Haaland gólja törte meg a jeget a Freiburg ellen

Álmoskásan kezdte a Borussia Dortmund a Freiburg elleni bajnokit, végül azonban könnyed győzelmet aratott, helyenként látványos játékot bemutatva.

Nem sok ideje maradt a Favre-legénységnek kipihennie a Bayern elleni Szuperkupa-kudarcot, szombaton máris bajnoki feladatok vártak a fekete-sárgákra. A svájci tréner továbbra sem számíthatott a betegséggel küzdő Roman Bürkire és Jadon Sanchóra sem, ahogy továbbra sem bevethető az első fordulóban megsérülő Thorgan Hazard, valamint a régebb óta maródi Zagadou, Schmelzer, Raschl trió sem.

A legújabb egészségügyi szabályozásoknak köszönhetően viszont legalább 11 500 néző már elfoglalhatta helyét a Signal Iduna Park lelátóin, így ha nem is teljesen, de valamelyest visszavarázsolták a régi hangulatot a szakadó esőben a dortmundi barlangba.

A meccs első fél órája viszont pontosan olyan volt, mint az időjárás: keserves. A Freiburg nem igazán tudott veszélyt jelenteni támadásban, a Borussia pedig mintha nem tudott volna felpörögni a mérkőzésre a szerdai események után. Az első valamire való lehetőség Jude Bellingham előtt adódott, aki a 29. percben távolról eleresztett el egy bombát a freiburgi kapu irányába, de nem talált célt lövése.

A Borussia hatalmas mezőnyfölényben futballozott, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg, a 31. percben viszont Haaland megtörte a jeget: Marco Reus labdaszerzése után Gio Reynához került a labda, a fiatal amerikai pedig remek ütemben tálalt az oldalvonal irányába mozgó Haaland elé, a norvég pedig egyetlen precíz mozdulattal kilőtte a hosszú alsó sarkot.

A gól varázsütésre változtatta meg a játék képét, a következő percekben többször is megduplázhatta volna előnyét a hazai csapat, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott.

A fordulás után szinte azonnal eldöntötte a három pont sorsát a fekete-sárga alakulat, Reyna szögletét Emre Can fejelte kapuba, ezzel pedig tulajdonképpen a lényegi kérdések végére pont is került. A harmadik dortmundi találatra a 63. percig kellett várni, ekkor ismét a Reyna-Haaland tengely varázsolt, az amerikai az első gólpasszához hasonló precíz átadással hozta helyzetbe a norvégot, aki kíméletlenül bombázott a vendég kapuba.

A slusszpoén a hajrára maradt, amikor az utolsó másodpercekben a teljesen kitámadó Freiburg beleszaladt a késbe, Erling Haaland pedig önzetlenül tálalt az akciót végigkísérő Felix Passlack elé, aki az üres kapuba gurítva állította be a 4-0-s végeredményt.

A csapatra most kisebb pihenő vár, legalábbis ami a klubküzdelmeket illeti, ugyanis válogatott szünet következik, a BVB legközelebb két hét múlva lép pályára a Hoffenheim otthonában, majd megkezdi a Bajnokok Ligája küzdelmeit is a Lazio ellen.