Ruhr-vidéki derbi az újjászületés jegyében

Nehéz helyzetben van az egyszeri futballrajongó, amikor újra meccsbeharangozót kell írnia, hiszen szinte már nem is emlékszik arra, milyen az, amikor hétről hétre gyermeki izgalommal várja a meccseket, a kedvencek számára pedig egymás után jönnek a feladatok, a sikerek a kudarcok és normális mederben zajlik az élet.

A koronavírus-járvány megbénította a sportvilágot (is), a Borussia Dortmund például március 11-én Párizsban lépett utoljára pályára a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Mintha egy másik életben lett volna. Akkor még nem tudhattuk, legfeljebb csak sejthettük, hogy az ürességtől kongó stadionok látványával az előttünk álló időszakban meg kell barátkoznunk, no meg azt sem, hogy jó ideig nem látunk újabb Dortmund-meccset. Azóta több mint két hónap telt el, s megannyi bizonytalanság, biztonsági előkészület és karantén után szombat délután végre ismét futballozhatnak a fekete-sárgába öltözött urak (is).

Derbi lesz Dortmundban.

Talán a legnagyobb német területi rangadó. Mit talán, egyértelműen. Normális esetben ilyenkor (a cikk írásának pillanatában a szombat délelőtt fél tizenegyet üti el az óra) már gyülekeznének a drukkerek a Borsigplatzon, a Signal Iduna Park környékén, talán már a sör is csapra lenne verve a krimókban. Felcsendülnének a Schalke-piszkáló rigmusok, előkerülnének a Scheiss Schalke-sálak és talán már egy-két baráti pofon is útnak lenne indítva a vérmesebb ultrák jóvoltából. Most más lesz.

A szurkolók ma otthon maradnak – mert otthon kell maradniuk – és a tévében nézik a rangadót. A futballvilág újjászületésének első pillanatait. A játékosok koronavírus-teszten esnek át reggel, izolálva készülnek fel arra, hogy két hónap kényszerpihenő után végre ismét végezhessék a munkájukat. Maszkokban érkeznek meg a stadionba, betartva a kötelező biztonsági távolságot, nem pacsiznak, nem ölelkeznek. Iszonyatosan nehéz lesz, de talán ezek az áldozatok eltörpülnek a tény mellett, hogy végre ismét futballozhatnak.

Derbi lesz Dortmundban, de most mégsem ez a legfontosabb.

A derbi helyett most a létigén van a hangsúly, s ez talán most picit csökkent az ősi rivalizálás presztízsén. Foci lesz, ünnep – igaz, ünneplők nélkül.

Ne legyünk álszentek, nyilvánvalóan markáns pénzügyi vonulatai (is) vannak annak, hogy bár még a koronavírus-járvány jócskán az életünk része (sőt), máris elkezd ébredezni a világ egyik topbajnoksága. Több klubnak – többek közt a Dortmund szombati ellenfelének is – komoly pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie a járvány szülte kényszerszünet miatt. Nincs jegybevétel, nincs közvetítési pénz, a deficit hatalmas. Maximum a merch cuccok fogynak, de abból meg egy klub sem tud megélni. Hans-Joachim Watzke, a BVB szakmai igazgatója úgy fogalmazott, ha befejezetté kéne nyilvánítani a félbeszakított szezont, akkor a Bundesliga megszűnne abban a formájában létezni, amit ma ismerünk. És itt nyilván arra gondol, hogy több egyesületnek is be kéne csuknia a boltot és azon kellene gondolkoznia, hogyan kerülje el a totális csődöt.

A Bundesliga nyitásával fellélegezhetnek a klubok. Legalább a közvetítési jogokból származó bevételektől nem esnek el. Bizonytalan létük kissé kevésbé lesz bizonytalan. Futballszakmailag persze egészen biztosan hagynak majd kívánnivalót maguk után a meccsek. Az otthoni edzések nem pótolják az intenzív közös tréningeket, s mentálisan sem lehet a négy fal között felpörögni egy-egy meccsre, amiről a labdarúgó még azt sem tudja, hogy mikor lesz, ha lesz. Éppen ezért az előttünk álló hetekben lesznek sérülések, lesznek technikai hibák, nem lesz akkora az iram et cetera, et cetera.

De végre ismét az életünk része lesz a futball.

És ezt nálunk, szurkolóknál senki sem tudja jobban, hogy mennyire sokat jelent.

A Bundesligából kilenc forduló van vissza. A BVB hátránya négy pont a Bayern München mögött. A helyzet nem túl jó, de nem is tragikus. A Favre-legénység a Schalke elleni derbin túl fogadja még a bajorokat, a Lipcsével is találkozik, szóval bőven lesznek még nehéz, ám annál fontosabb mérkőzései. Meg kellene-e csillagoznunk egy esetleges bajnoki címet a koronavírus-járvány árnyéka miatt? Semmiképpen. Ahogy egyetlen más csapatnak sem. A körülményeknek minden egyes csapat és minden egyes játékos az áldozata, így senki nem élvez semmiféle előnyt, sem hátrányt a másikkal szemben. Kilenc mérkőzése maradt a jól öltözött uraknak arra, hogy megkaparintsák a Salátástálat.

A Borussia a Schalke ellen kezdheti meg ezt a kilenc meccses minibajnokságot a 156. Ruhr-vidéki derbin.

“Szívfacsaró belegondolni abba, hogy a szurkolók nem lehetnek ott a derbin. Amikor a Sárga Fal nincs velünk, a Déli lelátó az ürességtől kong, akkor sokkal több belső motivációt kell gyűjtenünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk”

– nyilatkozta Michael Zorc sportigazgató a Schalke elleni találkozót megelőző sajtótájékoztatón. A Borussia Dortmundnak ez lesz az első zárt kapus mérkőzése a Bundesligában, így valóban fájó, hogy éppen egy derbi napjára esik ez a kevéssé várt alkalom. Az első edzéseken ráadásul Axel Witsel és Emre Can, a középpálya két kulcsfigurája is megsérült, ezért nem lehetnek ott a Signal Iduna Park gyepszőnyegén szombaton. Ahogy a még mindig sérüléssel bajlódó Marco Reus sem.

A helyzet tehát semmiképpen sem nevezhető ideálisnak, mindenesetre jó újra meccsnapra ébredni.

Derbi lesz Dortmundban.

És ezt most már a koronavírus-járvány sem veheti el.