A statisztikák a Sárga-Feketék mellett szólnak

Nincs még egy Bundesliga-csapat, akivel szemben olyan jó a mutatója a Dortmundnak, mint a Freiburg ellen. A BVB 26 győzelem mellett 11 döntetlent, és csupán három vereséget ért el a holnapi ellenfelükkel szemben.

Immáron 18 bajnoki mérkőzés óta nem kapott ki Favre legénysége a Freiburgtól – és ez a leghosszabb szériájuk a Bundesliga csapatait tekintve (ezen 18 mérkőzésből 15 zárult győzelemmel). A BVB az első bajnokiján legyőzte a Gladbachot, azonban kikapott az Augsburgtól. A Freiburg négy pontot tudott szerezni, előbb a Stuttgartot győzték le 3-2-re, majd osztozkodtak a pontokon a Wolfsburggal (1-1).

Az előző idényben a 28. játéknapon szenvedte el első hazai vereségét a Dortmund. Ugyan 36 pontot szerzett az együttes 17 mérkőzésen hazai pályán (11 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség), ez a mutató mindösszesen a harmadik helyre volt elég a hazai tabellán. A Freiburg az idegenbeli meccseket nézve négy győzelmet, hét döntetlent és hat vereséget mutatott fel, amivel a 11. helyen zárták a tabella ezen részét nézve. Ez a mutató azonban rájuk nézve hízelgő, csupán az első hat helyen végzett együttes kapott ki kevesebbszer idegenben hozzájuk képest, és az idei szezont is győzelemmel nyitották a Stuttgart otthonában.

A két csapat egymás elleni eredményéről már esett szó, ehhez még hozzátartozik, hogy eddigi negyven párharcukból csupán két alkalommal fordult elő, hogy a Dortmund nem tudta bevenni a Freiburg kapuját. A legutóbbi 12 hazaiból 11-et a BVB nyert meg, a gólarány ezeken kimagasló, 30-3 volt, ráadásul hat alkalommal tudott hátrányból fordítani a csapat – senki más ellen nem veszített ennyiszer a Freiburg 1-0-ás előnyről. 20 idegenbeli túrájából csupán egyet nyert meg a BVB otthonában a Freiburg, azt is 2001 októberében: Volker Finke vezetése alatt Soumaila Coulibaly és Sebastian Kehl góljaival 2-0-ra nyertek a vendégek. A legnagyobb arányú sikerhez már nem szükséges ennyit visszautazni az időben: a Dortmund 2013-ban múlta felül 5-0-ra soron következő ellenfelét, akkor Marco Reus és Robert Lewandowski is duplázott, mellettük Jakub Blaszczykowski vette még be az ellenfél kapuját.

Az idei szezonban a Dortmund kevés lehetőséghez engedte jutni ellenfeleit, az első két meccsen mindösszesen 14 alkalommal lőttek Bürki kapujára. Fordítva ez nem igaz, a Freiburgnál csak két csapat kapujára lőttek többet, viszont legutóbbi hét bajnokijából (beleértve az előző idényt is) csupán egyet veszített el Streich csapata, a München otthonában kaptak ki 3-1-re a 33. játéknapon a 2019/20-as szezonban. Ha vezetést szerez, akkor mindkét csapat magabiztos: a Dortmund 1-0-ás vezetésnél zsinórban 13 mérkőzést nyert meg, míg a Freiburg 16 mérkőzés óta veretlen akkor, amikor az első gólt ők szerzik.

Hogy holnap kinek kedvez a labdajárás, még a jövő zenéje, de a mai nappal érkezett a jó hír, hogy az eddigi 10.000 néző helyett immáron 11.500 szurkoló ülhet a lelátón. A cél egyértelmű, a támogatás adott, nem lehet más a feladat, mint a három pont bezsebelése.