1966 óta a legnagyobb Ruhr-vidéki derbigyőzelmet arattuk

Az első bajnoki gól a koronavírusszünet után ki más által eshetett volna, mint 2020 legeredményesebb Bundesliga-góllövője által: Erling Haaland. A norvég csatár így 9 bajnokin 10 gólt szerzett. A Dortmund ellenállhatatlan volt a rangadón, 4-0-ra lépte le ellenfelét úgy, hogy a kísérletek száma 11-9 volt. A mérkőzés érdekességei következnek.

Történelem: A Borussia Dortmund 1966. november 26-a után a legnagyobb arányú győzelmét aratta a derbin, akkor 6-2-re verték meg a Királykékeket. Ennél nagyobb különbséggel csak egyszer nyertek (szintén 1966-ban, február 26-án), akkor 7-0 lett az eredmény.

Erős forma a téli szünet után: A Sárga-Feketék a téli szünet óta kilencből nyolc találkozót nyertek meg a bajnokságban, ennek köszönhetően ugyanannyi nyertes találkozójuk van 2020-ban, mint a karácsony előtti 17 mérkőzés során.

Mérföldkő a győzelmekben: A Borussia Dortmund tegnapi sikerével immáron 800. bajnoki győzelmét szerezte az élvonalban, és a Bayern München mögött ők a másodikak, akik ezt elérték.

Signal Iduna Park, az Erőd: A Dortmund az egyetlen olyan klub idén, amelyik hazai pályán nem veszített a bajnokságban, a lehetséges 39 pontból 33-at szereztek a SIP-ben (10 győzelem, 3 döntetlen).

Kapott gólok nélkül: A Dortmund több, mint 10 év után először nem kapott gólt négy egymást követő hazai bajnoki mérkőzésen.

Kreativitás mindenek felett: Mind a négy dortmundi gól (és 66 az eddigi 72-ből) nyitott játékból született.

Gólrekord: A Sárga-Feketék korábban soha nem jutottak el 72 gólig az első 26 mérkőzés alatt.

Kontrákból fenyegetve: A harmadik gól a 16. kontragólja volt a csapatnak ebben az idényben, amivel listavezető a csapat ebben a mutatóban.

Hazai széria: A Dortmund tovább erősítette szériáját, zsinórban 38 hazai bajnokin tudta bevenni legalább egyszer az ellenfelek kapuját.

Duplában debütáns: Raphael Guerreiro 77. fellépésén duplázott először a Bundesligában, de nem először a csapatban, a Bajnokok Ligájában ugyanis az AS Monaco és az Atlético Madrid ellen ez már sikerült neki. A portugál válogatott játékos lőtt legtöbbször kapura (négy), 86-szor ért labdához és 59%-ban nyerte párharcait. Guerreiro idén hét bajnoki gólnál jár, ami eddig a legjobb teljesítménye.

Lenyűgöző: Julian Brandt mind a négy gólban érintett volt – kettő asszisztot adott, öt lövést készített elő, és mind a 31 pályára lépő játékos közül ő volt a legtöbb párharcban érintett (31).

Megosztott felelősség: A Dortmund az egyetlen olyan Bundesliga-csapat, amelynek három játékosa is két számjegyű gólnál jár: Sancho, Reus és Haaland értek el idáig, 14, 11 és 10 gólokkal.

A második leggyorsabb 10 gólos: Erling Haalandnak csak 541 percre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze 10. Bundesliga-találatát. Csupán egyetlen játékos van, akinek ezt ennél gyorsabban sikerült elérnie, ő pedig az egykor szintén dortmundi mezben játszó Paco Alcácer volt, 281 perccel.

Újra akcióban: Thomas Delaney október 26 után, a gól nélkül végetérő derbit követően lépett újra pályára. Delaney és Dahoud egy év elteltével lépett ismét együtt kezdőként a pályára.