Ezüstérmes a Dortmund a Lipcse 2-0-ás legyőzésével!

A kellemes nyári melegben a Sárga-Feketék elszántan és precízen vágtak bele az ezüstérem sorsát eldöntő mérkőzésbe. A látogatók remekül használták ki a lipcseiek térfelén adódó helyeket, hosszú labdákkal indítva a szélső játékosokat, és az első negyed órában ki is alakítottak három remek helyzetet. Az elsőre a 13. percig kellett várni, ekkor Guerreiro rohant előre a bal szélen, majd adta vissza középre, és Hazard lőtt mellé. Ezt követően Gulácsi rövid időn belül kétszer is hárította Haaland lövéseit – előbb egy Hazardtól kapott passzát lőtte rá, amit a magyar hálóőr mellkassal védett, majd büntetőterületen belül egy lapos lövést eresztett el, amelyre odaért a kapus.

A Lipcse nem tudta tartani ezt a mérkőzést, csupán fizikalitásban. Előbb Schick kapott sárgát a Witsel elleni szabálytalanságáért, majd Sabitzer rántotta le Reynát. A 39. percben ráadásul a lipcsei csapatkapitányt le is kellett cserélni, a Haalanddal való párharca során szedett össze sérülést. A 40. percben viszont a hazaiak előtt adódott lehetőség, Bürkinek kellett lábbal hárítania Werner lövését.

Ekkor azonban már 1-0 volt az állás, ami nem tükrözte hűen a felek teljesítményét (a Dortmund 5-1-re nyerte a lövések arányát az első játékrészben). Hummels cselezte ki Kampl-t és Halstenbeget, majd Brandt játszott össze Hazarddal a jobb szélen – végül kiugratták Reynát, aki egy nagyon szép meglátás következtében passzolt tovább Haalandnak – a norvég a remek labdát köszönte, és értékesíteni tudta, ezzel megszerezve a vezetést a 30. percben.

A második félidőt újabb hatalmas gólszerzési lehetőséggel kezdte a BVB. Haaland labdája Morey-t hozta tisztán helyzetbe, a fiatal játékos azonban hibázott, lövése a kapufa mellett suhant el. Öt perccel később Hummels tört előre és adott labdát Haalandnak, aki a tizenhatoson belül átlőtte a labdát Gulácsi lába között, de megpattant, és a kapufán csattant a lövés végül az 52. percben.

A Lipcse a mérkőzés haladtával kezdett visszajönni a mérkőzésbe, több, támadóbb jellegű változtatást eszközölt Nagelsmann, így a Dortmund kissé megtorpant az első félidőhöz képest, a 70. percben Piszczeknek kellett nagyot tisztáznia Werner lövését megállítandó. A 78. percben Morey helyére Sancho érkezett, így Hazard hátrébb lépett védekezőbb szerepkörbe, de a Lipcse továbbra is tartotta a nyomást – bár a védelem nem mindig állt meg a talpán, a lipcseiek sem voltak képesek nagy helyzetek kialakítására. A 85. percben Angelino próbálkozott, de az egyenlítés nem sikerült, a frissen szerződést hosszabbító Bürki résen volt.

A mérkőzést eldöntő pillanat Hummels fejpárbajgyőzelmével kezdődött. A csereként beállt Sancho passzolt Brandtnak, aki végső erejét összeszedve futott fel, majd bepasszolt labdájára Haaland csapott le, aki a 93. percben megszerezte a második gólt, egyben beállította a végeredményt is.

A mérkőzés összefoglalója: