Síri csendben a legjobb nyolc közé

Jobb, ha hozzászoknak a Borussia Dortmund futballistái a szurkolástól mentesített közeghez, a következő hetekben több zárt kapus mérkőzés is várhat a csapatra. Az első rögtön Párizsban.

Alaposan felforgatja a sportvilág menetrendjét az újfajta koronavírus-járvány. A nemzeti kormányok, a globális szervezetek és tulajdonképpen mindenki azon dolgozik, hogy megfékezze a kór terjedésének sebességét, ez pedig drasztikusan átírta a tavaszi sportnaptárat is. Rengeteg mérkőzést vagy tornát halasztottak el, űztek zárt kapuk mögé. Ma már ott tartunk, hogy a Serie A és például a svájci élvonal küzdelmeit fel is függesztették, és akár veszélyben lehet a nyári Európa-bajnokság megrendezése is. A pánik persze még mindig nagyobb, mint a valós veszély, de tény, ami tény, jobb félni, mint megijedni.

Hétvégén az olasz bajnokság csúcsrangadóját, a Juventus-Inter találkozót is nézők nélkül rendezték meg és a temetői hangulat alaposan rányomta a bélyegét a találkozóra. Ebből kiindulva pokolian nehéz hetek várnak a Borussia Dortmundra, amelynek közismerten a fanatikus szurkolótábor a tizenkettedik embere. Így, a hazai meccsek síri hangulatát biztosan megsínyli majd a csapat.

Nem lesz meg a hazai pálya előnye

Az viszont – már ha ebben a helyzetben lehet egyáltalán így fogalmazni -, nem feltétlenül baj, hogy a párizsi, Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóján nem buzdíthatják szurkolók a csapatokat. Ez ugyanis a PSG-től veszi el azt a bizonyos “hazai pálya előnye” pluszt, márpedig a franciák jelenleg hátrányban vannak a dortmundi 2-1-es vereséget követően. A németországi odavágón precízen összehangolt zenekarként muzsikált a BVB, s ha nincs Dan-Axel Zagadou szerencsétlen elcsúszása, talán még kapott gól nélkül is megússza, és akkor…

Az életben és a sportban viszont nincs ha, de így is jó helyzetből várja Lucien Favre legénysége a szerda esti visszavágót, bár a játékosoknak még ízlelgetniük kell, hogy nem lesznek szurkolók a lelátókon.

Roman Bürki például úgy fogalmazott, soha életében nem élt még át ehhez hasonló szituációt, amióta csak az eszét tudja tömött lelátók előtt futballozott és az sem segítette a játékosok felkészülését a helyzetre, hogy az UEFA viszonylag későn hozta meg a döntést a zárt kapus találkozóról. Lucien Favre-nak vannak emlékei egy zárt kapus mérkőzésről a pályafutásából, de az bizony nem ma volt. A svájci tréner elárulta, amikor a Servette vezetőedzője volt, akkor az egyik Sion elleni bajnoki mérkőzésüket kellett szurkolók nélkül megrendezni.

“Nagyon furcsa volt. Néhány nappal ezelőtt bekapcsoltam a Juventus meccsét a tévében, de csak néhány percig voltam képes nézni. Közel sem olyan szórakoztató a futball szurkolók nélkül”

– mondta Favre.

“Igen furcsa hangulat vár minket a stadionban szerda este. Most különösen fontos, hogy fejben ott legyen a csapat, fel kell készülnünk erre a nem mindennapi körülményre”

– ezt már Sebastian Kehl tette hozzá, aki pályafutása során szintén nem sok olyan meccsen játszott, ahol nem volt szurkolás.

A cél egyértelműen a továbbjutás

No, de hogy a futballról is beszéljünk, Lucien Favre vezetőedző Párizsban sem számíthat a továbbra is sérült Marco Reus, Thomas Delaney párosra, de rajtuk kívül mindenki hadra fogható.

“Nagyon jó teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy kiharcoljuk a továbbjutást és nagyon jó teljesítményt is akarunk nyújtani. Jó meccset kell játszanunk, okosan és türelmesen kell futballoznunk. Védekezésben stabilnak kell maradnunk, az előre játékban pedig precíznek kell lennünk – szóval összességében úgy kell teljesítenünk, mint bármely másik meccsen kellene. Igyekszünk majd megbontani az ellenfelünk védelmét, de védekezésben a maximumot kell nyújtanunk”

– mondta a Borussia vezetőedzője szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján.

“Hazai pályán nagyon-nagyon jól játszottunk, ezt valamelyest megmutatja a tény, hogy nyerni tudtunk. Megmutattuk, hogy egy PSG szintű csapat ellen is tudunk kiválóan védekezni és helyzeteket kialakítani. Ennek ott kell lennie a fejekben, remélhetőleg Párizsban is hasonló teljesítménnyel tudunk előrukkolni. Tudjuk, hogy ez egy teljesen más mérkőzés lesz, a PSG minden bizonnyal nagy elánnal veti majd bele magát a mérkőzésbe, hiszen ők lesznek otthon. Hiszünk magunkban, jól felkészülten érkezünk a meccsre, és nagyon bízunk benne, hogy ott leszünk a következő körben”

– tette hozzá Sebastian Kehl.

Mbappén koronavírus-tesztet végeztek el, kérdéses a játéka

Ami a párizsiakat illeti, könnyen lehet, hogy egyik legnagyobb sztárjuk nélkül kell felvenniük a harcot a Dortmunddal, Kylian Mbappé ugyanis napok óta lázas és fáj a torka, kedden egy koronavírus-teszten is átesett. A francia L’Équipe szerint a vizsgálatot azért végezték el, hogy megnyugtassák a játékost és a klubot is, mindenesetre kicsi az esélye annak, hogy játékra alkalmas lesz szerda estére. Azóta kiderült, a francia klasszis tesztje negatív lett, minden bizonnyal más betegség fektette két vállra. Thomas Tuchel Mbappén kívül biztosan nem számíthat a sérült Ander Herrerára, valamint az odavágón eltiltást érő sárga lapot begyűjtő Thomas Meunierre és Marco Verrattira sem, de Thiago Silva játéka is kérdéses sérülés miatt.

A mérkőzés játékvezetője az angol Anthony Taylor lesz, a találkozót 21 órától a Spíler 2 csatorna élőben közvetíti.