Az ezüstérem sorsa dőlhet el a Lipcse elleni találkozón

Utolsó idegenbeli mérkőzésére készül a 2019/20-as idényben a Borussia Dortmund, ahol a harmadik helyen álló Rasenballsport Leipzig otthonába utaznak. Lipcsében nem szoktak túlzottan gólzáporba torkollani a mérkőzések, a legutóbbi három találkozó mindössze négy találatot hozott (1-0, 1-1 és 0-1), míg a legutóbbi négy, Dortmundban játszott párharcon nem kevesebb, mint 17 találat esett a két fél között.

A mérkőzés képlete egyszerű: amennyiben a második helyen álló Dortmund legyőzi üldöző riválisát, bebiztosította az ezüstérmet. Abban az esetben, ha a Dortmund kikap, a Lipcse megelőzi a tabellán, mert bár pontegyenlőségük lesz, a gólkülönbség a hazaiak javára kedvez legalább kettővel (jelenleg mindkét csapat +45-ös mutatóval áll). Döntetlen esetén marad a három pontos különbség, és az utolsó forduló dönt, ahol a Dortmund a Hoffenheimet fogadja, míg a Lipcse az Augsburggal mérkőzik meg.

A Mainz elleni találkozó messze volt a biztatótól, de a Lipcse sem jeleskedett a Düsseldorf ellen, és elherdálta kétgólos előnyét. Az egymás elleni mutató tekintetében a Sárga-Feketék bizakodhatnak, hiszen két győzelem és két döntetlen a mérleg a legutóbbi négy találkozón, és csupán egyszer, a 2016 szeptemberében lejátszott találkozón nem sikerült bevenni a lipcseiek kapuját, mely mérkőzést ők nyerték meg 1-0-ra.

A jelenbe visszakanyarodva a Lipcse 13 bajnoki óta veretlen (5 győzelem, 8 döntetlen), és csupán egy mérkőzést veszítettek el a legutóbbi 23 találkozóból a Frankfurt ellen a 19. játéknapon (2-0). Döntetlenekben idén jeleskedik Nagelsmann legénysége, hiszen a ligában a legtöbbször, összesen 12-szer osztozkodtak a pontokon. Hazai bajnokik tekintetében csupán egyet nyertek meg a legutóbbi hétből, és az utolsó öt hazai bajnokijukon egyaránt döntetlennel zártak, ráadásul a végjátékokban sebezhetőnek tűnnek, mivel a legutolsó három kapott góljuk egyaránt a 87. perc után esett, míg összességében a játék ezen szakaszában kilencszer kapituláltak az idény során.

A Dortmund góllövésben és kapott gól nélküli meccslehozásban is jól teljesít, 82 szerzett találatukat csak a bajorok 93 gólja múlja felül, míg 14-szer nem engedett be lövést a dortmundi hálóőr a kapuba. A BVB ha megszerzi az első gólt, stabil csapatnak mutatkozik, mind a 11 alkalommal, mikor vezetést szereztek, meg is nyerték a találkozót. Érdekesség, hogy az utóbbi három kapott gólból kettő is büntetőből született, de ezek voltak az idényben az egyetlen tizenegyesek a csapat ellen. Ha idegenben kell játszani, nem remeg meg a csapat, az biztos, hiszen legutóbbi öt bajnokiját távol a Signal Iduna Parktól egyaránt megnyerte Favre legénysége.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Michael Zorc leszögezte, a csapatnak célja az ezüstérem megszerzése, presztízskérdést jelent a számukra – ennek fényében azt tudják elmondani, hogy az idei szezon összességében jól sikerült. Az ellenfél teljesítménye kapcsán Favre megállapította, hogy veszt ugyan pontokat a Lipcse, de összességében egy nagyon kerete van, és ha a Lipcse nagy nyomás alá helyezi a Dortmundot, az az ő kezükre játszik, hiszen kontrákat indíthatnak. Bejelentette továbbá, hogy az ő csapata is képes magasan nyomni és diktálni a játékot, és ezt szeretné a csapattal csinálni a másnapi találkozón.

Szót ejtett a hiányzókról is – Hakimi a Mainz ellen ötödik sárga lapját gyűjtötte be, így nem játszhat a Lipcse ellen, és bár Reyna visszatér a keretbe, Akanji számára korai a játék, leghamarabb a Hoffenheim ellen szerepelhet. Mario Götze esetében hasonló helyzet áll fent, ő gyereke születése okán marad távol, aki kapcsán Zorc kifejtette, hogy reményei szerint a Hoffenheim elleni mérkőzésen szerepelni fog, hiszen az utolsó bajnoki mérkőzése lesz a csapatban.

Remélhetőleg azon a mérkőzésen már biztos ezüstérmesként léphet pályára a csapattal, és méltó búcsút tud venni az idénytől és a klubtól, ahogyan mi is. Holnap szinte minden eldől, reméljük, ezúttal szöges ellentétét látjuk annak a csapatnak, aki a Mainz elleni pályára futott ki.

Várható kezdőcsapatok:


A két csapat várható kezdőfelállása