Nyomás, Haaland, izgalom – nyolc között a Dortmund a BL-ben!

Viszonylag kényelmes helyzetből várhatta a Borussia a Sevilla elleni BL-nyolcaddöntő visszavágót, hiszen a spanyoloknak legalább két gólt kellett szerezniük ahhoz, hogy esélyük legyen a továbbjutásra. Egy darabig minden simán alakult, a hajrá azonban idegtépőre sikeredett.

Már az öltözőből történő kivonulásnál látni lehetett, hogy a dortmundi játékosok felszívták magukat a hétvégi, Klassikeren elszenvedett vereség után, ám a játék képe teljesen másról árulkodott az első negyed órában. A vendégek kapujuk elé szögezték a fekete-sárgákat, s ha nincs a hősies védekezés, gyorsan ledolgozhatták volna hazai pályán összeszedett hátrányukat. Az andalúzok remekül bontották meg a széleken a dortmundi védelmet, de a belső bekksor betonnak bizonyult: Hummels, Can, olykor pedig Delaney és Hazard is sorra fejelték vagy vágták ki a sevillai beadásokat.

Ezzel együtt a BVB nem igazán tudott még csak a saját térfeléről sem kiszabadulni, a Sevilla birtokolta többet a labdát és úgy tűnt, csupán idő kérdése, mikor törik fel a dortmundi reteszt. A nagy andalúz nyomás bő fél órán át tartott, de erőfeszítéseiket nem koronázta siker, legalábbis gól formájában, amikor a védelem már nem segíthetett, akkor Hitz volt jókor jó időben és mutatott be nagy védést.

A 35. percben éppen ezért váratlanul érkezett a hazai vezető találat, ami mondhatni igazi csapatmunka volt. Delaney támadta meg az egyik spanyol bekket egy kapuskirúgás után, megszabadítva ezzel a játékszertől. A labda Schulzhoz pattant, aki azonnal megjátszotta Dahoudot, a védekező középpályás pedig a mélységben beinduló Reus elé tálalt. A csapatkapitány a kapushoz egészen közel érve az utolsó ütemben gurított vissza a középen érkező Haalandnak, akinek így csak az üres kapuba kellett tessékelnie a bogyót.

Dráma a köbön

A második játékrész meglehetősen kaotikusan indult, Haaland a 48. percben nullszögből megduplázta góljai számát, ám közbelépett a VAR: Cakir játékvezető azt vizsgálta, hogy szabálytalan volt-e a norvég csatár, mielőtt helyzetbe került volna. Csakhogy, egy perccel korábban Haalandot egy ártalmatlannak tűnő beívelésnél lerántotta a tizenhatoson belül egy spanyol védő, s mivel ez kronológiailag előbb történt – s ezt is visszanézte a török bíró – érvénytelenítette a gólt és tizenegyest ítélt a Borussia számára.

A büntetőhöz maga a sértett állt oda, de Bounou kapus jól érezte a sarkot és kitolta Halland tizenegyesét az alsó sarokból, ráadásul az ismétlést is elképesztő bravúrral hárította, ezután pedig diadalittasan rá is kiáltott a hibázó csatárra. Az újabb fordulatra sem kellett sokáig várni, ugyanis Cakir fülére rászóltak a VAR-szobából, hogy a sevillai kapus elmozdult a gólvonalról, mielőtt Haaland ellőtte volna a tizenegyest, ezért újra kell azt rúgni. A norvég gólvágó ismét a jobb alsót célozta meg, ezúttal viszont már pontosabban, kölcsön kenyér alapon visszaadta a csatakiáltást Bounou-nak, ami kicsit fel is paprikázta a sevillai kedélyeket, mindenesetre hosszas cécó után 2-0 állt az eredményjelzőn, a spanyoloknak pedig már három gólt kellett szerezniük a hosszabbítás kiharcolásához. Ez volt egyébként a norvég csatár tizedik találata idei hatodik BL-meccsén.

A 68. percben megnyílt az esély az andalúzok előtt a felzárkózásra, Emre Can egy beívelésnél meglökte de Jongot a tizenhatoson belül, a megítélt tizenegyest pedig En-Nesyri értékesítette kíméletlenül. A hajrára alaposan felforgatta eredeti kezdőcsapatát Edin Terzic, de még a rendes játékidő leteltekor is kényelmes, 2-1-es, összesítésben 5-3-as előny birtokában volt a Dortmund.

A hat perces hosszabbítás ötödik percében azonban kissé váratlanul egyenlíteni tudtak a spanyolok, Rakitic beadását En-Nesyri fejelte pazar mozdulattal a dortmundi kapuba, így a hátralévő egy perc pokoli izgalmakat ígért. Az igazi dráma viszont szerencsére elmaradt, a BVB 5-4-es összesítéssel kiejtette a Sevillát és 2017 után először lesz ott a legjobb nyolc között a Bajnokok Ligájában.

Folytatás a Hertha Berlin ellen a bajnokságban szombaton.