A BVB kijózanító, 2-0-ás vereséget szenvedett Augsburgban

A Bundesliga második játéknapján a Dortmund idegenben veszített 2-0-ra (1-0 a félidőben) az Augsburg otthonában. Ez a hazaiak részéről váratlan győzelem volt, de vitán felül áll, hogy a két együttes közül ők éltek jobban a helyzeteikkel.

Ez a mérkőzés teljesen már körülmények között indult, mint a múltkori, Mönchengladbach elleni találkozó: a kezdőrúgás pillanatában a hőmérséklet jócskán 10 fok alatt volt, így több, mint 20 fokkal volt hidegebb, mint múlt szombaton (és az azt követő hét eddigi napjain). Ettől függetlenül a Sárga-Feketéknek nem kellett sok idő a bemelegedéshez, a mérkőzés első szakaszában számos helyzetet tudtak kialakítani. Az első félidőben a BVB 8 lövésig jutott, az elsőt rögtön a 3. percben megejtette Belligham, majd Witsel mozgatta meg Gikiewicz-et, aki a levegőből hulló labdát tűzte rá a kapura, s a hálóőr nagy védéssel hárítani tudott – majd ugyanígy résen volt Sancho 10. percben esett kísérleténél is.

A 25. percnél járva félelmetes mutatókat produkált a BVB: 6-0-ás kapuralövési arány, 62%-ban megnyert párharcok és 86%-os labdabirtoklás szerepelt Lucien Favre csapatának statisztikáiban – mégis megnehezítették a maguk életét, miután kis híján összehoztak egy büntetőt az ellenfélnek, és csak az mentette meg a vendégeket, hogy az Augsburg csatára lesen volt azelőtt, hogy Bürki által a földre esett. A viharfelhők nem oszlottak, nem sokkal később Hummels mutatott be remek védőmunkát, és őrizte a gól nélküli döntetlent. A játék hangulata ezen a ponton kezdett forróvá válni, és két percen belül a hazaiak három, míg a vendégek egy játékosa (Haaland) is besárgult, majd az első félidő végefelé Meunier is csatlakozott ehhez a táborhoz.

Hiába az impozáns statisztika, a BVB képtelen volt megszerezni az áhított vezető találatot. Az egyetlen értékelhető kísérletet Bellingham mutatta be a 28. percben, de ez kevés volt, végül az az Augsburg szerezte meg az első gólt, amelyik hét hazai bajnoki óta nyeretlen volt: Caligiuri adta be egy szabadrúgásból balról a labdát középre, majd a középhátvéd Uduokhai bólintott rendkívül magabiztosan a kapuba, így a 40. percben a hazai tábor szurkolói örülhettek a látottaknak.

A BVB számára nem maradt más cél a szünet után, mint a visszavágás és fordítás – még az első etap lezárása előtt Bellingham kísérletét újfent blokkolni tudta Gikiewicz, így hiába volt 8-1 a kapuralövések aránya a BVB javára, az az egy döntött a játékrész sorsáról.

A második félidőben a Sárga-Feketék megtorpantak, képtelenek voltak feltörni az augsburgi védelmet. Az 54. percben ráadásul őket kontrázták le: Niederlechner játszott meg tökéletesen egy labdát Caligiuri irányába, aki Meuniert átverve tudott lőni, így 2-0-ra növelte a hazaiak előnyét. A túloldalon Guerreiro veszélyeztetett, lövését azonban az utolsó pillanatban sikerült tisztázniuk. Később Reus-szal, Brandttal és Reinierrel a pályán a cseréket követően támadóbb felállásra váltott a Dortmund, de a 85. percig nem sikerült komolyabb helyzetet kialakítani – Gikiewicz ekkor jól blokkolta Hummels kísérletét, majd két perccel a vége előtt szintén jól helyezkedett, így Brandtot is ártalmatlanná tudta tenni.

A Szuperkupára hangolódás így nem sült el jól, a kisebbik bajor csapat megtorpanásra késztette a Borussiát. Folytatás szerdán, akkor a Bayern München ellen lépünk pályára a Német Szuperkupáért!

A mérkőzés összefoglalója: