A tabella első két helyezettje csap össze – itt a Der Klassiker!

A két együttes az első két helyet foglalja el a bajnokságban, ráadásul pontjaik is megegyeznek – ilyenre 11 éve nem volt példa a bajnokságban, hogy ilyen feltételek között találkozzanak a felek. Ma este 18:30-kor a Signal Iduna Parkban méri össze erejét a két csapat, sajnos ezúttal is nézők nélkül.

A második játszik az elsővel, avagy a második legjobb hazai formájú csapat a harmadik legjobb idegenbeli formájú együttessel küzd ma meg. Mindkét együttes egyaránt megnyerte utolsó négy bajnokiját, és mindkét csapat a második játéknapon szenvedett vereséget – a Bayern a Hoffenheim ellen kapott ki 4-1-re, a Dortmund Augsburgban vérzett el 2-0-ra, viszont ez volt az egyetlen alkalom, hogy a két együttes pontokat hullajtott az idei bajnokságban.

A Der Klassiker résztvevői már elég jól ismerhetik egymást, az elmúlt 10 év során ugyanis eddig 35 alkalommal csaptak össze, a mai lesz a 36. találkozó. Hogy összevessük, mekkora szám ez: a Schalke ellen ez idő alatt csak 22 derbi volt… a 20 bajnoki csörte mellé hét kupameccs is jutott (ebből három döntő), hét Szuperkupadöntő, és a legnagyobb szenzáció a 2013-as Bajnokok Ligája döntő volt a Dortmund és a Bayern között. A találkozók rendre eldőltek, 13 dortmundi és 19 bajor győzelem mellé mindösszesen csak 3 döntetlen társult.

Dortmundban játszott mérkőzéseik során egyenlő a győzelmi mérleg, 16-16 siker szerepel mindkét együttes neve mellett, és 19 alkalommal nem sikerült dűlőre vinni a találkozót. Lucien Favre vezetése alatt a csapat legutóbbi három hazai mérkőzéséből kettőt megnyert a bajorok ellen: a Bundesligában 2018-ban 3-2-es eredmény született, majd a 2019-es Szuperkupán 2-0-ra győzték le a bajorokat. Ugyan majdnem kétszer annyi győzelme van a Dortmunddal szemben a Bayernnek, mint veresége (48-25), csupán egy csapattól kapott ki többször (Bréma, 26), és senkivel nem volt annyi pontosztozkodása, mint a BVB-val a Bundesligában (29).

Az idei kiírásban a Dortmund minden hazai mérkőzését megnyerte úgy, hogy nem kapott gólt (12-0 a mérleg), ami rendkívül erős mutató, és minden alkalommal megszerezték a vezető, egyben győztes találatot, de a bajorok sem szégyenkezhetnek: a tavalyi szezont is figyelembe véve a Bayern München legutóbbi 13 idegenbeli mérkőzéséből 12-t megnyert. Ebben az idényben öt mérkőzést úszott meg a csapat kapott gól nélkül, ami jelenleg a legjobb mutató minden csapatot figyelembe véve. A Dortmund a legutóbbi 17 mérkőzését egyaránt megnyerte, ha megszerezte a vezetést, a Bayern pedig a tavalyi szezont is idevéve a legutóbbi 19 mérkőzésén betalált. Jelenleg a címvédő 24 rúgott góllal rendelkezik 6 forduló után, amivel kimagaslik a mezőnyben, és büntetőhöz sem jutott náluk több csapat, ők háromnál tartanak jelenleg.

Hogy egy kis nosztalgiát is belevigyünk pozitív vonalon: a csapat 1967. június 3-án aratta legnagyobb győzelmét a bajorok fölött – a Rote Erde stadionban megrendezett mérkőzésen 4-0-ás diadal született, akkor Lothar Emmerich és Reinhold Wosab duplája törte meg a bajorok védelmét. Bár azóta is születtek szép és fontos győzelmek, ennél nagyobb arányú különbséget nem sikerült produkálni, igaz, a legfőbb cél a három pont megszerzése, amiért ma mindenképp küzdeni fog a csapat.

A csapat, melyben Can és Hummels játéka kérdéses még – már mindketten visszatértek az edzésbe (Can vírus, Hummels sérülés miatt volt távol), de kérdéses, hogy milyen formának örvendenek jelenleg. Az edző mindenesetre számol velük, így könnyen elképzelhető, hogy láthatjuk a pályán őket. A túloldalon Davies és Nianzou sérülés miatt, Süle pedig a vírus okán nem utazott a bajorokkal, és Goretzka játéka is kérdéses apróbb sérülés miatt.

Hogy átveszi-e a Dortmund az első helyet, vagy megtartja a Bayern, arra ma este a 18:30-kor kezdődő találkozón választ kaphatunk. A BL-ben sikerült mindkét csapatnak megfelelően hangolódnia (a Dortmund a Brugge csapatát verte meg 3-0-ra, a Bayern pedig a Salzburg otthonában tartott erődemonstrációt egy 6-2-es győzelemmel), kíváncsian várjuk, mire jutnak egymással a felek.

Várható kezdőcsapatok a Der Klassikerre