Látványos, gólgazdag, győztes

A BVB mindig élvezettel játszik a VfL Wolfsburg ellen, a nézők valamennyi alkalommal gólzáporra számíthatnak a két fél párharca során, hiszen átlagosan több, mint három gól születik mérkőzésenként. Ezúttal vasárnap délután küzdenek meg egymással a csapatok, a Dortmund három idegenbeli mérkőzés után most otthon fogadja aktuális ellenfelét.

A tabellán szoros a küzdelem a két együttes között, két pont előnnyel a negyedik helyet foglalják el a vendégek, és az ötödiket a hazaiak. Egy esetleges győzelemmel a Dortmund átugraná ellenfelét, és felérhetne újfent a Bajnokok Ligáját érő helyek egyikére. Egyik csapat sincs igazán toppon hazai/vendég mérkőzések terén – a Dortmund három-három győzelmet és vereséget számlál idén a Signal Iduna Parkban, a Bayern, a Köln és a Stuttgart hagyta el eddig győztesen a hazai szentélyt. Rosszabb a helyzete viszont a Wolfsburgnak, akik mindössze a 15. legjobb csapatnak számítanak az idegenbeli találkozókon: egy győzelem mellé egy vereség és négy döntetlen társul ugyanis.

A 2015-ös Német Kupa döntőjében 3-1-re a Wolfsburg nyert, azóta viszont 10 bajnoki mérkőzéséből egyet sem veszített el a Dortmund a Wolfsburg ellen, ráadásul 9 győzelemmel zárult, így a lehetséges 30 pontból 28 landolt a Fekete-Sárgáknál. A gólarány is impozáns, 26 rúgott gól mellé mindösszesen 3 társul, továbbá az elmúlt hét alkalommal egyszer sem kapitulált a hazaiak hálóőre. Ennél hosszabb szériát csak egy csapat tud felmutatni: 2012 és 2016 között a Bayern München kapuja 8 mérkőzésen át nem látta a labdát az Eintracht Frankfurt ellenében. Szintén a Dortmund malmára hajthatja a hazai pálya a vizet: legutóbbi 12 hazai bajnokijából csak 1-et veszített el a VfL Wolfsburg ellen, hét győzelem mellett négy döntetlen a mérleg. A Wolfsburg ráadásul a Bayern München után épp a Dortmund ellen szenved leginkább: a bajorok 37-szer győzték le a Farkasokat, és 117 gólt lőttek nekik, a BVB ellenében pedig 27-szer hajtottak fejet, és 95-ször kapituláltak.

A két csapat között négygólos különbség volt a legnagyobb eddig a Dortmund javára, de ezt négyszer is beállította: legutóbb 2016. április 30-án érték el ezt az eredmény, akkor Kagava (7. perc), Ramos (9. perc), Reus (59.) és Aubameyang (77. és 78. percek) zörgették meg az ellenfél hálóját, amire csak Schürrle tudott válaszolni a túloldalon a 86. percben.

A jelenkorban a Dortmund legutóbbi öt bajnokijából mindösszesen egyet nyet meg, viszont csak három csapat szerzett eddig több gólt a Fekete-Sárgák 26-jánál, és csak a Lipcse játszott több kapott gól nélküli meccset náluk (a BVB mérlege öt találkozó) – viszont a legutóbbi ilyen találkozóra október végén került sor, az Arminia Biefeleld elleni 2-0-ás siker során. A Wolfsburgnál csak az Eintracht Frankfurt játszott több döntetlent (8 és 6), viszont 13 eddigi bajnokijukból mindösszesen egyet vesztettek el a Farkasok, Münchenben 2-1-re maradtak alul december 16-án, és legutóbbi tíz mérkőzésükön rendre betaláltak legalább egyszer.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Michael Zorc kiemelte, egy nagyon fontos hazai mérkőzés előtt állnak a Wolfsburg ellen. A rövid téli szünetben Edin Terzic csapata azon dolgozott, hogy a taktikai és a fizikai elemek között kellő egyensúlyt találjanak. Zorc azt is hangsúlyozta, hogy a csapatnak gyorsan kell javulnia, hiszen két ponttal vannak elmaradva a BL-helyektől, és az ötödik helyen állnak, ráadásul több hazai mérkőzést is elveszítettek az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán szót ejtett a Sárga Fal hiányáról is, hozzátéve, ez nem lehet mentség a teljesítményre, és javulást vár az együttestől.

Edin Terzic a játék minden elemében javulást vár, szeretné, ha csökkenne a vesztes mérkőzések és a kapott gólok száma is, továbbá a helyzetkihasználások terén remél fejlődést. Az ellenfélről elismerően nyilatkozott, véleménye szerint nagyon erős kerete van a Farkasoknak, és minden posztra jut két remek játékos is – ez látszik is, hiszen kevés gólt kapnak, és Weghorst személyében az ellenfél kapuira is nagy veszélyt jelentenek.

Távolmaradók terén a Dortmund helyzete javult, a Wolfsburgé aggasztó: míg a hazaiaknál három játékos hiányzik (Hazard, Moukoko és Schmelzer), addig a vendégeknél ez a szám tizenkettő: ebből négyen tényleges sérüléssel bajlódnak, a többiek azonban a koronavírus okán vannak távol a találkozótól. Erling Haaland kapcsán Terzic elmondta, a fiatal norvég már edzésbe állt, és rendkívül vágyik a pályára, így biztosak benne, hogy holnap pályára léphet – ez fontos lehet a csapatnak, hisz mind játéka, mind jelenléte nagy hatással bír a többiekre. Nagy kérdés, hogy a hiányzólista mennyire kavarja meg a Wolfsburg csapatát, és milyen mérkőzésre számíthatunk, ami viszont kétségtelen, hogy Terzic csapata a három pontért fog küzdeni vasárnap délután. A csapat 28-án már megkezdte felkészülését a szezon folytatására, bízunk abban, hogy javuló játék mellett az eredmények is jönni fognak a folytatásban.