Haaland 56 perc alatt szerzett öt gólt – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund nagyon kényelmes, 5-1-es győzelmet aratott a nyugati derbin, 57%-os labdabirtoklás mellett 14:11 volt a kapuralövések aránya. Erling Haaland duplával köszönt be a liga történelemkönyvébe. A mérkőzés érdekességei következnek.

Korai vezetés: Mindössze egy perc után szerzett vezetést a Borussia Dortmund, amire hét éve nem volt példa. Raphael Guerreiro 52 másodperc után volt eredményes úgy, hogy kölni játékos nem ért a labdába. Ez a negyedik leggyorsabb gól volt a szezonban: az augsburgi Marco Richter volt a leggyorsabb a nyolcadik fordulóban, 28 másodperc után vette be a Bayern München kapuját a 2-2-re végződő találkozón. A legutóbbi olyan dortmundi gól, mely az első percben született 2013-ra nyúlik vissza, a Mainz ellen 2-0-ra megnyert találkozón esett, a gólszerző Marco Reus volt.

Gólérzékenység: Csupán egy klub volt képes arra, hogy a téli szünetet követő első két mérkőzésen több, mint 10 gólt érjen el: a Borussia Mönchengladbach az 1966/67-es szezonban tizenegy találatig jutott ez idő alatt.

Gyors, gyorsabb, Haaland: Erling Haaland lett az első Bundesliga-játékos, aki első két mérkőzésén öt gólig jutott el. Ehhez mindössze 56 percre volt szüksége, ami szintén rekord. Korábban a leggyorsabban szerzett első öt gól rekordját Paco Alcácer tartotta 72 perccel, ez a rekord is megdőlt. Haaland ezúttal hibázott is, három lövéséből “csak” kettő akadt be, míg augsburgi debütálása során háromból három volt a mérleg.

Mikor Sancho betalál: Jadon Sancho szerezte a harmadik találatot nem sokkal a szünet után, ami megerősítette a győzelmet. A Dortmund soha nem veszített, ha a fiatal brit betalált, 16 győzelem és 5 döntetlen a mérleg. Mielőtt lecserélték, a Dortmund 13 lövéséből 8-ban volt érintett, hármat maga vállalt, ötnél előkészített.

… és betalál: Jadon Sancho legutóbbi nyolc bajnokiján nyolcszor volt eredményes, és a nyitó gólt is ő készítette elő. Ez volt a 12. asszisztja az idei szezonban, amivel holtversenyben áll az élen Thomas Müllerrel.

Előkészítő: Ahogy Augsburgban, úgy Mats Hummels ismét egy remek gólpasszal vétette észre magát. Ez volt a negyedik asszisztja, amivel saját rekordját döntötte meg és írta felül.

Otthoni erő: A Borussia továbbra is veretlen a bajnokságban hazai pályán, a ligában egyedüliként, és a lehetséges 27 pontból 21-et szereztek meg saját közönségük előtt.

Péntek esti rivaldafény: A BVB legutóbbi 28 hazai, pénteki bajnokiján nem veszített (20 győzelem és 8 döntetlen a mérleg) – legutóbb 2004 januárjában hagyták el vesztesen a hazai pályát pénteki fordulóban.

Érdemtelenül: Az 1. FC Köln 29 éve nem tudott nyerni Dortmundban 20 bajnoki mérkőzés alatt: a mérleg 4 döntetlen és 16 vereség.