Újabb túránkon ezúttal Berlinből hoznánk el a három pontot

A BVB ma este az 1. FC Union Berlin ellen lép pályára Berlinben a Stadion an der Alten Förstereiben a Bundesliga 13. játéknapján. A két együttes mutatóiban rendkívül közel áll egymáshoz, az idén feljutott együttes nem ígérkezik könnyű falatnak.

Ha a tabellára nézünk, azt láthatjuk, hogy a hatodik helyezett otthonába látogat a negyedik – négy pont választja el egymástól a két együttest. Mindkét csapat 25 gólt szerzett eddig, és kapott gólok tekintetében is majdnem egál az állás, a Borussia 16-szor, az Union pedig 17-szer kapitulált. Hazai tabella tekintetében az Union a hatodik legjobban álló együttes két győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel, a BVB pedig harmadik az idegenbeli forma tekintetében négy győzelemmel és egy-egy döntetlennel/vereséggel.

Az Union tavaly jutott fel története során először a Bundesligába, és rögtön meg is tréfálta hazai pályán a Dortmundot egy 3-1-es sikerrel (a visszavágón szintén a hazai csapat nyert, a Dortmund ötöt rúgott a berlinieknek). Mindkét meccs történelmi jelentőségű volt, hiszen ez volt az első győzelmük a Bundesligában, a visszavágó pedig a klub legnagyobb arányú veresége volt az élvonalban. A két csapat a kupában is farkasszemet nézett egymással kétszer, és mindkét esetben épp csak továbbjutottak a Fekete-Sárgák az akkor másodosztályú együttes ellen a második fordulóba. 2016/17-ben büntetőkig jutottak el, miután a 120. percet követően is 1-1 volt az állás, majd a 2018/19-es szezonban a hosszabbítás utolsó percében Marco Reus talált be büntetőből, amivel 3-2-re módosult az eredmény.

A berliniek idén jó formát mutatnak, legutóbbi 11 mérkőzésükből mindösszesen egyet veszítettek el, december 4-én a Hertha győzte le őket 3-1 arányban. Ha veszteni nem is vesztenek, de a döntetlen sem kerüli el őket, legutóbbi négy mérkőzésük során ugyanis három alkalommal született pontosztozkodás, és csak a Frankfurtnak van több remije idén (8), mint a berlinieknek (6). A lőtt gólok száma árulkodó: legalább egyszer az Union betalált a legutóbbi 13 mérkőzésén, ám emellett az elmúlt kilenc alkalom során csak egyszer úsztak meg egy találkozót kapott gól nélkül. A berliniek hazai pályán öt mérkőzés óta veretlenek, amivel klubrekordot állítottak be az élvonalban. A legutóbbi és egyben egyetlen hazai vereségük az idei szezonból szeptember 19-én érte őket, akkor az Augsburg győzte le őket 3-1 arányban.

Lőtt gólok tekintetében a Dortmund háza táján sem lehet panasz, legutóbbi 10 meccsén szintén nem maradt találat nélkül a csapat. Döntetlenek tekintetében már élesebb a különbség, az elmúlt öt idegenbeli mérkőzéséből ugyanis négyet megnyert a BVB, és csak egyszer lett pontosztozkodás a vége, ami egyébként a csapat idei egyetlen egálja a bajnokságban. Az egyetlen vereség, ami idegenben született is már régi, szeptember 26-án az Augsburg otthonában bizonyult jobbnak a hazai együttes két góllal, ráadásul az idegenbeli formát nézve csak a Bayer Leverkusen rendelkezik több győzelemmel, a gyógyszergyáriak eddig öt alkalommal hozták el a három pontot az ellenfél otthonából.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Terzic kiemelte a csapat küzdeni akarását, és a győzelemért való hajtást, egyúttal hozzátette, sokkal jobb játékra is képes lehet ennél csapata. A játékosokkal együtt szerdán leültek, és megbeszélték a tapasztalatokat, kitérve arra, hogy mely elemek mentek jól, és mely elemek mentek rosszul. A csapat is dicsérte új edzője mentalitását, Emre Can kiemelte, hogy hallatja hangját mind a pályán, mind az öltözőben, és példaként áll előttük, aki arra inspirálja játékosait, hogy közösen összedolgozva, egymást segítve érvényesüljenek.

Reméljük, ezt a mai mérkőzésen is megtapasztaljuk, és újfent sikerül megcsípni a három pontot.