Az Union fújta el a gyertyákat a Dortmund születésnapi tortáján

Úgy fest, zakót szabatni jár az Union Berlin otthonába a Borussia, amely ezúttal is alulmaradt a fővárosiak vendégeként.

Akár ünnepelni is lehetett volna péntek este, ha amolyan elő-szülinapi zsúrt tartott volna a Dortmund az An der Alten Förstereiban. Szombaton volt ugyanis napra pontosan 111 esztendeje annak, hogy a Ruhr-vidéken megalapították a Borussiát, s mi lett volna illőbb és szebb ajándék annál a szurkolók számára, ha erre a történelmi pillanatra egy győzelemmel emlékeznek a klub jelenlegi alkalmazottai.

Az ünnep viszont elmaradt.

Edin Terzic ha nem is könnyű győzelemmel, de sikeresen mutatkozott be vezetőedzőként a BVB kispadján a Werder ellen, ám az már Brémában is látszott, Favre menesztésével sem fog varázsütésre megváltozni a csapat gyakran passzív és impotens támadójátéka. Az Union ráadásul meglehetősen impresszív idényt fut eddig, a berliniek a forduló előtt a tabella hatodik helyén állomásoztak és nem is olyan régen pontot raboltak a Bayern Münchentől is, így nem lehetett borítékolni előre a pontokat.

A sérültek közül Meunier és Delaney is visszatért a keretbe, előbbi a kezdő csapatba is bekerült – mutatott teljesítménye alapján bátran írhatjuk, minden Dortmund-fanatikus nagy bánatára. A továbbra is sérüléssel bajlódó Haaland pozícióját ezúttal is Moukoko foglalta el, aki ezúttal is igyekezett aktívan kivenni a részét a játékból, de az látszik, hogy még jó sok rutint kell magára szednie a nagyok között.

Ezzel együtt az első félidő legnagyobb helyzetét az ifjonc jegyezte, amikor nem sokkal a szünet előtt megkongatta a kapufát. A játék képe egyébként kísértetiesen hasonlított arra, amit az elmúlt időszakban megszokhattunk: a Dortmund többet birtokolta a labdát, de veszélyt szinte egyáltalán nem jelentett ellenfele kapujára, tanácstalannak, sőt, hatástalannak bizonyult.

A fordulás után ezúttal viszont nem érkezett a feltámadás, sőt… Az Union két pontrúgással elintézte a csapatot, s még Moukoko Bundesliga-rekordot jelentő gólja sem volt elegendő a szépségtapaszhoz. Újabb vereségével a BVB immáron nyolc pontra van a listavezető Bayern Münchentől, de a Leverkusen-Lipcse páros is hat egységgel előzi meg a fekete-sárgákat. A téli szünethez közelítve alighanem kijelenthető: a szezon második felében csak is a legjobb négybe kerülés lehet a gárda célja.

A Borussia hét közben az Eintracht Braunschwig otthonában lép pályára Német Kupa találkozón, a jövő évet pedig a Wolfsburg ellen kezdi meg a csapat harmadikán.