Remek rajt, Akanji és Sancho góljaival győztesen nyitottuk az évet

A Borussia Dortmund 2-0-ás győzelemmel nyitotta meg az új esztendőt a VfL Wolfsburg ellen, mely sikerrel visszatértek a BL-t érő negyedik helyre a tabellán. Az új edző, Edin Terzic négy eddigi meccséből három alkalommal örülhetett sikernek.

A Wolfsburg feltolt védelemmel játszott, és hatalmas intenzitású mérkőzésiramot diktált, különösen az első 15 perc során, amikor hat, hét játékosuk is a támadásokat erősítette. Nem hagyták, hogy a Dortmund megvesse lábát a mérkőzésen, rendszeresen szereztek labdát a hazaiak térfelén, nagy magabiztossággal játszottak és a védelem mögé tudtak jutni gyors szélsőik segítségével – nem véletlen, hogy 12 perc után már 4-1 volt a kapuralövési arány a javukra, és már a hatodik percben góllal fenyegettek, Gerhardt lövése ugyanis Hummelsen megpattanva a kapufán csattant. Schlager sem sokkal vétette el a kaput, és Bürki Baku ellenében is hárított a kapufáról visszapattanó labdánál. A túloldalon egy tiszta helyzet maradt ki, Reyna játszotta meg Reus-t, de Casteels résen volt, így a 10. percben indult akció sem zárult találattal.

A 47 éves berlini sípmester, Gräfe megállította a játékot, és hosszú percek teltek el a várakozással, mivel Steffen fejese Witsel felső karjához ért a 16-oson belül. A játékvezető 47. alkalommal vezetett a Borussiának találkozót, és végül a folytatás mellett döntött, és nem ítélt büntetőt, így nem tört meg a kapott gól nélküli sorozata a BVB-nak a Wolfsburg ellen ezen a ponton.

Az első félidő közepéhez érve a BVB – és különösen Hummels – elkezdett belerázódni a mérkőzésbe, utat tört magának, és jobban játszott, illetve helyzeteket is teremtett. Brooks a 33. percben tisztázott Haaland elől, aki készen állt már a lövésre. Ezt támadások sora követte: Reus ahelyett, hogy maga lőtt volna passzolt Haalandnak, akinek helyzetét Otavio tisztázta a 43. percben, majd Pongracic is megakadályozta a fiatal norvégot a 46. percben, végül Casteels is beavatkozott előbb Haaland esetében, majd Sancho lőtt, ám lövése elszállt a kapu mellett. A belga kapus végül Reus szabadrúgását is megállította a 49. percben, ezzel véget ért az első játékrész.

A Fekete-Sárgák lassan ébredtek fel a második félidőre, de annál gyorsabban alakítottak ki egy helyzetet – Guerreiro játszotta át gyönyörűen a labdát Haaland felé, aki 14 méterről erősen meg is lőtte, ám Casteels ismét résen volt, és hatalmasat mentett az 53. percben.

Bár a Wolfsburg jobban uralta a mérkőzést, a lehetőségek inkább a Dortmund előtt adódtak.A 63. percben Reus beívelt egy szabadrúgásból, amit Delaney fejelt a kapu mellé – ám végül az első hét sikertelen szögletük után rájuk mosolygott a szerencse, Sancho szögletét ugyanis Akanji a kapuba bólintotta a 66. percben, megszerezve ezzel a vezetést a hazaiaknak. A svájci védő kevés híján duplázott a 70. percben, ám melléfejelt, holott Casteels hibázott, és rosszul futott ki az érkező beívelésre.

Egy rövid periódus újfent a Farkasokról szólt, Bürki és Akanji egyaránt meggátolták az ellenfelet a 72. percben, ám a Haaland helyére beállt Tigges kevés híján megnövelte a BVB előnyét, kísérletét Brooks a gólvonalról mentette a 82. percben. A záró percek során Terzic Reus helyére Cant küldte be, aki állta a sarat a vendégek támadásainál, majd mikor Witsel elcsípett egy támadást, a Fekete-Sárgák lendültek akcióba. Can találta meg labdával Sanchót, aki a felezővonaltól megindulva vert meg egy védőt, majd biztosította be a 2-0-ás végeredményt a 92. percben.

A mérkőzés videós összefoglalója: