Győzött az igazság Düsseldorfban

Nem játszott jól a Borussia Dortmund a kiesőjelölt otthonában, nem szórta meg a Fortunát úgy, mint ősszel, de nyert és ezzel a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott.

Furcsa és kissé kellemetlen szokást öltött magára a Borussia Dortmund a Bundesliga újraindulása óta, Lucien Favre együttese az elmúlt hetekben rendre végigkocogja az első félidőket, hogy aztán a második játékrészekben begyűjtse a három pontokat – ami a Bayern elleni rangadó kivételével mindig sikerült is.

A BVB ezúttal a kiesés ellen harcoló Düsseldorf otthonába látogatott, az ilyen kirándulások pedig mindig trükkösek a szezon végéhez közelítve. A fekete-sárga alakulat a riválisok botladozásainak köszönhetően már korábban igen közel került ahhoz, bebiztosítsa top négyes helyét a Bundesligában és ezzel a BL-indulást, a bajnoki cím pedig a Klassikeren már elúszott, így a Fortunának lehetett jóval nagyobb a motivációja.

Ahogy azt megszokhattuk, az első 45 perc álmoskás, eseménytelen futballt hozott, a mezőnyben egyértelműen kontrollálta a találkozót a Dortmund, de a beton keménységgel védekező hazaiak feladták a leckét, így nem is sikerült helyzetet kialakítani. Achraf Hakimi és Julian Brandt is szerezhetett volna egy-egy gólt, de ez végül nem jött össze.

A szünet után sem változott semmit a játék képe, ezért Favre mester merész elhatározásra szánta el magát és a második játékrész derekán átalakította a csapat szerkezetét, Erling Haaland váltotta Axel Witselt. Ez a változtatás nem hozta meg az átütő erőt, sőt, a Düsseldorf előtt is ezután adódtak lehetőségek a gólszerzésre. Éppen egy ilyen után szerezte meg a vezetést egy gyors ellentámadás végén a Borussia, miután egy szerencsésen felperdülő labda a tizenhatoson belül Raphael Guerreiro elé pattant, a portugál pedig bezúdította a kapuba.

Valamit csináljunk ezzel a kezezés-szabállyal

Csakhogy… A VAR-szobában hetek óta kimondva-kimondatlan boszorkányüldözés zajlik a Borussia ellen, és ezt most már nem hagyhatjuk szó nélkül. A játékvezetői kollektíva “kezezésre” hivatkozva érvénytelenítette a BVB gólját, persze a lassított felvételekből tisztán kirajzolódott, hogy szó nem lehetett semmi ilyesmiről, maximum a portugál vállát súrolhatta a labda. Ez viszont még erős túlzással sem nevezhető szabálytalanságnak. Ami az igazán bosszantó az egészben, hogy a koronavírus-szünet utáni újraindulás óta négyszer került olyan szituációba a csapat, hogy potenciális kezezés gyanúja merült fel a találkozóján, és minden egyes alkalommal rosszul jöttünk ki a szubjektív játékvezetői döntésekből. Ami BVB játékos keze közelébe pattant, az szabálytalan volt, ami az ellenfél keze közelébe pattant, az nem…

Valamit jó lenne kezdeni ezzel a szabállyal, mert nem magával a verdikt szubjektív megítélésével van a probléma, hanem azzal a következetlenséggel, amivel ezeket a szituációkat rendre megítélik a játékvezetők. Ezt egyébként Michael Zorc sportigazgató is felemlegette a találkozó után, bár az minimum kétséges, hogy változik-e bármi is a jövőben.

Amikor már úgy tűnt, hogy a fekete-sárga alakulatnak ezen a délutánon be kell érnie az egy ponttal, az élet igazságot szolgáltatott és Erling Haaland néhány meccsnyi gólcsend után ismét eredményes tudott lenni, a hosszabbítás utolsó másodperceiben Manuel Akanji beíveléséből bólintott a hazai kapuba.

A győzelemmel – és a Mönchengladbach müncheni vereségével – eldőlt, hogy a Favre-legénység már biztosan nem végezhet a tabellán a negyedik helynél rosszabb pozícióban, amivel biztosította magát a jövő évi Bajnokok Ligája főtáblájára. Az újabb hétközi fordulóban pedig akár az ezüstéremhez is karnyújtásnyi közelségbe kerülhet a Dortmund, amennyiben legyőzi a Mainzot és a Lipcse nem tud nyerni. Ha mégsem, akkor a hétvégi, lipcsei randevú dönthet a második hely sorsáról.