Negatív gólkülönbség, de pozitív mérleg a Bréma ellen

104. alkalommal találkozik ma déliután egymással a Bundesligában a Werder Bréma és a Borussia Dortmund. A BVB velük találkozott az élvonalban idáig a legtöbbször, így jól ismert párosításnak lehetünk ma szemtanúi.

Bár a kupában 3-2-re a Werder nyert, ez volt az egyetlen győzelmük a legutóbbi hat alkalomból – igaz, a Borussia is csupán egyszer hagyta el győztesen a pályát. Négy mérkőzés ért véget döntetlennel, beleértve a 2019-es kupamérkőzést is, ahol 11-esekkel jutott tovább a brémai együttes. A legutóbbi 14 párharcukon mind a két fél betalált a másiknak, míg a Bréma 26-ig, addig a Dortmund 34-ig jutott, amivel 4,3-as átlagot mutatnak egy mérkőzésre levetítve. Bár az eddigi 103 bajnoki párharc során a Bréma több gólt jegyzett, mint a Dortmund, mégis utóbbinak van több győzelme ellenfelével szemben: a Sárga-Feketék 43-szor, a zöld-fehérek 41-szer ünnepelhettek – és az elmúlt nyolc látogatásból ötöt nyert meg a BVB, így jó esélyekkel vághat neki a mai találkozónak is.

A Bréma idei szezonja rendkívül gyenge eddig, legutóbbi négy bajnokiját elveszítette, és csupán egyet nyert meg a legutóbbi kilenc találkozóból, a Düsseldorf ellen a 18. játéknapon. Az idényben hazai pályán a bajnokságban mindösszesen egyszer arattak győzelmet az Augsburg ellen, szeptember 1-jén, és csak pár döntetlen javít a mérlegen (a legutóbbi öt bajnokijukat elvesztették otthon, ami negatív klubrekord).

A Sárga-Feketék mérlege kedvezőbb, a legutóbbi ötből négyszer diadalmaskodott a bajnokságban Favre legénysége, és csupán a Bayern szerzett több pontot a téli szünet óta (13) a Dortmundnál (12). 22 mérkőzés után a BVB beállította a rekordot a szerzett gólok terén, 63 szerzett találattal utolérte az 1973/74-es Bayern Münchent és az 1981/82-es Hamburgot is. A Dortmund mutatói vereség terén imponálóak, csak a Lipcse kapott ki kevesebbszer (3), mint a Dortmund (4), ráadásul a legutóbbi 11 bajnokiján rendre legalább egy gólt szerzett a csapat.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Favre a csapat körül uralkodó jó légkörről nyilatkozott, valamint a téli szerzemények eddigi játékát összegezte és méltatta. Jó hír, hogy megerősítette Julian Brandt edzésekbe történő visszatérését, ám egyelőre még várakozásra intett mindenkit a pályára lépése kapcsán. Marco Reus és Thomas Delaney továbbra is sérüléssel bajlódik, így őket biztos nem láthatjuk ma pályán.

Helyettük viszont lesz más, aki képes lehet eldönteni ezt a mérkőzést, reméljük, elsülnek azok a lábak. Heja BVB!

Várható kezdőcsapatok: