Száguldó berlini vonat elé kell állnia a Borussiának

Amióta Bruno Labbadia átvette a Hertha BSC irányítását, a fővárosi gárda megtáltosodott. Az újraindulás óta a megszerezhető 12 pontból tízet gyűjtöttek be a kék-fehérek, és csupán a Lipcsétől kaptak gólt.

Remek formában lévő Hertha látogat szombat késő délután a Signal Iduna Parkba, ami semmiféleképpen nem jó jel a Borussia számára. Tény, a BL-indulást érő helyekért folytatott versenyben nagy segítséget nyújtott péntek este a Mönchengladbachot legyőző Freiburg a BVB-nek, ugyanakkor ha az ezüstérem a csapat célja – s miért ne lenne az -, akkor az egyik legnehezebb feladat következik a Favre-legénység számára.

Berlini újjászületés

Bruno Labbadia már a fővárosiak harmadik vezetőedzője a szezonban, ami azért jól mutatja, hogy finoman fogalmazva sem a szájuk íze szerint alakultak a dolgok. Sem Ante Covic, sem Jürgen Klinsmann nem váltotta meg a világot – vagy fogalmazzunk úgy, nem tudta befoltozni a Dárdai távozása után keletkezett rést – most viszont úgy tűnik, megtalálták a berliniek a tökéletes karmestert a gyakran hamisan muzsikáló zenekarhoz.

A Hertha a bajnokság újraindítsa óta gurított egy hármast a Hoffenheimnek, négyet a városi rivális Unionnak és az Augsburgot is legyőzték 2-0-ra, egyedül a Lipcse ellen veszítettek pontokat, de a 2-2-es döntetlen nem igazán nevezhető szégyennek berlini szemszögből. A remek szériának köszönhetően a kék-fehérek már 11 pontra eltávolodtak az osztályozót érő helyen álló Fortuna Düsseldorftól, így nagyjából biztosra vehető, hogy sikerrel vívják meg a bennmaradásért folytatott harcot, pedig ez néhány hónapja még egyáltalán nem volt biztos.

Hummels nem, Haaland lehet

Persze a Borussiának sem kell nagyon panaszkodnia, a Bayern elleni vereségtől eltekintve jól megy a csapatnak a koronavírus szünet óta, erről megkérdezhetnénk a Paderbornt is. Lucien Favre dolgát viszont nehezíti, hogy Mats Hummels az előző fordulóban begyűjtötte ötödik sárga lapját, így biztosan nem áll a svájci tréner rendelkezésére a Hertha ellen.

“Sajnálatos, hogy nélküle kell játszanunk, majd meglátjuk, ki pótolja”

– mondta Favre, akit megkérdeztek arról is, hogy lehet-e ez a helyettes Emre Can, aki a Wolfsburg ellen egy félidőt már játszott Hummels helyén.

“A középpályán és a védelemben is képes játszani de még nem tudom, hogy ő játszik-e középhátvédként a Hertha ellen.”

Továbbra is kérdéses a térdsérüléssel bajlódó Erling Haaland játéka is, bár a norvég csatár a héten már visszatért az edzésekhez.

“Erling esetében meg kell várnunk a szombatot és majd akkor kiderül, hogy tud-e játszani”

– mondta Favre, aki Marco Reus-szal kapcsolatban is szolgált friss hírekkel: a csapatkapitány elkezdte a futó edzéseket, bár egyelőre csak egyénileg tréningezik. Ami a további hiányzókat illeti, Dahoud, Schulz és Zagadou sem bevethető, míg berlini részről Ascasibar és az ex-dortmundi Wolf nem lehet ott a pályán szombaton, de Cunha, Plattenhardt, Stark és Rekik játéka is kérdéses.

Csak 1-2 ne legyen…

“A bajnoki cím sorsa eldőlt, ezt mi is tudjuk. Nem hisszük, hogy a Bayern München elszórna egy ilyen előnyt öt mérkőzés alatt. Jelenleg a másodikok vagyunk és nagyon boldogok lennénk, ha ezt a pozíciót sikerülne is megtartanunk”

– szögezte le Michael Zorc sportigazgató, így nem is kérdés, hogy a Hertha ellen is győzelemre készül a csapat.

Bár a zárt kapus meccseknek köszönhetően jelentőségét veszítette a hazai pálya, azért érdemes megjegyezni, hogy a Borussia legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt is megnyert a Signal Iduna Parkban, és a Bayern után a második legjobb hazai mérleggel rendelkezik, 14 mérkőzésen 33 pontot gyűjtött be.

A Hertha viszont hét mérkőzés óta veretlen, amire közel kilenc éve nem volt példa, utoljára az Augsburgtól kaptak ki még novemberben, igaz, az egy nagyon csúnya 4-0-s zakó volt.

A Borussia legutóbbi öt mérkőzésén nem kapott ki a Herthától, némileg meglepő módon ez a második leghosszabb ilyen jellegű széria a fővárosiak ellen, a rekord 1982 és 1998 közé datálódik, amikor egymást követő hét mérkőzésen maradt három pont nélkül a berlini alakulat a Borussiával szemben – bár ebben az időszakban több szezont is a második vonalban töltöttek a kék-fehérek. Érdekesség, amikor a Dortmund kikapott a Herthától hazai pályán – ez négy alkalommal fordult elő – akkor a berliniek mindig 2-1-re diadalmaskodtak.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy a Borussia Dortmundban 1969 óta minden egyes Herthával történő találkozóján bevette az ellenfél kapuját. Ha Favre csapata két gólt szerez szombaton, akkor beállítja az egy szezonon belül szerzett gólok klubrekordját is – a 2015/2016-os idényben 82 találatig jutott a csapat. A mérkőzést 18.30-tól rendezik szombaton a Signal Iduna Parkban, a találkozót a Sport TV élőben közvetíti.