A Borussia lerázta magáról a belga klubok elleni múltbéli “félelmet”

A Bajnokok Ligájának csoportkörös küzdelmei a harmadik naphoz érkeztek, ezúttal a Dortmund utazik a Club Brugge csapatához szerdán. A belgák egy szentpétervári győzelemmel és egy hazai döntetlennel nyitottak a Lazio ellen, ami nem rossz kezdet Clement csapatától.

Ez a negyedik alkalom, hogy európai hadszíntéren összecsap egymással a Borussia Dortmund és a Club Brugge együttese. Az 1987-ben és 2003-ban lejátszott párharcaik emlékezetesek maradtak, igaz, mindkét esetben a Sárga-Feketék kényszerültek búcsúzásra. 1987-ben a BVB első párharcukat 3-0-ra nyerte, majd a visszavágón többek között Van der Elst egy utolsó perces büntetővel egyenlítette ki a párharcot, és harcolta ki a hosszabbítást, melyben végül 5-0-ra nyert a belga együttes. 2003-ban Amoroso és Ewerthon hozta vissza a Dortmundot a küzdelembe az első körös 2-1-es vereséget követően a Bajnokok Ligájában. Pár kérdéses ítélet miatt azonban a hosszabbítás gól nélkül záródott, a büntetőpárbajban pedig Bergdölmo és Amoroso is hibázott, így a BL-álmok a német együttes számára szertefoszlottak.

A Sárga-Feketék első győzelme Brugge-ben 2018-ra datálható, Pulisic szerencsés góljának köszönhetően. A visszavágó 0-0-ás eredményt hozott, bár a Dortmund addigra már bebiztosította helyét a legjobb 16 között. Ezeknek köszönhetően a Dortmund mérlege így három győzelem, egy döntetlen és két vereség. Szintén pozitívum a dortmundiak számára, hogy legutóbbi három idegenbeli mérkőzését megnyerte a csapat Belgiumban: Genkben 1-0-ra győztek 2004-ben, 10 évvel később az Anderlecht kapott hármat otthonában, illetve az előbb említett 2018-as brugge-i győzelem is színesíti a mérleget.

A belga bajnokok zsinórban harmadjára jutottak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ami a klub történetében így rekord, összességében pedig nyolcadik alkalommal vesznek részt a kiírásban – ez a szám imponáló, arra azonban már kevésbé lehetnek büszkék, hogy továbbjutniuk soha nem sikerült a kieséses szakaszba. Az előző idényben harmadikként végeztek az A-csoportban a PSG és Real Madrid mögött úgy, hogy győzelmet nem sikerült szerezniük, 3-3 volt a döntetlenek és vereségek aránya (és az előtte levő idényben is harmadik helyen zárták a küzdelmeket).

Az első játéknapon a hosszabbítás perceiben szerezték meg a győztes gólt a Zenyit ellen a brugge-iek, ami viszont csak a második győzelmük volt az elmúlt 20 BL-meccsük során. 11 hazai bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni ráadásul, 5 döntetlen mellett 6 alkalommal találtak legyőzőre, utolsó hazai győzelmükig ráadásul 15 évet kell visszamennünk az időben, 2005 novemberében győzték le ugyanis a Rapid Wien együttesét 3-2-re. Német csapatok ellen nem üdítő a belgák mérlege, legutóbbi 11 mérkőzésükből mindösszesen 1-et nyertek meg, és a jelen szériájuk sem kedvező: legutóbbi öt meccsükből csak egyet nyertek meg, ugyanennyit veszítettek, háromszor pedig döntetlenre futotta csak tőlük – hétvégén ráadásul 2-0-ról hibáztak, a vendég Mechelen pedig ezt megbüntette, és kiegyenlítette a találkozót.

A BVB legutóbbi kilenc nemzetközi mérkőzéséből ötöt nyert meg, ebből idegenben három győzelem született. Erling Haaland személyében mindig van garancia ezen szám növelésére, hiszen nyolc eddigi BL-csoportköréből hétszer is megrezgette a hálót, összesen 10 gólt szerezve ezen találkozókon. Ahogy a Zenyit esetében Witsel, úgy a Brugge kapcsán Thomas Meunier a kapcsolódási pont, aki 2011 és 2016 között erősítette a csapatot. A jobbhátvéd 19 gólt szerzett 198 bajnokiján a Club Brugge színeiben, és velük belga bajnoki címet, valamint belga kupát is tudott nyerni a játékos.

Holnap viszont már ellenfelekként lépnek pályára, a csoport második helyezettje ellen pedig ugyanaz lesz a cél, mint bárki más ellen a csoportban: a három pont megszerzése.