Zsinórban 11. győzelmére készül a ‘Gladbach ellen a Dortmund

2015. április 11. Ez az a dátum, amikor a Mönchengladbach hagyta el győztesen a pályát a Borussia Dortmund ellen. Az azóta eltelt időszakban 10 alkalommal találkoztak egymással a felek a kupában és a bajnokságban, és 10 alkalommal a Sárga-Feketék győztek a Borussiák csatájában. Lucien Favre legénysége szombaton este a sorozat továbbnyújtására készül, és a 11. győzelmet is behúzná.

A 10-es sorozatban 9 bajnoki mérkőzés szerepelt, melyek során a BVB 26 találatot jegyzett, ami közel 3-as átlagot jelent mérkőzésenként. Ehhez hozzákerült egy Német Kupa mérkőzés is, épp az idei kiírásban győzte le a BMG-t a Favre-csapat, 2-1-es győzelmük továbbjutást ért az azóta számunkra is véget ért kiírásban. Tovább növeli az impozáns mutatót a hátrányból fordítás ténye is, hiszen a Dortmund 22 mérkőzésen szerzett pontot úgy a Mönchengladbach ellen, hogy azok 1-0-ra vezettek, ami rekordnak számít a komplett ligában, és ennek során kilencszer győzni is tudtak hátrányból a Ruhr-vidékiek (a kupában is ez volt a forgatókönyv, Thuram vezető góljára Brandt válaszolt duplával). Az idegenben szereplés jelen esetben nem hátráltató tényező a BVB számára, hiszen a Mönchengladbach és a Wolfsburg otthonában egyaránt megnyerte legutóbbi négy bajnokiját annak a Lucien Favre-nak a csapata, akivel az élen legutoljára nyert ellenünk a Mönchengladbach, hiszen a 2015-ös évben még a Csikókat irányította a svájci tréner.

A szombat esti találkozó kiélezett küzdelmet ígér egyben, hiszen január 17 óta nem szenvedett el vereséget a Mönchengladbach – akkor a Schalke állította meg őket Gelsenkirchenben 2-0-ra, a téli szünetet követő első mérkőzésen. A ‘Gladbach legutóbbi öt mérkőzésén veretlen maradt, ráadásul 14 győzelménél csak a Bayernnek van több az idei kiírásban, és holtversenyben áll velünk, illetve a Lipcsével, ráadásul legutóbbi kilenc hazai mérkőzésükből nyolcat győzelemmel abszolváltak, és a Hoffenheim ellen játszottak 1-1-es döntetlent. Az egyetlen idei hazai vereségüket a Lipcse ellen szenvedték el, 2019. augusztus 30-án 3-1-re kapituláltak Nagelsmann együttese ellen.

A Dortmund sem adja könnyebben azonban bőrét, hiszen 14 győzelmük mellett csupán négy vereségük van, ennél kevesebbet pedig csak a Lipcse tud felmutatni, ők háromszor hagyták el pont nélkül a pályán. Ha gólt kell szerezni, a Dortmund élen jár, legutóbbi 13 bajnokiján rendre legalább egyszer betalált, és a védelem is stabilizálódott valamelyest az elmúlt időszakban, a legutóbbi három mérkőzésen ugyanis Bürkinek nem kellett a háta mögé nyúlnia. Az idegenbeli mérkőzések tekintetében a tabella hatodik helyén állunk 18 szerzett ponttal – november vége óta Berlinben, Mainzban, Augsburgban és Brémában arattunk győzelmet, Sinsheimben és Leverkusenben viszont a hazai együttes ünnepelhetett győzelmet.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Favre biztató hírekkel szolgált, elmondása alapján Reus-t kivéve mindenki bevethető lesz a szombat esti párharc során. Az idei szezonban kettőből két győzelmet aratott a Gladbach ellen a BVB, a svájci tréner azonban óva intett: “Tudjuk, hogy nagyon jó csapatuk van, és profin tudják változtatni a felállásaikat.” Michael Zorc is megerősítette, közvetlen riválisuk ellen szükséges az, hogy a saját teljesítmény fejlesztése a fő, a Freiburg elleni találkozóhoz képest fejlődni kell.”

Nehéz kétségbe vonni ez utolsót, és bízunk benne, hogy sikerrel jár a csapat, és tovább tudja nyújtani ezt a lenyűgöző szériát.

Várható kezdőcsapatok: