158. alkalommal feszül egymásnak a Schalke és a Dortmund: itt a Revierderby!

Ma hétvégén igazi futballcsemege vár ránk, a Borussia Dortmund a Schalke együttesével mérkőzik meg a Bundesligában – itt a 158. Ruhr-vidéki derbi! Bár a két csapat szinte csak kiélezettebb körülmények között találkozott eddig egymással, erre a párosításra sosem lehet panasz.

Hatalmas mélyrepülésben van a Schalke, akik formáját jól mutatja, hogy Erling Haaland ugyanannyi bajnoki találatnál jár, mint a Királykékek csapata összesen. A történelmi mélyrepüléstől csupán a Hoffenheim ellen elért siker mentette meg a klub hírét, előtte ugyanis harminc mérkőzésen (358 napnyi idő) át nyeretlen maradt az együttes, és azóta is csak két döntetlenre futotta a Werder és az Union ellen, öt alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát.

Nem lehet teljesen nyugodt a BVB közönsége sem – a forma messze eltér attól, amit a játékosállomány alapján remélni lehet, és bár vannak felvillanások a keretben rejlő erőből, ezt a formát még messze nem sikerült stabilizálni. Az már ismert, hogy nyáron Marco Rose folytatja a munkát a csapatnál, mint vezetőedző, a jelenben viszont Edin Terzicre hárul a feladat, hogy megmérkőzzön fiaival a nagy rivális ellen. Az idei első derbit még Lucien Favre irányítása alatt vívta meg a Borussia hazai pályán, ahol 3-0-s siker született, és a BVB először a Bundesliga történetében három egymást követő mérkőzésen nem kapott gólt a Királykékektől: 3-0, 4-0 és 0-0 volt a legutóbbi három találkozó végeredménye.

Ha a mai találkozót is sikerrel veszik a Fekete-Sárgák, akkor egy 1980-as évekbeli eredményt sikerül megismételni: annak az évtizednek a kezdetén volt arra utoljára példa, hogy zsinórban három rangadót nyer meg riválisa ellen a Borussia, és ez a felállás a múltat elnézve akár előnyös is lehet: a legutóbbi tíz mérkőzésükből hazai pályán mindösszesen három győzelem született, a Schalke egy, a Dortmund kettő mérkőzést nyert meg saját otthonában.

A Bundesligában 97 alkalommal csapott össze egymással a két klub, és a parázs hangulatra nem szokott panasz lenni: jól mutatja, hogy 16 piros lap villant meg ezen találkozók alatt, de a felek igazságosan osztozkodtak, mindkét csapat 8-8 alkalommal kellett idő előtt nélkülözze egy játékosát. A csapatok felkészültségét az is mutatja a derbi kapcsán, hogy 11 esetben végződtek ezek a párharcok gól nélküli döntetlennel, és ezzel rekordtartók: a Bundesligában nincs még egy párosítás, ami ennyi 0-0-t eredményezett volna. Ha már góltalanság, védelem. Ha már védelem: Mats Hummels. A német világbajnok tizenkét mérkőzésen játszott a Schalke ellen, és valamennyi esetben veretlen maradt a csapat – kilenc győzelmet ünnepelhetett a Dortmund és Bayern mezeiben, illetve a maradék három találkozón osztozkodtak a pontokon.

Ahogy azt korábban említettük, a Schalke formája rendkívül gyenge, legutóbbi 37 mérkőzésükből mindösszesen a Hoffenheim elleni találkozót tudták megnyerni, és ők veszítették el a legtöbb hazai bajnokit is a ligában, összesen nyolcat. A gólszerzéssel és a védelemmel is erős gondok akadnak: 15 szerzett góljuk a legkevesebb a ligában, 52 kapott találatuk pedig messze a legtöbb. A legutóbbi négy mérkőzésen mindösszesen egyszer tudták bevenni az ellenfél kapuját, és ők engedik át a legtöbb lehetőséget az ellenfeleiknek: 374 alkalommal lőhettek a kapujukra az egyes csapatok, és 46 veszélyes helyzet is kialakult ezekből, ráadásul 24 alkalommal csatárok, 11 alkalommal pedig védők szereztek gólt ellenük, ami szintén ligarekord. A rögzített helyzetek és fejesgólok nem csak nálunk mumusok: előbbiből 19, utóbbiból 15 kapitulálás született a gelsenkirchenieknél.

A BVB gólokban már jobban áll, legutóbbi tizenkilenc bajnokiján rendre egyszer betalált ellenfeleinek rendkívül fiatal keretével: összesen hét játékos játszott eddig, aki 21 évnél fiatalabb, ennél csak a Stuttgart vetett be több fiatalt, ők nyolc ilyen játékost dobtak a mélyvízbe. Idegenben a Dortmund a második legsikeresebb csapat – míg a Bayern nyolc alkalommal hozta el a három pontot másik csapat stadionjából, addig a Fekete-Sárgák öt alkalommal voltak eredményesek túráik során.

A derbi fontossága a sajtótájékoztatón is szóba került, Edin Terzic is ezt emelte ki: “Az idény során ez a két mérkőzés a legfontosabb érzelmi szempontból. A szurkolók azt szeretnék látni, hogy csapatuk mezét viselve játékosaik mindent beleadnak a találkozóba. Mindannyian tudjuk: a debit meg kell nyerni! Egy Borussia-szurkoló életében ennél szebb dolog nem történhet, minthogy a csapat megnyeri ezt a mérkőzést, így megígérhetem: mindent bele fogunk adni!”

Michael Zorc sportigazgató kiemelte, a mérkőzés előtt a tabellának semmi jelentősége sincs, szerinte ilyenkor az első és legfontosabb dolog a győzelem. A BVB jelenleg hatodik helyen áll, hat ponttal lemaradva a BL-t érő helyektől. Zorc ennek kapcsán elmondta, hogy mivel a csapat beragadt kissé a bajnokságban, így minden pont különösen fontos, és hasonló teljesítményt kell nyújtani, mint amit szerdán láthattunk a Sevilla ellen – ehhez pedig százszázalékos koncentrációra lesz szükség midnenkitől.

Bár a Schalke a legutolsó a tabellán, kilenc ponttal elmaradba az osztályozót érő helyezéstől, Terzic nem becsüli alá az ellenfelet: “Arra számítok, hogy minden problémájukat képesek lesznek félretenni azért, hogy megnyerjék a mérkőzést, így mindent bele fognak adni a találkozóba, és rendkívül kemények lesznek – így működött ez az elmúlt években is, most sem látok okot az ellenkezőjére. Nekünk erre készen kell állunk – a csapatban mindenki számára tiszta, hogy mennyire fontos ez a találkozó, így minden erőnkkel azon leszünk, hogy hazavigyük a három pontot.”

Játékoskérdés tekintetében a helyzet javul: Thomas Delaney visszatér a csapathoz, miután gyermeke megszületett a héten, illetve Dan-Axel Zagadou és Thorgan Hazard is végez edzésmunkát, akár a keretbe is bekerülhetnek. Roman Bürki is megkezdte egyéni edzéseit, és várhatóan a következő héten ő is csatlakozni tud majd a csapathoz.

Ma este tehát fél 7-től kezdetét veszi az, amit a futballínyencek imádnak: jön a Revierderby!

Várható kezdőcsapatok: