Kiütés a derbin, 4-0-ra nyert a Dortmund a Schalke otthonában

A 158. Ruhr-vidéki derbi a Dortmund sikerét hozta: félidőnként két gólt jegyzett, így 4-0-ra múlta felül a hazai pályán játszó Schalke együttesét, ami 1964 óta a legnagyobb idegenbeli sikere volt a csapatnak a Királykékek ellen.

A Dortmund az első perctől kezdve uralta a mérkőzést, és már a hetedik percben kis híján megszerezte a vezetést a vendégegyüttes Sancho révén a mélyen védekező Schalke ellen – Haaland passzolt Sanchónak, aki a büntetőterületen belülről kísérletezett, de nem tudott túljárni Fahrmann eszén.

Ez egyike volt az ígéretes helyzeteknek a Schalke büntetőterületén belülről, de hiányzott az a végső precizitás, ami feltörhette volna a hazaiak védelmét, ennek köszönhetően lassan kiégni látszott a kezdeti lendület. A tűz felszításához Dahoud kellett, aki a 36. percben már Langert tette próbára – Fahrmann egy ütközés során megsérült, és bár megpróbálta, végül nem tudta folytatni a játékot -, és a kapus állta a sarat, de a BVB új lendületet vett, és a 42. percben Morey szerzett vissza egy labdát Stamboulitól a hazaiak térfelén, majd az üresen hagyott Sanchónak passzolt, aki 16 méterről jól helyezett lövéssel mattolta a védelmet. Alig három perccel később ezúttal a fiatal brit előkészítőként tevékenykedett – bal oldalon előretörve ívelte be a labdát középre, amit Haaland egy akrobatikus mozdulattal varázsolt a hálóba, kettő gólra növelve az előnyt az első játékrész végén.

A Schalke a félidőben cserékkel és taktikai módosításokkal próbált visszajönni a mérkőzésbe, és nem nyúltak bele rosszul a mérkőzésbe, a vágyott gólok azonban nem érkeztek meg. Ehhez szükség volt többek között Hitzre is, aki az 50. percben Serdar lövését tolta ki ujjheggyel, majd Hoppe kísérletét mentette szögletre három perccel később. A hazai fellendülésre a Dortmund csattanós választ adott: Guerreiro Reusszal összejátszva tört előre egy támadás során, mely akciót a portugál fejezte be: Reus laposan beadott labdáját továbbította a kapuba, így a 60. percben már 3-0 szerepelt az eredményjelzőn.

A hazaiakhoz hasonlóan Terzic is reagált, cseréivel a felállás is módosult: Bellingham beállása Brandt helyére azt eredményezte, hogy a csapat 4-4-2-es formációra váltott át. Ez a csere jó húzásnak bizonyult: 11 perccel a mérkőzés vége előtt Sancho és Bellingham összjátéka gyümölcsözött, az általuk kapott labdát Haaland juttatta a hálóba könnyedén, amivel duplázott, és a végeredményt is beállította.

A derbin a Dortmund nyert tehát 4-0-ra, amivel a Schalke továbbra is mély gödörben maradt, míg a Borussia küzd azért, hogy odaérjen a BL-indulást érő helyek egyikére. Hétközi forduló híján a csapatnak egy hét áll rendelkezésére a regenerációra, a következő hétvégén az Arminia Bielefeld látogat a Signal Iduna Parkba.

A mérkőzés videós összefoglalója: