Haaland négyet rúgott, hátrányból nyert a Dortmund Berlinben

A Borussia Dortmund sikeres rajtot vett az elkövetkező zsúfolt időszakban (10 mérkőzés 32 nap alatt). Habár félidőben 1-0-ás hátrányban voltak Berlinben a nyolcadik játéknapon, végül 5-2-es győzelmet arattak Erling Haaland mesternégyesével, és Raphael Guerreiro találatával, ezzel a második helyre jöttek fel 18 ponttal, egy pont a lemaradás a botló bajorokkal szemben. Youssoufa Moukoko is debütált, a 85. percben cserélte be őt Lucien Favre.

A Sárga-Feketék lendületesen kezdték a találkozót, hamar nyomás alá helyezték a Herthát. A tempót a vendégek diktálták középen, de nem sikerült komoly nyomást kialakítani az ellenfél kapuja előtt. Az első lehetőség a mérkőzésen épp a hazaiak előtt adódott, de Lukebakio kísérlete nem jelentett komoly veszélyt. A 17. percben jött a Dortmund első helyzete – gyönyörű labdavezetés mellett Haaland tört kapura, lövését azonban blokkolták, a kipattanó pedig Reus elé esett, azonban Scholowot nem sikerült átejtenie helyzetével.

Amíg a Hertha nehezen tudta felépíteni játékát, addig a BVB határozottan állt bele a párharcokba, de ritkán jutott el az ellenfél büntetőterületéig. Igazán komoly fenyegetést az jelentett a vendégekre, amikor a Hertha a széleken indult meg, ott veszélyes játékot mutattak. A Hertha határozottabb képet mutatott a labdával, és a 33. percben végül ők törték meg a gólcsendet. Scholow hosszú kirúgása megtalálta Lukebakiót, aki Matheus Cunhát indította meg. A brazil ifjúsági válogatott kapura tört, és 20 méterről lőtt, kísérlete a jobb felső sarokban landolt.

A BVB továbbra is céltudatosnak látszott, de nem sikerült egy komolyabb, állandó tempót vinniük játékukba. A Hertha a védekezésre helyezte a hangsúlyt, és többször is nyomást tudott helyezni ellenfelére úgy, hogy teret hagyott volna a Sárga-Fekettéknek. Az első félidő hosszabbításában tudott csak kialakítani egyértelmű gólszerzési helyzetet a BVB. Brandt labdájával Guerreiro indult meg, és adta be Haalandnak a labdát, akit ez meglepetésként ért, így a remek helyzet kudarcba fulladt. Habár megvolt rá a lehetőség, a Sárga-Feketék végül így egy gólos hátránnyal vonultak félidőre.

Nem kellett sokat várni azonban az egyenlítésre, hetven másodperccel a második félidő megkezdése után Reus kapott Meuniertől labdát, és bejátszotta a büntetőterületre. Can jobbról laposan adta be középre a labdát, és Haaland ezúttal rajta volt, így a 47. percben megszületett az egyenlítő találat. A dolgok még jobbra fordultak két perccel később, mikor Brandt remekül továbbította a labdát Haaland felé, aki kikerülte a lescsapdát, megfelelően helyezkedett, és a távoli sarkot kilőtte a 49. percben, megfordítva ezzel a mérkőzés állását.

Haaland formájával a Hertha védői nem tudtak mit kezdeni, a 62. percben a norvég válogatott játékos Alderete rossz hátrapasszát elcsípte, és a védők mögé került. Először megvárta, hogy Schwolow a földre kerüljön, majd átlépte a kapust, mielőtt a hálóba juttatta a labdát, 3-1-re módosítva ezzel az állást.

Nyolc perccel később Guerreiro is feliratkozott a gólszerzők listájára, az akció Haalanddal indult, mielőtt Reus kijátszotta jobbra a labdát Meuniernek, aki beívelte középre a játékszert. Guerreiro kissé megcsúszott ugyan a rossz minőségű talajon, de elég gyorsan reagált ahhoz, hogy közelről a kapuba tudja tolni a labdát, 4-1-re növelve ezzel az előnyt.

A mérkőzés játékvezetője, Dankert a Dortmundnak nem adott meg a 37. percben egy büntetőt a Haalanddal szembeni szabálytalanságért, de a 79. percben viszont már befújt egyet a Hertha javára. Cunha egy késleltetett nekifutással berúgta a labdát, 44 másodpercre rá azonban Haaland visszaállította a három gólos különbséget, a csereként beállt Bellingham labdájából szerezte meg negyedik találatát.

A 85. percben a 16 éves és egy napos Youssoufa Moukoko váltotta Erling Haalandot, aki ezzel a legfiatalabb Bundesliga-játékos lett, aki pályára lépett, így a rengeteg dortmundi helyzettel tarkított meccsen győzelemmel debütált, a csapat 5-2-re győzte le a fővárosi együttest, fellépve ezzel a tabella második helyére.

A mérkőzés videós összefoglalója: