A Sárga-Feketéknél a statisztikai előny a Freiburggal szemben

A Dortmund bizakodhat a holnapi találkozó kapcsán, ugyanis a Freiburg ellen a legjobb a mutatója az egymás elleni küzdelmekben a jelenlegi élvonalbeli csapatok közül, 25 győzelem mellett 11 döntetlen, és csak 3 vereség a mérleg.

Az impozáns sorozatot ráadásul 17 bajnoki veretlen meccs fényesíti a Freiburg ellen, és ez a leghosszabb szériájuk szintén a Bundesliga csapatait figyelembe véve, ez 14 győzelmet és 3 döntetlent jelent az előző évtizedből. A téli szünetet követő statisztikát figyelembe véve a Dortmund a második legjobb, míg a kilencedik Freiburg a legrosszabb nyitással rukkolt elő.

Hazai pályán a Dortmund az idei csúcstartó, 11 hazai bajnokin nyolc győzelmet arattak. A Freiburg bár csak egy mérkőzést veszített el legutóbbi négy idegenbeli túráján, kibővítve a listát azonban csak egy mérkőzést nyert meg a legutóbbi kilenc látogatásából (január 18-án a Mainz ellen, akkor 2-1-re zártak).

A korábban részletezett mutatók mellett impozáns, hogy mindössze két mérkőzés volt, ahol a Sárga-Feketék nem tudták bevenni a breisgaui együttes kapuját, és a legutóbbi 11 Dortmund-Freiburg felállásból 10-szer a BVB nyert, 29-3-as gólkülönbséggel. Hátrányból hatszor sikerült felállni soron következő ellenfelünk ellen eddig, és ők többször veszítettek 1-0-ás előnyből a Dortmund ellen, mint bármelyik másik klub ellen, és általánosságban is 19 mérkőzésből csupán egyszer győzték le idegenben a vesztfáliai csapatot, még 2001-ben, akkor Soumalia Coulibaly és Sebastian Kehl vette be a dortmundi kaput, amire nem érkezett válasz. A legnagyobb arányú győzelem a Dortmund nevéhez köthető, 2013-ban 5-0-ra múlták felül a Freiburgot Reus és Lewandowski dupláival, melyhez Blaszczykowski tett még hozzá találatot.

A tavaszi félévre fordulva a Dortmund öt mérkőzést nyert meg eddig a hatból, és a bajnokságban csak két csapat szerzett eddig több győzelmet a Dortmundnál, és csak a Lipcse szenvedett el kevesebb vereséget nálunk. A Freiburg csak egyszer nyert a legutóbbi öt párharcán, de 33 szerzett pontjukkal már hattal többet szereztek, mint tavaly a szezon ezen szakaszában, ráadásul győzelmek tekintetében előrébb tartanak, mint tavaly a szezon végén (tavaly nyolccal zártak, idén kilencnél tartanak).

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Lucien Favre elmondta, hogy mindenképp szeretnék megnyerni a találkozót, de azt is tudják, hogy a Freiburg veszélyes lehet – minőségi játékosokból állnak, az íveléseik veszélyesek, és sokan képesek bevenni az ellenfél hálóját. Azt is megerősítette, hogy Delaney és Reus továbbra sem bevethető, és bár a kapitányt szeretnék visszakapni, nem kockáztatják meg, hogy 70-80 százalékos állapotában játsszon, és ne sérüljön le újra. Az elmúlt időszak állandó kezdői kapcsán is kérdezték a svájci trénert, hogy változtat-e (főleg az elkövetkező Mönchengladbach, PSG, Schalke triumvirátust figyelembe véve), amire sejtelmesen annyit mondott, hogy egyelőre nem tudja megadni a kérdésre a választ.

Ahogy arra se, hogy mi lesz a holnapi végeredmény, de bízva a csapat lendületében, és a jó mérlegben, reméljük, hogy Hartmann sípszavára az a 90 perc indul el, melynek végén a Dortmundot jutalmazzák három ponttal.

Várható kezdőcsapatok: