesz könnyű dolga, hiszen legutóbb közel 29 éve, 1991. április 13-án nyertek a BVB otthonában, akkor Maurice Banach duplájára csak szépítés érkezett. A Dortmund 33 mérkőzés óta rendre betalál a Signal Iduna Parkban, így egy 0-0-ás eredményre vajmi kevés esély kínálkozik jelenleg.

A hazaiak legutóbbi kilenc bajnokijukon veretlenek maradtak hazai pályán, és ők az egyetlen csapat, akik szurkolóik előtt még nem szenvedtek vereséget az idei kiírásban. A vendégeknek sem lehet okuk a panaszra, hiszen a 13. helyen álló együttes legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, ilyen hosszú győzelmi szériájuk 19 éve nem volt – igaz, legutóbbi hét túrájukból csak egy mérkőzésen nyertek, a Frankfurt ellen 4-2-re december 18-án.

Erre a párharcra fókuszálva elmondható, hogy a Köln szívesen látott vendég a SIP-ben, hiszen legutóbbi 19 hazai találkozójából 15-öt megnyert ellenük a BVB, a maradék négy pedig pontosztozkodással zárult, ami így a leghosszabb pozitív szériájuk valamennyi élvonalbeli csapattal szemben nézve – és még erősebbé teszi ezt a tényt az, hogy a kölniek a Bayern ellen is gyakrabban nyernek idegenben (20%), mint ellenünk (14%, 6 győzelem 43 találkozóból).

Sérültek terén jó hír érkezett Lucien Favrétól, hiszen Marcel Schmelzer és Tobias Raschl is már edzett a csapattal, így jelenleg csak Thomas Delaney és Dan-Axel Zagadou nem bevethető. A vendégeknél a korábban Dortmundban is megforduló Sobiech sérült, de Clemens és Bader játéka is kérdéses jelenleg.

Csupán egy csapat van, aki kevesebb vereséget szenvedett el nálunk, mégpedig a Lipcse, ők háromszor hagyták el vesztesen a pályát idén. Gólok számában egyöntetűen mi vezetünk a ligában, 46 rúgott és 27 kapott góllal átlagosan 4 találat esik egy dortmundi vonatkozású mérkőzésen – és rúgott góljainknál csak két csapatt jegyzet többet, de a kapott gólok száma fájóbb, hiszen a szezon ezen szakaszában tavaly ez a mutató csupán 18 volt, ami azért is meglepő, mert a Sárga-Feketék hat mérkőzést hoztak le kapott gól nélkül, ami mutatóban a legjobbak a ligában.

Kérdés lehet a büntetőlapok száma is, hiszen az egyik legtöbbet figyelmeztetett csapat csap össze a legkevesebbet szankcionált együttessel. A Dortmund mindössze 17-et kapott idén, míg a Köln 45-öt, amivel a Düsseldorf mögött állnak a második helyen. A hannoveri Osmers az elmúlt mérkőzésein gyakran nyúlt a zsebéhez, így nem kizárt, hogy tovább növekedik ez a statisztika, ami a lényeg, hogy holnap este egy cél lehet csak: az újabb három pont begyűjtése, és zárkózás az élmezőnyre.

Lucien Favre e tekintetben optimista, a sajtótájékoztatón külön dicsérte Erling Haalandot:

100%-ot teljesít az edzéseken. Ha kihagy egy helyzetet, bosszússá válik – élmény ilyen játékosokat képviselni, nagy örömöt okoz, ami mindenkire kihat.

Reynáról is elismerően nyilatkozott, elmondása szerint “a helyezkedése kiváló, jó döntéseket hoz, 17 éves létére kifejezetten éretten teljesít”, és ezt a tendenciát tartva nem tartja kizártnak, hogy a csapatba is beverekszi így magát.

Az ellenfélről is szót ejtett a svájci szakember, elmondása szerint:

A Köln sikeresen stabilizálta magát. Kemények, és sok fiatal játékost építettek be – ez a mixtúra pedig jól működik.

Reméljük azonban, hogy a holnapi nap folyamán jól fog működni, de nem elég jól ahhoz, hogy pontot érjen.

Várható kezdőcsapatok: